Amaya Arzuaga - Ribera del Duero
Amaya Arzuaga is geboren in Burgos na haar studie aan de Politecnica University in Madrid. Slechts twee jaar later in 1994 presenteerde ze haar eerste collectie in Parijs, op de Gaudí Catwalk in Barcelona en in New York. Zij werd gekozen als de enige Spaanse ontwerp-verantwoordelijke bij de London Fashion Week, een stad waar zij zes jaar op rij haar collecties heeft getoond. Amaya Arzuaga wint de National Fashion Design Award als eerste vrouw.
Uit deze creativiteit vindt de Spaanse ontwerper een manier om mode te combineren met het familiebedrijf, een prachtige wijnmakerij in het Ribera Del Duero-gebied. De Amaya Arzuaga Collection is geboren uit de samenwerking tussen vader en zijn dochter. Florentino Arzuaga, eigenaar van Bodegas Arzuaga Navarro brengt de ervaring in wijnbouw en de gerenommeerde modeontwerper stelt creativiteit en stijl op de buitenkant van de fles.
Florentino Arzuaga, stichter van Bodegas Arzuaga Navarro, is een liefhebber van de wijdse horizonten en open ruimte van Castilla. De Arzuaga's familie is sinds 1980 eigenaar van Finca La Planta. Allereerst was het een recreatief landgoed waar honderden wilde zwijnen, herten, moeflons en reeën vrij rondlopen op een terrein van 1500 hectare. Een prachtig, idyllisch gebied waar vooral de steeneiken domineren. In 1987 is men na zorgvuldig onderzoek 150 ha wijngaarden gaan aanplanten. Er is zeer selectief gekeken welke druivensoort geschikt zijn voor het terroir en er zijn uiteindelijk drie druivensoorten geplant, meestal tempranillo, cabernet sauvignon en merlot.
De Amaya van Arzuaga is een collectors-item. De Amaya van Arzuaga is een blend van 95% Tempranillo en 5% Albillo. Van deze unieke wijn worden slechts 2260 flessen gemaakt en ook alleen maar in de goede jaren. De wijn is afkomstig van 2 wijngaarden meer dan 100 jaar oud, waarvan één met kleiachtigegrond met zand en stenen, terwijl de andere met kalksteen, die de mineraliteit aan de wijn geeft. De oogst vindt handmatig plaats met 15 kg kisten. De druiven gaan door een selectieprocedure voordat ze geperst worden en de wijn opgevoed wordt op 100% nieuwe Franse eiken gedurende 20 maanden met daarna nog 2 jaar flesrijping.