Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Cabernet Sauvignon


Cabernet Sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie. Deze populaire druif voor rode wijn is kruidig, pittig en tanninerijk en heeft een kenmerkend aroma van zwarte bessen. Deze veelzijdige druif wordt in bijna alle wijnlanden verbouwd. De Cabernet Sauvignon is een kleine, doffe donkerblauwe druif met een dikke schil.

De weerstand tegen ziekten is groot,  deze druif is alleen vatbaar voor meeldauw en lamstelligheid.

Hij groeit zeer krachtig en kan op vele grondsoorten gedijen. Het sap is zeer aromatisch. De druif heeft één van de hoogste pit-vruchtvlees verhoudingen: 1 op 12.  Naast de schil zijn pitten de belangrijkste tanninebron van wijn. Door deze tannine is de wijn van Cabernet Sauvignon zeer geschikt om op eiken vaten te rijpen. Dat maakt de stroeve tannine zacht en soepel.                              

De Cabernet Sauvignon is ontstaan uit een kruising van de Cabernet Franc met de Sauvignon Blanc.

De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Als laatrijpend druivenras met veel weerstand gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij kwalitatief goede wijnen op. Het is een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijn. Cabernet Sauvignons hebben meestal veel kleur en een fruitig of plantaardig aroma. Hoewel in de meeste landen en streken de Cabernet Sauvignon als enige druif wordt gebruikt in de wijnproductie, wordt dit druivenras regelmatig vermengd met zachtere rassen zoals Merlot, Cabernet Franc of Syrah.

Het rijpingsproces is bij de Cabernet Sauvignon zeer belangrijk. Deze wijnen kunnen vaak lang bewaard worden. Gedurende zijn bewaarperiode zullen deze wijnen zich ontwikkelen in de fles en zal het smaakpatroon veranderen.

Een typische Cabernet sauvignon levert zeer aromatische wijnen met geuren van zwarte bes, viooltjes, vanille, specerijen (peper), tabak, rijpe pruimen, kersen, geroosterd brood, eucalyptus, rabarber, cederhout en potloodslijpsel. Door moderne vinificatietechnieken toe te passen kunnen tegenwoordig ook jonge wijnen al snel drinkbaar zijn. In het algemeen hebben de wijnen een hoog fenolengehalte, ze zijn paars (jong) of donkerrood (oud) en bezitten veel kracht en structuur.

In een typische wijn van Cabernet Sauvignon ruikt en proeft men naast zwarte bessen ook pure chocolade en munt. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maak het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken. Vermengd met Merlot en Cabernet Franc worden de wijnen wat zachter en robuuster.











  naar info archief     home pagina