Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA gcv

Druivensoorten in Zuid Afrika

In overeenstemming met de geest van vernieuwing in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, werden de afgelopen jaren meer dan 40% van de wijngaarden heraangeplant om wereldwijd te kunnen concurreren door de omschakeling van productievolume naar nobele rassen en kwaliteitswijnen. Zuid-Afrikaanse wijngaarden worden gedomineerd door witte druivenrassen, maar de trend verandert naar een meer marktgedreven balans tussen wit en rood.

Nobele rassen die in toenemende mate in de afgelopen jaren geteeld  werden zijn ondermeer Sauvignon Blanc en Chardonnay, die topklasse witte wijnen produceren, en Cabernet Sauvignon, Shiraz en Pinot Noir. Een belangrijk deel van de rode wijn wijngaarden zijn op dit moment erg jong - 52% is jonger dan 10 jaar oud.

Sommige van hun oudste druivensoorten dateren uit de oudheid en werden ontwikkeld uit wilde wijnstokken. De oorspronkelijke wilde wijnstok behoort tot het geslacht Vitis en werd voor het eerst verbouwd in Klein-Azië, ten zuiden van de Kaspische en de Zwarte Zee. Alle wijndruivenrassen die verbouwd  worden in Zuid-Afrika  werden oorspronkelijk geïmporteerd uit Europa, en behoren tot de soort Vitis vinifera. Helaas de wortels van de Europese wijnstokken zijn gevoelig  voor phylloxera een insectenziekte;  ze worden daarom vaak geënt  op Amerikaanse wortelstok die grotendeels resistent is aan deze ziekte.


Een wijnstok geeft zijn eerste oogst na drie jaar en is na 5 jaar volledig productief. Gemiddeld  wordt een Zuifafrikaanse wijngaard vervangen na 25 jaar, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gebied waar het zich bevindt en hoe sterk de oogsten waren. In het algemeen kan de levensduur  tussen 15 en 30 jaar  bedragen alhoewel nog actieve wijnstokken van 100 jaar nog  teruggevonden worden.

De wijnstok is een opmerkelijke plant die zich leent voor selectie, vermeerdering en entfactoren die een blijvende verbetering van zowel plant en kwaliteit mogelijk maken. Hoewel de meeste van de druivenrassen nu  lokaal geteeld worden,  werden ze oorspronkelijk geïmporteerd en zijn er zes lokale kruisingen vrijgegeven. De bekendste van deze is een rode variëteit, Pinotage, een hybride van Pinot Noir en Hermitage (Cinsaut), die lokaal wordt geteeld op een redelijk grote schaal.
De Worcester regio heeft de meest aanplant wijngaarden (19% van alle wijnstokken), gevolgd door Paarl en Stellenbosch (elk 17%), Robertson (14%), Malmesbury (12%), Olifants River (9%), Orange River (9% ) en Little Karoo (3%).

De Worcester regio produceert ook de meeste wijn (24%), gevolgd door Olifants River (17%), Robertson (14%), Paarl en de Oranje Rivier (12%), Stellenbosch en Malmesbury (9%), en Little Karoo (3 %).
Bukettraube - Ontwikkeld in Duitsland, produceert kwaliteitswijnen met een Muscat aroma.
Cape Riesling (Crouchen Blanc) - Het ras werd vele jaren ten onrechte beschouwd als Weisser Riesling (Rijn Riesling), maar werd later geïdentificeerd als de Crouchen Blanc van Frankrijk. Een verlegen drager die de witte kwaliteitswijnen met een delicate maar fruitig bouquet kan produceren met scherpe grasachtige aroma’s indien de groei- en rijpingsomstandigheden ideaal zijn.

Chardonnay – oorspronkelijk uit Bourgondië, wordt op grote schaal aangeplant in de Nieuwe Wereld.  Er wordt lokaal met gisting op vat en eiken veroudering veel  geëxperimenteerd en uitstekende wijnen worden geproduceerd. Het wordt ook gebruikt in sommige basiswijnen waarvan Cap Classique - mousserende wijn – wordt gemaakt.

Chenel - Een lokale kruising tussen Chenin Blanc en Ugni Blanc, die een witte wijn van redelijke kwaliteit produceert.

Chenin Blanc (Steen) - De meest geteelde variëteit in de Kaap wordt door zijn telers naar een nieuw niveau van standaard gebracht. Gekenmerkt door zijn veelzijdigheid, produceert Chenin Blanc goede natuurlijke wijnen die het hele spectrum van zoet tot droog, evenals sherry en mousserende wijn,  omvatten. De fruitigheid vindt aantrek met een breed scala aan smaken. Wordt ook gebruikt voor het distilleren van brandewijn en gedistilleerde dranken.

Clairette Blanche - Hoewel zelden gebruikt als een enkel ras is haar aanwezigheid essentieel in veel van de lichte, fruitige wijnen - ongewoon laag in alcohol en zuurgehalte.

Colombar(d) - Geplant vooral in de Breede River regio, levert een goede wijn in de warmere gebieden. Goed zuurgehalte zorgt voor verse, interessante wijnen met een aangename fruitige smaak.
Emerald Riesling - Een relatief nieuw ras uit Californië die haar commercieel debuut maakte in 1981. De wijnen zijn smaakvol en fruitig.

Gewürztraminer - Een prominente kruidige geur en smaak; produceert meestal een lichte, off-droge wijn.

Muscat d'Alexandrie (Hanepoot) - Een van de meest aangeplante en veelzijdige rassen van de wereld werd waarschijnlijk lokaal ontwikkeld op basis van 'Spaanse dryven' (Spaans druif) stekken geïntroduceerd in Zuid-Afrika door Jan van Rieebeck in de jaren 1650. Nergens anders maakt het zo'n hoog percentage van de totale druivenoogst van het land uit als in Zuid-Afrika, waar het voornamelijk gebruikt wordt voor dessertwijn, evenals voor natuurlijke wijn en rozijnen. Hanepoot levert een sterke, bloemig boeket  met een intense honingsmaak.

Muscadel - vooral gebruikt in dessertwijnen geeft het een intense, rozijnachtige geur en is historisch verbonden met de beroemde Constantia dessertwijnen. Rode en witte druiven groeien voornamelijk in de Breede River regio. Het behoort tot de Muscat familie.

Palomino (witte Franse Druif) - Een zware drager met weinig suiker en zuur. Voornamelijk gebruikt voor het maken van sherry en brandy. Het produceert een neutrale wijn, die best jong gedronken wordt.

Pinot Gris - op zeer kleine schaal aangeplant in Zuid-Afrika. De wijnen zijn vol en goed gebalanceerd.
Sauvignon Blanc - In combinatie met Semillon en Muscadel produceren deze druiven een aantal van de meest uitzonderlijke witte Bordeaux wijnen, met inbegrip van de zoetste Sauternes en droogste Graves. Deze wijnen hebben een kenmerkende peperige of grassig karakter en worden soms op hout (soms aangeduid Blanc Fume)verouderd. Sauvignon Blanc werd in de 18e eeuw op grote schaal aangeplant, heeft nu herwonnen aan populariteit met een aanzienlijk verhoogd aandeel in de aanplant.

Semillon (Green Grape) - Produceert een vol subtiele wijn met weinig zuur; vaak gebruikt in blends.
Ugni Blanc (Trebbiano) - Licht neutraal, dunne wijnen die vrijwel uitsluitend worden gebruikt in de productie van brandewijn.

Viognier – wordt internationaal steeds modieuzer-  Dit ras sinds eeuwen geteeld in de noordelijke helft van de Rhône-vallei in Frankrijk. Een vroege rijper, produceert onder de juiste omstandigheden delicate complexe wijnen met perzik, abrikoos, honing en kruidenaroma's. Wordt soms ook gemengd met Shiraz (maximaal 20%).

Weisser Riesling (Rijn Riesling) – Paste zich goed aan het klimaat en de bodem van Zuid-. Produceert erg volle, smaakvolle wijnen met uitstekende fruitzuren die goed ontwikkelen en verouderen op fles. Wijnen hebben een honingzoete kruidige neus en een bloemrijke zoetheid.
Barbera - komt oorspronkelijk uit Alexandrië en is erg populair in Piemonte in Italië. De druivensoort groeit zonder problemen op vele, diverse bodemsoorten en levert een groot volume per hectare.  Ze wordt sinds een aantal Jaren in Zuid Afrika op beperkte schaal geteeld. De zuurgraad, het licht bittere aroma van kersen en een laag tanninegehalte kenmerken de wijnen die van deze druif gemaakt worden

Cabernet Franc - Verwant aan Cabernet Sauvignon, is hij meestal zachter en heeft deze een lager suikergehalte en bevat minder alcohol. Gebruikt als een component in de klassieke, Bordeaux-stijl mengsels, maar ook voor cepagewijnen. Klein maar toenemend wijngebied. Tenzij anders vermeld, verwijst 'Cabernet' naar de Sauvignon en niet naar de Franc variëteit.

Cabernet Sauvignon – heeft een steeds grotere verscheidenheid in de Kaap, het is de belangrijkste variëteit van de Bordeauxstreek van Frankrijk. Cabernet Sauvignon produceert eersteklas wijnen die goed ontwikkelen met leeftijd tot pittige, volle, complexe wijnen. Zoals in Bordeaux kan deze gemengd worden met Merlot of de relatieve, Cabernet Franc.

Carignan - Bloeit goed in warme, droge gebieden. Ontstaan ​​in Spanje, maar ook op grote schaal aangeplant in het zuiden van Frankrijk en zelfs geteeld in Noord-Afrika. Onbeduidende aanplant in Zuid-Afrika. Produceert een lichte droge wijn of wordt gebruikt als een mengcomponent, met name in Cabernet Sauvignon of Shiraz.

Cinsaut - Voorheen bekend als Hermitage. Een sterke drager met zeer veelzijdige verscheidenheid - kan worden gebruikt om te mengen met Cabernets en het produceren van redelijk geprijsde vroege drinkwijnen, of als kwaliteitswijn voor brandewijn distillaties. Hij wordt ook vaak gebruikt voor rosé, port en Jerepigo wijnen. Niettegenstaande behorend tot de meest aangeplante rode rassen, wordt hij snel vervangen door meer nobele rassen.

Gamay Noir - Voornamelijk licht rode wijnen die gemaakt worden in de nieuwe stijl komen van deze druif in de Franse regio Beaujolais. Verschillende rode wijnen worden lokaal gemaakt in een soortgelijke vroege drinkstijl.

Grenache - Een van de belangrijkste variëteiten van Spanje, deze sterke druif is bestand tegen droogte, wind en zon. Meestal gebruikt voor het mengen met Shiraz, Merlot en Cabernet Sauvignon.
Merlot - Een vroeg rijpend ras, traditioneel gebruikt als een partner in het mengen om zachtheid en breedte toe te voegen aan Cabernet Sauvignon, maar wordt nu steeds meer gebotteld als een cepagewijn, met een aantal uitstekende resultaten. Geplant in steeds grotere hoeveelheden, met name in de Stellenbosch en Paarl regio's.

Mourvèdre – Origine uit Spanje, waar het bekend staat als Monastrell (in Californië en Australië bekend als Mataro). De kruidige noten maken het een goede mengpartner met cultivars zoals Shiraz. Slechts geteelt in een Klein wijngaardgebied.

Muscadel - Deze soort produceert een zeer populaire zoete rode wijn, met name in de Kleine Karoo. Minuscule aanplant in Zuid-Afrika.

Nebbiolo - Vergelijkbaar met Pinot Noir in deze uiterst Terroir gevoelig, de wijn is typisch intens aromatisch met rozen, bosbladeren, houtrokerig, viooltjes en teer op de neus. In de mond is de wijn typisch hoog in zuurtegraad tot na vele jaren in de fles, tanninerijk.

Petit Verdot - Dit prachtige ras wordt gebruikt in kleine percentages in mengsels van Bordeaux-stijl en kan ook gebruikt worden in cultivar wijnen. Beperkte lokale aanplant.

Pinot Noir - De koning van Bourgondië, maar notoir moeilijk om elders te groeien. Hoewel nog niet op grote schaal aangeplant, zorgt deze voor de productie van uitstekende wijnen in de koelere wijngebieden van Zuid-Afrika. Wijnen hebben de neiging om lichter van kleur te zijn met verschillende plantaardige smaak en aroma. Een groot deel wordt gebruikt in Cap Classique mousserende wijnen.

Pinotage - Een lokale kruising tussen Pinot Noir en Cinsaut (Hermitage), gecreëerd door Professor Abraham Perold in 1925. De druif combineert de nobele eigenschappen van de Pinot Noir  met de betrouwbaarheid van de Cinsaut. Uniek voor Zuid-Afrika produceert deze complexe en fruitige wijnen met leeftijd, maar is ook vaak jong zeer drinkbaar.

Roobernet - Een 1960 lokale kruising tussen Cabernet Sauvignon en Pontac, heeft een (voor rood) ongewone met gras begroeid karakter. Bijzonder goed bestand tegen ziekten. Kan in een cultivar wijn gemaakt worden;  tevens een goede mengpartner, voornamelijk in combinatie met een unieke Pinotage blend.

Ruby Cabernet - Een Californische kruising tussen Carignan en Cabernet Sauvignon.  Deze productieve producent is geschikt voor warmere gebieden.

Sangiovese - een oude en van origine Toscaanse druif die waarschijnlijk afkomstig is van de wilde “vitis silvestris”.  Deze soort gedijt het beste in een gemiddeld warm klimaat op een goed gedraineerde bodem. Het is een langzaam rijpende druif die gevoelig is voor regen tijdens het oogstseizoen. De druiven hebben weinig fruit, maar veel zuren en tannines, weinig suiker en alcohol en is vrij aards. Beperkte aanplant in Zuid Afrika.

Shiraz - Een nobele variëteit van Franse oorsprong. Elders beter bekend als Syrah, wordt de grootste productie nu te vinden in Australië, maar de lokale aanplant in Zuid Afrika neemt sterk toe. Gemaakt in verschillende stijlen levert het diep paars rokerige en kruidige wijnen met een complex karakter die met de tijd verder ontwikkeld.

Souzào - komt oorspronkelijk uit Portugal, het is een van de traditionele portwijnrassen. De hoge fruit suikergehalte en sterk gepigmenteerde huid geven smaak en kleur.

Tinta Barocca - Beschouwd als een van de beste rassen voor de productie van portwijnen in Zuid-Afrika. Het produceert aardse, biologische rode wijn en is uitstekend geschikt om te mengen.
Touriga Nacional - Beschouwd als de beste variëteit voor portwijn, het is een van de oudste rassen in de Douro regio van Portugal. Produceert wijnen met een zeer donkere kleur en een sterke rijpe bessen karakter met ongeveer 13% alcohol.

Zinfandel - Dit toonaangevende Californische ras wordt op beperkte schaal in Zuid-Afrika. aangeplantRode druivensoorten

Witte druivensoorten

Druivensoortennaar wijngebieden    home pagina