Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

Grenache


De Grenache druiven worden zelden als mono-cepage gebruikt .


Grenache Noir komt oorspronkelijk uit de Noord-Spaanse regio Aragón, waar ze garnacha wordt genoemd. Van daaruit kwam ze naar Zuid-Frankrijk, in het gebied tussen Avignon en Marseille, en zo stroomopwaarts om langzaam in de middeleeuwen.de Vallée du Rhône te veroveren.  De druif heeft een dunne schil met weinig kleur en is dol op zon en hitte, en daarvan is er meer dan genoeg in deze regio. Ze is voldoende krachtig om stand te houden in de koude en sterke windvlagen zoals de mistral en de hevige tramontane.

Het is een bijzonder veelzijdige druif met verschillende benamingen (Garnache, Cannonau, Garnatxa, Lladoner, Tinto Aragonés, Alicante, Gran Acacia, …)  wat verklaart dat ze één van de meest verspreide druiven ter wereld is.


Grenache die in een bodem van leisteen of steen groeit kan diep geconcentreerde wijnen voortbrengen met zeer veel bewaarpotentieel met een vrij hoog alcoholgehalte

De grenache groeit in een wat grillige, losse tros met tamelijk grote bladeren zonder diepe inkepingen. Grenache is een plant die van nature weelderig groeit en veel bessen geeft. De relatief grote druiven hebben een dunne, violetblauwe schil met weinig pigment en rijpt laat in het seizoen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt.

Vervelend genoeg gaat een grote oogst direct ten koste van de kwaliteit. Hoe meer druiven per plant, des te minder kleur en geur hij zal hebben. Goed snoeien en een lage opbrengst levert grenache met meer concentratie in kleur, geur en smaak.


Afhankelijk van de groeiomstandigheden kunnen tannines en zuren variabel zijn.  De grenache is een van de weinige blauwe druiven die gekleurd sap levert. Bij andere blauwe druiven wordt het sap pas rood wanneer het in contact komt met de schil (ook wel maceratie genoemd).

Haar typische aroma’s zijn zoete, zwarte kers, gedroogde vijgen, tabak en mokka, die af en toe ze aangevuld  wordt met een lichte pepertoets.

Door de grenache met andere druiven te blenden, komen zijn sterke punten beter naar voren.


Grenache blanc  is een witte mutatie van grenache noir. Het is een variëteit van Spaanse origine (garnacha blanca), meer precies uit de provincies Barcelona en Tarragona. In de middeleeuwen werd deze druivenvariëteit ook in Frankrijk geïntroduceerd, waarna het een van de meest gebruikte druivenrassen werd voor het blenden van witte wijnen.


Grenache blanc is goed aangepast aan bodems die lichtzuur, warm, kiezelachtig of met keien zijn, een bodem die perfect het zonlicht weet te weerkaatsen, wat voor een lange en optimale rijping zorgt.

Deze druif geeft vaak krachtige wijnen met veel alcohol. De wijn is vaak lichtgeel tot groen van kleur. De smaak is veelal droog, zacht en fruitig en heeft vaak weinig zuren. In de geur kun je aroma's vinden van anijs, dille, venkel, bloemen, maar ook witte nectarine. Omdat deze wijnen gevoelig zijn voor oxidatie worden ze best jong gedronken.


Grenache blanc heeft een groot potentieel om suikers op te slaan. Ze kan daarom ook dienen voor interessante, volle en droge witte wijnen met een lange finale. Het zijn hartige wijnen met een volle smaak, maar met soms een gebrek aan zuren, wat kan gecorrigeerd worden door de opbrengst te beperken.

Grenache blanc moet kort gesnoeid worden en geeft de beste resultaten bij lage opbrengsten,













  naar info archief     home pagina