Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv


Maius - Priorat


Priorat is een kleine, unieke enclave met zwarte heuvels, waar al meer dan acht eeuwen dieprode, krachtige wijnen van buitengewone kwaliteit worden gemaakt. De Priorat streek kent sinds 2000 z'n eigen appelation, in het Spaans heet dat Denominación d'Origen Qualificada.  Deze D.O. in het district Tarragona, ten zuiden van Barcelona, kwam gedurende het laatste decennium in de schijnwerpers te staan, nadat producenten nieuwe technologieën begonnen toe te passen. Sindsdien hebben de wijngaarden, die aan het begin van de jaren ’80 van de 20e eeuw werden aangeplant met zowel Franse als inheemse druivensoorten, de zo bejubelde ‘nieuwe Priorato’s’ geproduceerd.


De Catalanen hebben jaren lang met ziel en zaligheid hun wijnen gemaakt  en sinds enkele jaren wordt de Priorat eindelijk wereldwijd – van Amerika to Japan - gewaardeerd als kwaliteitswijn. De Prioratwijnen worden alom bewierookt en vinden hun opmars op de wijnkaart van menig gerenommeerd restaurant. Kortom, het wordt tijd om de Priorats te ontdekken.

De wijngaarden in dit gebied liggen al dan niet op terrassen, tegen de flanken van de Serra del Montsant en bevinden zich op een hoogte van tussen de 300 en 700 meter. De bodem is hard en ruw met een ondergrond van rotsen, waardoor de wijnstokken geen kans hebben weg te spoelen. De van oorsprong vulkanische bodem bestaat vooral uit kwarts en zwarte leisteen, hier ook wel Licorella genaamd.  Het is dit terroir en de menging van oude – en nieuwe soorten die ervoor zorgen dat Priorat één van de meest nagevolgde Europese wijnbouwgebieden is geworden.


Omdat de bodem arm is, moeten de wijnstokken diep wortelen op zoek naar water en voedsel. Het rendement ligt dan ook niet hoger dan ongeveer 15 hl/ha., hetgeen de kwaliteit en concentratie in de wijn positief beïnvloedt. De voornaamste druivensoorten in de streek, de garnacha tinta, oorspronkelijk dé Priorat druif, en de cariñena vullen elkaar perfect aan. De aroma’s en zachtheid van de garnacha paren zich aan de stevigheid en kleur van de cariñena. Het klimaat is continentaal met lange, warme zomers ( tot zo’n 40°C), de invloed van de warme oostelijke Mistral-wind wordt in evenwicht gehouden door een koele noorderwind. Jaarlijks valt hier 400-600 mm neerslag, het meest in de perioden maart-april en oktober-november, de gemiddelde temperatuur ligt op 15°C en het aantal zonuren bedraagt 2600.

 
Alcohol : 14.5 %

Ph : 3.52

Type : rood

Druif :  garnache, cabernet sauvignon, mazuela carinena

Stijl : half  droog

Volheid :   vol

Afsluiting :  kurk

Classic

Alcohol :  14,5 %

Ph :    3.5

Type : rood

Druif : garnache, mazuela carinena, cabernet sauvignon

Stijl :  half droog

Volheid :  

Afsluiting :  kurk

Assemblage

  onze selectie

- Assemblage

- Classic  prijzen 
Wijnlijst andere landen Wijnlijst Zuid Afrika Andere producten Exclusieve cuvees Kadotip  Wijn bestellen Home