Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Malbec


De Malbec is een blauwe druif met een inktachtige kleur die we kennen van de mooie rode wijnen uit het Mendoza gebied in Argentinië, het land met het grootste Malbec areaal ter wereld. Daar is hij trouwens ‘het vlaggenschip  van Argentinië’. Dit ras komt oorspronkelijk uit Zuid-West-Frankrijk, waar het Cot wordt genoemd.

De Malbec druif kent zijn oorsprong in het zuidwesten van Frankrijk. Hij is vernoemd naar een Hongaarse boer die de druif naar Frankrijk bracht. Aanvankelijk was de druif behoorlijk populair onder de Franse wijnboeren, maar met de uitzonderlijk strenge vorst in 1956 in de Bordeaux streek, waarbij ongeveer 75% van de Malbec-oogst werd verwoest, is de liefde ver te zoeken.


In de Cahors, waar diezelfde vorst had toegeslagen werd de druif terug aangeplant, wordt ze overigens ook wel ‘Auxerrois’ genoemd. In Argentinië werd de Malbec op ruime schaal aangeplant sinds hij in 1868 door de Fransman Michel Pouget, een agronoom die was ingehuurd door de Argentijnse overheid,  geïntroduceerd werd.  Het ras pastte zich snel aan in de verschillende terroirs in Argentinië en al snel produceert het betere wijn dan in zijn land van oorsprong. Argentina werd het enige land dat nog beschikt over originele Malbec wijnstokken van het echte Franse erfgoed. Ook in Chili en zuid Afrika wordt Malbec aangeplant.

De druivenschil is dun en de druif heeft meer zon nodig om goed te kunnen gedijen dan onder andere een Cabernet Sauvignon of Merlot.

Door zijn intense kleur en donkere tinten werden de wijnen van dit ras ooit "de zwarte wijnen van Cahors" genoemd. Deze wijnen consolideerden hun prestige in de Middeleeuwen en kregen volledige erkenning in de moderne tijd.


De Malbec druif gedijt goed in een droog en warm klimaat maar heeft een lange rijpingsperiode nodig. De druif houdt van grote temperatuurverschillen en tussen dag en nacht, maar is gevoelig voor vorst en schimmels. De omstandigheden in het Mendoza gebied zijn ideaal. Buiten Frankrijk en Argentinië wordt de Malbec ook nog op behoorlijke schaal aangeplant in Chili.

In Argentinië wordt de Malbec vaker als mono-cépage wijn geproduceerd, terwijl hij in de Bordeaux veelal wordt gebruikt als ondersteunde druif. De Malbec geeft nogal donkergekleurde wijnen met stevige tannines (toch minder dan in de Cahors regio) en zijn in Argentinie fruitiger, ronder, voller en zachter van smaak.

De geur- en smaakelementen bestaan uit  zoete bramen, zwarte bessen,  pruimen  en kersen, en af en toe ook wat eucalyptus en chocolade. De Malbec wijnen vinden baat bij houtrijping zodat de tannines kunnen verzachten en voor  een mooiere balans tussen fruit, alcohol en tannines zorgen en voegen er ook subtiele hout, vanille, kruiden en koffietonen aan toe.








  naar info archief     home pagina