Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv Bonsella gcv


Begin juni 2017 mag U onze volgende nieuwsbrief verwachten.

Bent U geïnteresseerd om deze te ontvangen dan kan U ons vrijblijvend een e-mailtje sturen naar info.bonsella@gmail.com

Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrieven

Nieuwsflash :

- schuimwijnen


  naar onze producten    home pagina  

17 april = Malbec Werelddag


Op die dag, terug in 1853, droeg toenmalig president Domingo Faustino Sarmiento van Argentinië Michel Aimé Pouget, een Franse bodem expert, op nieuwe wijnstokken te brengen. Onder zijn selectie, was Malbec. Pouget experimenteerde met de aanpassing van de Franse druivensoorten tot diverse terroirs in Argentinië.

Een decennium later, onderging Frankrijk een Phylloxera plaag die de Rhône regio beïnvloede. Intussen bloeide Malbec in Argentinië en creëerde men  op grote schaal betere wijnen dan die van het land van oorsprong. In 1956 werd Frankrijk geconfronteerd met een ander obstakel: een bevriezing vaagde de meerderheid van de Malbec wijngaarden weg.

Tijdens de jaren '90, positioneerde Argentinië Malbec als hun sterras. Meer dan 10.000 ha werden aangeplant en het werd de onbetwistbare Malbec leider op gebied van export.

De zevende editie zal draaien rond het concept van Malbec als het hart van Argentinië. Omgevormd tot de motor voor de meest gedurfde innovaties, heeft Malbec het land gedurende de laatste twintig jaar een uitzonderlijk groeiend karakter voor zijn wijnindustrie gegeven.


De diepste wijnen worden geboren uit de diepste verlangens van hun volk. Verschillende Malbec wijnen gemaakt door de alom bekende wijnmaakster Susana Balbo van wijndomein Dominio del Plata zijn beschikbaar bij Bonsella.


.The Lion Hound Cabernet Sauvignon 2012Na The Lion Hound Red en White verwelkomen we The Lion Hound Cabernet Sauvignon in ons gamma.


De naamkeuze weerspiegelt de achtergrond van de wijnmakerij met het management uit Zimbabwe / Rhodesië. Leeuwhonden werden ontwikkeld door het fokken van de pioniershonden met half-gedomesticeerde, geribbelde jachthonden.

Ze werden legendarisch in het bushveld bij de jacht op leeuwen. De wijnen reflecteren echter niet de knoestige, gespannen, agressieve rustieke moniker.

The Lion Hound Cabernet Sauvignon heeft een robijnrode kleur, is levendig met zeer aangename aroma’s van munt, moerbei en pruim met een lichte toets van leer en zoethout. De geuren lopen naadloos in een sappig midden gehemelte. De wijn heeft een medium body met lange afdronk.a                                        


84 € per fles bij  afname van 12 flessen
Ernie, het betonnen ei bij Steenberg

Net als het klassieke houten vat is de Zuid-Afrikaanse vervaardigde eivormige Eon een betonnen bak die luchtdoorlatend is waardoor het wijnmakersteam van Steenberg beschikt over een innovatieve nieuwe benadering van gisting in de kelder.

De thermodynamica van deze concrete eieren helpen in wezen bij de zuurstofvoorziening en de vloeibaarheid van de wijnen, wat resulteert in een langer contact met de lees met bescherming van de delicate smaakprofielen, die inherent zijn aan hun koele klimaat druiven.
De 2017 Rattlesnake Sauvignon Blanc is de eerste Steenberg wijn die kennis zal  maken met Ernie..
                         


Cabernet heeft nog steeds een plaats in de kelder !

Cabernet Sauvignon was tot de jaren ’80 de enige echte zogenaamde nobele cultivar van Zuid Afrika. Er waren wel  een aantal kleinere aanplantingen van shiraz, maar bijna al deze wijngaarden hadden last van virussen en de wijnen kwamen nogal ​​leerachtig over in plaats van fel fruitig of gepeperd.

Cabernet, aan de andere kant, die minder te lijden had van virussen, slaagde erin om veel zuiverder wijnen te produceren.

Zuid-Afrika's eerste moderne merlot wijngaarden kwam in productie aan het einde van de jaren 1970 en dit ras is naar verwachting dezelfde rol aan te spelen in de Zuidafrikaanse wijn als in Bordeaux. Meerlust Merlot en Meerlust Rubicon behaalden snel de kaap van de meest gewilde rode wijnen.

Andere wijndomeinen lanceerden ultra-premium blends, die in eerste instantie aangevuld werden met een merlot op hun cabernet sauvignon, maar later met een aantal - of alle - van andere Bordeaux variëteiten.  Binnen een decennium, kwamen aanplantingen van cabernet franc en petit verdot (en meer recentelijk malbec) op gang. De Kaapse Bordeaux blends kwamen met hun Medoc modellen op de markt..

Met het einde van het politieke isolement van het land ontdekten ze dat hun veelgeprezen cabernets niet zo veel bewonderd werden op de exportmarkten. Critici berispten hen omdat ze té kruidig, niet luxueus en rijk zoals Californische of Australische voorbeelden, noch openlijk intens als de beste rode Bordeaux wijnen waren. Weinige wijnen bereikten aanzienlijke exportvolumes aan fatsoenlijke prijzen.

Tegelijkertijd ontdekte de binnenlandse markt alternatieven terwijl de beschikbaarheid van de pinot noir toenam - en de kwaliteitsproducenten van de grote Bourgondische cultivar samenspanden om de prijzen hoog genoeg te houden. Toen de Swartland wijnen modieus werden, trok men rode Rhone cultivars (zoals shiraz, grenache en Mourvedre) aan.

Cabernet producenten met een lange, gevestigde reputatie doen het goed genoeg, maar de dominantie van de soort van de top-end van de markt lijkt als maar verre geschiedenis. Onder de vijf sterren wijnen in de Platter gids's 2017 zijn er vier cabernets en vier cabernet blends, in vergelijking met negen shirazes.

Cabernet gebaseerde wijnen zijn goed voor ongeveer 9% van alle vijf sterren laureaten, in vergelijking met de 2006 uitgave waar de cabernet en cabernet blends nog 25% van het totale aantal behaalden.

Voor wijndrinkers die ernstig zijn over goede wijn heeft cabernet echter veel te bieden, en Stellenbosch blijft haar Zuid-Afrikaanse centrum. Veel van ooit legendarische domeinen in de regio hebben nog steeds grote wijngaarden, terwijl een aantal van de relatieve nieuwkomers heerlijke wijnen produceren, meestal van meer recente, virusvrije aanplantingen.
.Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrief februari 2017


Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief oktober 2016

Nieuwsbrief augustus 2016

Nieuwsbrief juni 2016

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief februari 2016


Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief augustus 2015

Omgaan met droogte en andere uitdagingen van de natuur !


Een wijnbouwer moet iets hebben van een weer-expert en voortdurend kijken naar diverse weersvoorspellingen.

Als men extreem warme omstandigheden verwacht irrigeren ze vooraf de wijnstokken een beetje om ze te beschermen.

Ze laten ook genoeg blad dekking in het geval van extreme hittegolven, om ervoor te zorgen dat de trossen beschermd worden.

Als ze regen en langdurige natte omstandigheden verwachten, verminderen ze het dekblad wat de luchtstroom bevordert in de wijngaarden, zodat rot voorkomen wordt en dit in het bijzonder in de delicate Sauvignon blanc wijngaarden...
                         


Adega Ervideira in Alentejo

Adega Ervideira, nu geleid door Maria Isabel Leal de Costa en haar zes kinderen, werd in de 19e eeuw gesticht door de graaf van Ervideira. De wijngaarden, die gelegen zijn op glooiende hellingen rond het dorpje Ervideira in Alentejo, kennen een lange geschiedenis. In de negentiende eeuw maakte de stamvader Graaf van Ervideira er zijn wijnen. De traditie werd tot halverwege de twintigste eeuw voortgezet door de grootvader van Maria Isabel.

Met de Anjerrevolutie, een militaire staatsgreep op 25 april 1974, werden de wijngaarden van de familie onteigend. In 1986 kreeg Maria Isabel de landgoederen  terug. Sindsdien heeft ze met zeer hard werken en de hulp van haar zes kinderen de familietraditie hersteld. De wijngaarden hebben een bodem van rode aarde, leisteen en graniet. De warme, droge zomers dragen bij tot de productie van mooie druiven om er voortreffelijke wijnen van te kunnen maken.


Tussen 1994 en 2002 werden verschillende wijngaarden opnieuw aangeplant. Met het toepassen van moderne inzichten met respect voor de natuur kan tenslotte men betere kwaliteitswijnen maken. Driekwart van de wijngaarden zijn aangeplant met blauwe druiven zoals Alicante Bouschet, Aragonez (Tempranillo), Touriga Nacional, Alfrocheiro, Caidada Tinta , Syrah en Castellan. Witte wijn wordt vooral gemaakt van Antão VazArinto en Perrum (Palamino Fino). In 2002 werden de kelders geheel vernieuwd en uitgerust met moderne apparatuur voor het maken en bottelen van de wijn.

De druiven worden 's nachts machinaal geoogst en in gekoelde vrachtwagens naar de kelders vervoerd. Hier vindt de vinificatie plaats in roestvrijstalen tanks. Sommige wijnen krijgen daarna een houtrijping in de oude, koude kelders van de familie.


We hebben verschillende prijsklassen onder de verschillende wijnen van Adego Ervideiro . De Terras D’Ervideiro Branco en Tinto kan men aankopen vanaf 7,80 Euro per fles, terwijl de Vinha D’Ervideiro Branco en Tinto vanaf  10,95 Euro per fles (ook verkrijgbaar in 375ml vanaf 6,35 Euro per fles) beschikbaar zijn..De uit water geboren wijn :

Condo D'Ervideira Reserva Tinto 2014


Verouderen na een verblijf van om en bij de acht maanden in het waterreservoir van Alqueva bij een constante temperatuur op een diepte van 30 meter resulteert in een unieke wijn, die op een vernieuwende manier ontwikkeld werd door Adego Ervideiro in Alentejo.
De verwachting was enorm, met de
Amieira Marina terwijl een menigte ongeduldig toekeek naar de boot die langzaam de Alqueva wateren overstak. Bijna stiekem staken in de verte, twee hoofden uit het water die blij aankondigden dat ze één van de verborgen vakken in het reservoir gevonden hadden. Het was de zak van een schip. Het was de eerste van de zes dozen die Ervideira in de dam wateren in juni en oktober een jaar eerder hadden ondergedompeld. De eerste 350 flessen Conde D'Ervideira Reserve Red 2014 werden bovengehaald.


Het beeld bracht de herinnering naar boven van de buit van elke wrak dat ooit onderzocht werd en dit was juist het thema voor dit innovatieve en baanbrekende ontwerp in Alentejo.

Na vele flessen uit de diepten van de wateren te hebben getrokken realiseerde men  zich dat dit de perfecte setting was om de wijn volwassen te laten worden wat resulteerde in een wijn met aanzienlijke verbeteringen in consistentie, structuur en zelfs verouderingspotentieel.


Het was niet makkelijk om de flessen uit het water te halen. De bakken met flessen werden met een kabel aan een boei vastgemaakt en vervolgens kon men langzaam de bakken uit het reservoir bergen.
Maar dit was slechts een fase van het lange proces voor het creëren van een unieke wijn in het water. Het was ook noodzakelijk om alle flessen te onderzoeken om een goede afdichting te waarborgen, voordat een nieuwe label werd aangebracht.

De Alqueva wateren zullen flessen blijven ontvangen. Op de dag dat de eerste uit de diepte  werden bovengebracht, bezetten anderen de plaats en dit zal voor een rotatie zorgen van om en bij de 32.000 flessen.

De graaf D'Ervideira Reserve Red 2014 werd geboren uit het water en werd geproduceerd uit de Touriga Nacional, Aragonez, Alicante Bouschet en Cabernet Sauvignon druiven. Dankzij onderdompeling in een stroomversnelling, de jeugd en de structuur, biedt deze paarsachtige gekleurde wijn meer aromas zonder oxidatie.

Eenheidsprijs : 24,25 € per fles