Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv Bonsella gcv


Begin juni 2016 mag U onze volgende nieuwsbrief verwachten.

Bent U geïnteresseerd om deze te ontvangen dan kan U ons vrijblijvend een e-mailtje sturen naar info@bonsella.be

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief februari 2016


Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief augustus 2015

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief april 2015

Nieuwsbrief februari 2015


Nieuwsbrief december 2014

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief juni 2014

Nieuwsbrief april 2014

Nieuwsbrief februari 2014

Nieuwsbrieven

Nieuwsflash

- BBQ


Bellingham’s The Bernard reeks


Twee wijnen uit Bellingham’s The Bernard Series werden in  Platter’s wijngids 2016 bekroond met 5 sterren.


Beide wijnen zijn uniek op hun eigen speciale manier. Niet vaak verschijnt Roussanne, waarvan er slechts een kleine aanplanting is in de Kaap, in een fles. De druiven voor Whole Bunch Roussanne 2015 heeft een lichtgoud strogele kleur. Zachte aroma's van tropische vruchten, gedroogde ananas, kiwi en vermalen fynbos kruiden. Een gemakkelijke toegang met smaken van witte bloemen en rijpe nectarines, Canarische meloen en zachte zoete specerijen. Fruit is royaal aanwezig, pittig met een goede balans in zuurgraad. Lange volle rijke smaak met een voorzichtig tanende afdronk.
De Basket Press Syrah 2013 werd gemaakt van 98% Shiraz en 2% Viognier. De druiven worden voorzichtig in een traditionele oude mand gedrukt en co-vergist in open 500 liter Franse eiken vaten.


Deze Syrah  heeft een diepe bloedrode kleur die op de rand verbleekt tot robijngranaat. Aroma's van rijk donker fruit, moerbei en bramen. Lichte aroma’s van paarse en witte bloem met een vleugje eik specerijen. Pittig, krachtig en aromatisch, maar toch elegant en waardig. Smaken van donkere chocolade, royale bessen en rijpe pruimen. De sterke tannines worden goed verweven in de ziel van de wijn.Het kwetsbare ecosysteem op De Grendellandgoed


De Kaap heeft een delicate ecosysteem dat sentimenteel is bij De Grendel. Hun familie motto ‘Justis FAVET Creator’ (de Schepper is voorstander van Justitie), passen ze vurig toe zijn om het milieu voor de toekomstige generaties te beschermen.

Door toevoeging van landbouw-praktijken wordt de behouds-filosofie versterkt en laat deze een indrukwekkend  keurmerk na voor duurzame landbouw in Zuid-Afrika. Het is naast een boerderij ook een toevluchtsoord voor het dieren- en plantenrijk dat al weinig vrije ruimte heeft en zorgt aldus voor een deel van de biodiversiteit. Het onder-scheiden natuurlijke vegetatie staat bekend als 'renosterveld'. Het is een term die gebruikt wordt voor één van de grote plantengemeen-schappen en vegetatietypen van het Kaapse Bloemen Koninkrijk. 'Renosterveld' werd afgeleid van de overheersing van grijs-kleurige planten die renosterbos noemen. Er zijn echter protea’s, ericas en restios, die ook kenmerkend zijn voor de fynbos habitat.

Vele bomen en struiken in het renosterveld produceren bessen, die vruchten etende vogels aantrekken en andere dieren. In het voorjaar trekken de bloemen trekken een breed scala aan van bestuivers, zoals bijen, vliegen, kevers en sunbirds.


Vermits in de floraregio van de Kaap, minder dan 2% van de renosterveld vegetatietypen formeel behouden blijven zorgt De Grendel, als een onderdeel van WWF Biodiversity and Wine Initiative (BWI), voor een baanbrekend partnerschap tussen de Zuid-Afrikaanse wijn industrie en de conservering. Het toont de balans tussen natuur en landbouw door de bescherming van haar natuurlijke habitat stimuleert de wijnpro-ducenten om duurzaam  om te gaan op hun landbouwbedrijf.


Ondertussen worden al meer dan 140 000 hectare natuurgebied geconserveerd door BWI producenten sinds dit project opgestart werd.De Grendel produceert minder koolstof in de lucht dan het absorbeert door de vegetatie groei op de boerderij.

Met behulp van wateropvang systemen wordt water in de periodes van overvloedige regen opgeslagen in een dam waarna het verder wanneer nodig verspreid wordt doorheen de boerderij.

  naar onze producten    home pagina  

Wijnoogst 2016


De wijnoogst in de Zuidafrikaanse wijnlanden wordt de  komende dagen afgerond. Op onze website onder de rubriek ‘oogst 2016’ publiceerden we de afgelopen weken nieuws omtrent de activiteiten op een aantal wijndomeinen.


Interessant zijn de verschillende video- clipjes gemaakt op het de Grendel domein, die ter plekke gemaakt werden en U toelaten om kennis maken met  verschillende aspecten van oogst, productieproces en bottelen. Door de extreme droogte, bedreigende brandhaarden en de vervroegde oogst stonden de  wijnmakers voor een grote uitdaging met kleinere opbrengsten, die toch voortreffelijke kwaliteitswijnen  zullen opleveren.

.Nieuw in ons gamma :  Bellingham wines


Gelegen in de betoverend mooie Franschhoek Vallei, aan de voet van het Groot Drakenstein Gebergte, ligt het landgoed Bellingham, oorspronke-lijk bekend als 'Bellinchamp' (mooie velden), begon zijn verhaal in 1693 toen Hollander Gerrit Janz van Vuuren en zijn Franse Hugenoten-vrouw de eerste 1000 wijnstokken aanplantten op het landgoed.

De moderne renaissance van het Bellingham wijndomein in Franschhoek begon in 1943 toen Bernard en Fredagh Podlashuk de ietwat vervallen en verlaten boerderij aankochten en het Manor House, de tuinen en de wijngaarden herstelden.

Ze reisden naar Frankrijk en Duitsland om  kennis op te doen in de wijnbouw en namen het initiatief om in 1949 de eerste roséwijn in de Kaap te maken. Hun 'Premier Grand Cru' was de eerste droge witte blend en origineel in zijn stijl die in 1951 werd uitgebracht. De eerste single Shiraz werd in 1956 gebotteld in Bellingham. Voor zijn bijdrage aan de Kaapse wijnbouw werd Podlashuk de eerste 'Chevallier du Tastevin' van Zuid-Afrika. De jaren '80 en '90 brachten ontwikkelingen in de wijn-gaard, uitbreidingen van de kelder en het begin van Bellingham's 'klassieke nieuwe wereld' wijnmaken filosofie.

Een nieuwe Bellingham portefeuille en hun Maverick assortiment van wijnen werd gelanceerd in 2002. Ze weten als geen ander om de klassieke principes van een goede wijn te combineren met nieuwe, moderne ideeën. Hierdoor zijn ze in staat om een zeer gevarieerd wijnaanbod te realiseren.


Grote wijnen beginnen in de wijngaard. Bellingham heeft toegang tot fantastische ‘premium’ locaties in de Kaapse wijnlanden waar hun vinoloog, Stephan Joubert en hun wijnmaker, Niël Groenewald samenwerken om de beste terroir-reflecterende wijnen van formaat en kwaliteit te creëren. Al hun druivensoorten worden met de hand gesnoeid en met de hand geoogst om de beste bessen te kunnen sorteren voor hun wijnen. Alleen druiven met het voor het respectievelijke  druivenras karakteristieke smaakprofiel, die het best voldoen aan de stijl en de kwaliteitseisen komen in aanmerking. Het resultaat is een reeks wijnen die uitblinkt in verscheidenheid.

Opwindend, modern, levendig en stijlvol, maar zonder valse pretenties. Duidelijk afkomstig uit de Nieuwe Wereld, maar met een onmiskenbaar klassieke kant, juist en vooral voor aan tafel.

Daarnaast behaalden ze ook de Supernova Award, de prijs voor de Klink Nominee met de meeste stemmen van de consument.
Welke boodschap verbergt 2016 in de kristallen bol !

Ieder jaar probeert men te voorspellen omtrent wat zal er gebeuren in het komende jaar.
We vingen een glimp omtrent cultivars op van een trend dat Cabernet Franc in belangstelling zal toenemen. Gelabeld als de nieuwe trend van druivenrassen voor 2016, vermoeden we dat het veel meer een gevolg is dat deze cultivar langzaam infiltreert doordat wijnmakers steeds meer bedreven en comfortabel worden met succesvolle stijlen. Heel weinig wijnen winnen van de elegantie van een echte stijlvolle Cabernet Franc. Ook opletten voor een stijging aan populariteit van de iets meer ongebruikelijke cultivars zoals Petit Verdot.

Vorig jaar sprongen twee trendstijlen naar voor en we verwachten dat deze echt meer aandacht zullen krijgen in 2016. De eerste is de opkomst van rosé wijnen. We zijn eindelijk op de weg om de betere rozewijn te waarderen. Te lang verbonden we die mooie roze tinten met het goedkope en zoete eind van het wijnspectrum. Producenten maakten de voorbije jaren sommige ‘blockbusters’ met alles van klassieke Provençaalse stijl Mourvèdre naar Shiraz en vanzelfsprekend de Pinotage. Almenkerk pakte zelfs uit met een Rosé gemaakt van Cabernet Sauvignon.


De tweede stijl trend waar meer van te zien zal zijn is licht rood - in stijl, ‘body’ en zelfs de kleur (hoewel niet zo roze als rosé). Ze zijn vooral heerlijk voor de minder ervaren wijndrinkers die meestal niet dol zijn op een zware, tannine beladen Cabernet of Shiraz stijl. Zomerse Cinsault, Gamay Noir en Pinot Noir om er een paar te noemen. Bij warme temperaturen is er geen betere manier om af te koelen dan met dergelijke rode en rosé wijnen.

2016 zal wijn nog meer populair en minder intimiderend maken. De consument zal de betere wijn ontdekken alsook de algemene waardering voor de kwaliteit. De hittegolven en El Niño, zorgen voor een ​​moeilijke oogst voor de wijnmakers, maar ondanks de grote uitdagingen voorspellen we een goed jaar voor de consument..Nieuwe wijnen in ons gamma voor de lente


Een aantal personen hadden het voorrecht om op onze lentedegusta tie van 8 maart al kennis maken met een aantal nieuwe wijn en van  de opgenomen wijndomeinen van o.a. Ernie  Els,  Guardian Peak, Lismore en Warwick  ontvangen, Al de wijnen van Bellingham  zijn op vooraard. Van Ernie Els komt de  eerste voorraad van zijn langverwachte  Big Easy Cabernet Sauvignon 2014  binnenkort binnen, Guardian Peak brengt ons zijn Sauvignon Blanc 2015, Van Samantha O’Keefe van Lismore ontvangen we haar adembenemende Syrah 2014 en van Mike Ratcliff verwachten we nog een kleine voorraad van Seriously Old Dirt  (Vilafonté label) alsook zijn Warwick’s First Lady Rosé op basis van Pinotage druiven