Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv Bonsella gcv


Begin februari 2017 mag U onze volgende nieuwsbrief verwachten.

Bent U geïnteresseerd om deze te ontvangen dan kan U ons vrijblijvend een e-mailtje sturen naar info.bonsella@gmail.com

Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief oktober 2016

Nieuwsbrief augustus 2016

Nieuwsbrief juni 2016

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief februari 2016


Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief augustus 2015

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief april 2015

Nieuwsbrief februari 2015
Nieuwsbrieven

Nieuwsflash :

- schuimwijnen


  naar onze producten    home pagina  

John Platter’s wijngids editie 2017


Méér dan 200 genodigden woonden op 31 oktober 2016 de voorstelling bij van The Platter’s by Diners Club South African Wine Guide 2017 in het Table Bay hotel in Kaapstad.

Sinds 1980 is de Platter’s wijngids Zuid-Afrika's eerste en nog steeds toonaangevende jaarlijkse wijnboek. Editie 2017 volgt de populaire en bekroonde Platter's formaat, met 950 Zuid-Afrikaanse wijn producenten, handelaars en merken, waaronder 28 nieuwe, samen met meer dan 8000 lokaal geproduceerde wijnen.

94 Five Star wijnen, evenals een nieuwe Five Star brandy, werden opgenomen in de 2017 gids. Sinds vorig jaar worden alle wijnen die 4,5 sterren of hoger scoorden na een eerste beoordeling onderworpen in een tweede proefronde, blind (zonder de label) uitgevoerd door kleine teams met inbegrip van  ervaren fijnproevers van buiten het team. De resultaten bewijzen de  uitzonderlijke kwaliteit, met name in de witte wijn categorieën, van de  hoog aangeschreven 2015 vintage.


De Warwick Estate Cabernet Franc werd opnieuw bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide. De Bellingham Bernard Series Old Vine 2015 alsook de Meerlust Chardonnay 2015 behaalden eveneens 5 sterren..Bloei bepaald een goed of slecht jaar in de wijngaard


De wijnstokken in bloeifase vormen een zenuwslopende periode voor zowel druiventelers als wijnmakers, aangezien de kleinste verstoringen met bijvoorbeeld nauwelijks bloemen kunnen een ontgoochelende vintage betekenen.

Nog voordat zomerhittegolven, vervelend ongedierte of vroege regens ravage beginnen aan te richten op een wijngaard.

De bloei zet letterlijk druiven op de trossen en bepaald hoeveel zoete bessen een kans hebben om het seizoen te overleven en uiteindelijk in een fles in uw buurt te belanden.
In tegenstelling tot kersenbloesems, of de bloemen voor appel en peer  doen wijnstokken een meer subtiele dans  om hun kleine bloemen te bestuiven.

Als de eerste knoppen breken, gaan wijnstokken op een snelle vegetatieve groeimode waarbij ze vaak tot zo’n 2,5 cm per dag opgroeien - en hun schaduwrijke ranken wild uitbreiden.

Ongeveer een maand na deze invasie en twee tot drie maanden na het breken van de eerste knop begint de bloei onder de bladeren van de wijnstok. Verborgen onder het bladerdak begint de ontwikkeling van kleine groene bolletjes. Deze mini groene balletjes omcirkelen de delicate, pollendragende delen van de bloem.  De mini-bosjes dienen gewoon als een handige beschermende verpakking voor de toekomstige druiven.


Wanneer de wijnstok klaar is, barsten de kappen open met een pop  en onthullen de kale basis van een bloem : een stamper en verscheidene pollen dragen de meeldraden. Er zijn geen pluizige, kleurrijke bloemblaadjes hier, net bijna witte vezels.
Enkele weken later wordt stuifmeel van de stam voorzichtig overgebracht naar de stamper, en beetje bij beetje wordt elke bloem bestoven. Langzaam vallen de blaadjes van de kap, samen met stukjes van pollen op de grond.


Eenmaal bestoven, maakt elke bloem plaats voor een kleine, harde groene bes ter grootte van een kleine erwt. Elke groene erwt rijpt uiteindelijk in de druiven die we kennen en liefhebben, maar een veelheid van weersomstandigheden kan dit kwetsbare proces verstoren en een heel jaar werk


Omdat druif bloesems eenmaal geopend niet door bloemblaadjes beschermd zijn kan sterke wind kan het stuifmeel van de wijnstokken schudden, en voorkomen dat sommige bloemen bestuiven. Sterke regenval, hagel en vorst zijn vergelijkbare risico's voor het verstoren van dit delicate bestuivingsproces. In tegenstelling tot andere fasen van de druif cyclus, waarbij wijnmakers in staat zijn om zichzelf opties te geven bij slecht weer, vindt de bloei slechts eenmaal  plaats in alle discretie van de wijnstok. Slecht weer en onvolledige bestuiving leidt tot  verbrijzelen, of trossen die alleen ontwikkelen tot de helft of 2/3 volume. Minder druiven, of slecht ontwikkelde bessen betekent minder kans op het maken van een goede wijn en geen rijkelijk gewas.

.Altydgedacht Estate


Het authentieke, rustieke en schijnbaar tijdloze Altydgedacht wijndomein is gelegen te midden van populieren en eiken. De vroegste hoeve werd in de tijd vervangen, maar de oorspronkelijke witgekalkte ringmuur, slavenbel, bijgebouwen en een wijnkelder staan nog trots te schitteren. Gebouwd uit 'koffieklip' ​​(bakstenen) in de vroege jaren 1700, is de Altydgedacht wijnkelder nog één van de weinige overgebleven originele kelders die vandaag de dag nog steeds operationeel is in de Kaap.

Daterend uit 1698, werd het bedrijf opgericht toen Simon van der Stel de eigendomsbewijzen overhandigde aan Elsje van Suurwaarde, waarvan de echtgenoot, net als alle Nederlandse Oost-Indische Compagnie ambtenaren, niet werd toegestaan ​​om eigen land te bezitten. Ze overleefde drie mannen en Elsje bleef alleen met de hulp van haar 16 slaven achter met haar boerderij. Het was Elsje, die de opdracht tot de bouw van de wijnkelder gaf in 1702. Na haar dood, passeerde de boerderij door vele handen tot ze in 1852 gekocht werd door de familie Parker, die vandaag de dag nog steeds eigenaars zijn van deze boerderij.


Als eigenaren van de vijfde generatie zijn John Parker, de vinoloog en zijn jongere broer, Ollo, keldermeester, de huidige bewaarders van dit historische landgoed. Sinds 2006 wordt Ollo bijgestaan in de kelder door Etienne Louw, een gekwalificeerde chemisch ingenieur en wijnmaker, die zeker zijn dynamiek aan de mix heeft toegevoegd.


Altydgedacht Sauvignon Blanc 2016

De Altydgedacht Sauvignon Blanc werd geproduceerd uit zeven afzonderlijke blokken van de droge-landwijngaarden waarbij elk blok zijn eigen karakter aan de wijn bijdraagt. Een derde van de oogst werd verkregen van 24 jaar oude wijnstokken, geplant op het zuidwesten gerichte hellingen, terwijl een ander derde is afkomstig van 14-jaar oude, hoge-elevatie wijngaarden op een op het oosten gelegen helling, en de rest afkomstig van 10 jaar –oude wijnstokken op een zuidelijke helling. In de kelder werd de wijn gerijpt en gedurende 3 maand op de wijnmoer geplaatst om de complexiteit van de wijn te verbeteren.
De wijn heeft een strokleurige tint. Als gevolg van het differentiële plukproces,  brengen de druiven een heel spectrum van aroma's en smaken aan de wijn, variërend van groene peper en groene vijgen te passievrucht en guava, waarbij de tropische vruchten in de mond domineren. Deze uitnodigende wijn kan royaal worden genoten op zijn zichzelf of bij gerechten van vis, sushi, gevogelte en een scala aan vegetarische gerechten.

8,88 € per fles bij minimum afname van 6 flessen


Altydgedacht Gewürztraminer 2015

Deze Altydgedacht Gewürztraminer werd gemaakt in zijn gebruikelijke droge stijl, een zeldzaamheid in de Kaapse wijnlanden.

Deze bekroonde wijn wordt geproduceerd uit droge-landwijngaarden met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. In de kelder werd de wijn gedurende elf maanden gerijpt op de wijnmoer om de complexiteit van de wijn te verbeteren.

Een briljante strokleurige wijn met een licht groene tint aan de rand. De neus is geparfumeerd, met een goede uitdrukking van specerijen, rozenblaadjes, Turks fruit en litchees. De smaak met florale aroma's en een melange van fruit, met een goed gewicht en een lange afdronk. Een elegante, complexe wijn met een goed verouderingspotentieel, kan worden genoten op zichzelf of bij gerecht van kruidig voedsel, curry's en sushi.

8,88 € per fles bij minimum afname van 6 flessen

De andere Altydgedacht wijnen in ons gamma

12,74 € per fles bij minimum afname van 6 flessen

12,74 € per fles bij minimum afname van 6 flessen

10,50 € per fles bij minimum afname van 6 flessen

8,88 € per fles bij minimum afname van 6 flessenAangenaam bubbels plezier

Enkele eenvoudige tips om uw plezier van uw favoriete bubbels nog aangenamer te maken.


Ontstoppen van de fles bubbels
De kurk laten vliegen is altijd een dramatische en leuke manier om een ​​fles bubbels te openen. Natuurlijk dien je altijd voorzichtig te zijn met betrekking tot de richting dat de kurk zal kunnen gaan. Het probleem met het openen van uw bubbels op deze manier is echter dat het rommelig kan worden en je een groot deel van de schuimwijn kan verliezen en zorgen voor een kleverige vloer. De beste manier om een ​​fles te openen is als volgt: zet deze op een oppervlak, verwijder de foliebekleding rond de kurk, draai de metalen draad los en verwijder deze, houdt een hand over de kurk, zodat deze niet onverwacht afvliegt ​​en mogelijk iemand kan kwetsen. Draai de fles en niet de kurk, en wacht tot je de zucht van het lossen van de kurk hoort. Door het gebruik van deze methode, zal je het verlies van luchtbellen vermijden, en krijg je een betere proefervaring. De geopende fles plaatsen in een metalen emmer  gevuld met half ijs en half water. Dit zal uw bubbels op de koele serveertemperatuur houden.

Draai de inhoud niet in uw glas !

Uw bubbels laten wervelen is geen goed idee want dat toont dat je een onervaren 'champagne' drinker bent . Misschien zou je dit uit gewoonte doen zoals met wijn, maar mousserende wijn is anders. Wervelen zorgt ervoor dat de belletjes sneller vrij gegeven worden en u zal een vlakke drank krijgen.

Niet alles opgedronken ?

Stel dat er nog een halve fles bubbels overgebleven is. Kan je deze bewaren? Ja, maar slechts voor een paar dagen tot een week. U koopt een speciale flesstop voor de fles en plaats ze in de koelkast. De mousserende wijn kan voor een tijdje goed bewaren, maar natuurlijk hoe minder tijd die gekoeld  en halfvol blijft, hoe beter.Is de vorm van uw wijnkaraf belangrijk ?


Het oorspronkelijke doel van decanteren, inclusief het gebruik van een kaars, was om vast te stellen of alle sediment uit de wijn verwijderd werd. Dit was een veel meer noodzakelijke praktijk in het verleden, toen de wijn filtratietechnologieën niet waren zoals ze nu zijn.

Vandaag de dag decanteren dient vooral voor de beluchting: de wijn onderwerpen aan een zeker gecontroleerd contact met zuurstof.
Terwijl zuurstof voor een totale schok van de wijn kan zorgen - oxideren tot bruine kleur,  zelfs zorgen voor een bittere vlakheid – kan de juiste hoeveelheid zuurstof een wijn tot zijn juiste expressie brengen.
 Daarom is de vorm   van de decanter tot  slechts op zekere  hoogte van belang.  De grootte van de  opening zal uiteraard bepalen hoeveel lucht en dus zuurstof uw wijn zal bereiken. Maar dat is niet het enige dat telt. De grootte van de kom - het onderste gedeelte waar de wijn zit - van de karaf zelf, zal de hoeveelheid beschikbare oppervlakte bepalen. Hoe meer oppervlakte, hoe meer contact tussen wijn en zuurstof en hoe minder tijd je nodig hebt om te decanteren.


Bonsella’s feestwijnen

 feestelijke wijnen