Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv Bonsella gcv


Begin februari 2018 mag U onze volgende nieuwsbrief verwachten.

Bent U geïnteresseerd om deze te ontvangen dan kan U ons vrijblijvend een e-mailtje sturen naar info.bonsella@gmail.com

Nieuwsbrief december 2017

Nieuwsbrieven

Nieuwsflash :

- schuimwijnen


  naar onze producten    home pagina  

Warwick White Lady chardonnay


Het was voor Nic Van Aerde een voorrecht om nog eens 5 sterren te krijgen - de ultieme erkenning voor een wijn die het zo verdient – voor Warwick’s White Lady Chardonnay 2016 tijdens de uitreiking van de Platters 2018 awards in Kaapstad.

Elke vintage biedt nieuwe kansen en uitdagingen. De 2016 vintage was één van de meest uitdagende en de droogste vintage die Nic heeft meegemaakt sinds hij in 2011 bij het Warwick Team kwam. Hoewel de omstandigheden op traditionele wijze niet ideaal waren, bemoedigden zijn liefde en passie voor het maken van klassiek gestileerde Chardonnay. Ze plukten fruit van drie gevestigde wijngaardsites – waaronder de oudste wijngaard van Warwick, die supergeconcentreerd fruit opleverde. Nic volgde toen een zeer minimalistische wijnbereidingsbenadering, die, naar zijn mening, de enige manier is om Chardonnay van wereldklasse te maken: laat de druiven al het werk doen. De trossen werden in hun geheel geperst, gevolgd door een langzame, koele gisting met wilde natuurlijke gist zijn slechts enkele van de hulpmiddelen die gebruikt werden om deze schoonheid te creëren. Tijdens de zeer koude wintermaanden moesten ze de vaten in de zon rollen om de gisting te helpen door de zonnestralen zachtjes de wijn te laten opwarmen.


Eenheidsprijs : 20,30 Euro per fles (bij aankoop van minimum 6 flessen).
Waterschaarste in Westkaap !


In de Kaapse wijnlanden heerst een serieus watertekort. Het West-Kaapse watervoorzieningssysteem maakt gebruik van vier hoofddammen, de Voelvlei, Wemmershoek, Theewaterskloof en Steenbras. Samen hebben deze dammen 475 miljoen m3 water, die 3 miljoen mensen, landbouw en bedrijven in en rond Kaapstad, Veldrift en Tulbach moet ondersteunen.

De regio waar bijvoorbeeld  het wijndomein van Ernie Els gelegen is ontvangt 90% van de jaarlijkse neerslag in de wintermaanden (april-september), wanneer hun vraag slechts 25% bedraagt, terwijl er slechts 10% van de jaarlijkse neerslag in de zomermaanden (oktober-maart) valt, wanneer ze eigenlijk aan 75% van het totale accijnsbare water behoefte hebben. Om deze reden moet zoveel mogelijk afvoerwater tijdens de winter in dammen worden opgeslagen voor gebruik in de zomer.

Het huidige watertekort is slechter dan de droogte van 1946. Ernie Els ontvangt zijn water uit de Theewaterskloofdam, die op 11 september op 23,9% stond, tegenover 48,5% vorig jaar. Als gevolg hiervan is het effectieve waterbeheer nog nooit zo belangrijk geweest en heeft het natuurlijk een directe invloed op de activiteiten bij de wijnmakerij.


Besontwikkeling gaat door drie fasen. Als eerste de fase waarin cellen zich vermenigvuldigen in individuele bessen, gevolgd door de fase waar de uitdrukking van hun gen verandert, waarbij zoveel energie uit de plant wordt genomen dat het groeiproces tijdelijk lijkt te stoppen. En tenslotte de derde fase, wanneer  de kleurverandering en fenolische rijping plaatsvinden. Ongewenste waterstress tijdens elk van deze fasen zal resulteren in vertraagde ontwikkeling, afhankelijk van het niveau en de tijdsduur van de stress.


Bij Ernie Els Wines meten ze vooreerst de waterstatus van wijnstokken met een 'drukbom', een instrument dat gebruikt wordt om het geschatte waterpotentieel van plantweefsel te bepalen. De 'drukbom' geeft een aflezing van de huidige waterstatus van de wijnstokken, die ze gebruiken om ervoor te zorgen dat ze alleen irrigeren als de wijnstokken water nodig hebben. Ten tweede, meten ze de vochtinhoud van het bodem met bodemvochtigheidsprobes tegen optimale irrigatie. Onder-irrigatie zal resulteren in vaker irrigaties die de efficiëntie van het watergebruik verminderen, aangezien de verdamping een groter percentage neemt.

Over-irrigatie, daarentegen, resulteert in een direct waterverlies, aangezien het in de diepe grond komt en wegvalt. De bodemvochtigheidsprobes zorgen ervoor dat ze niet onder- of over irrigeren. Om de efficiëntie te verhogen vervangden ze dit jaar hun bestaande micro sprinklers met druppelbesproeiing..Nieuwsbrief december 2017

Nieuwsbrief oktober 2017

Nieuwsbrief augustus 2017

Nieuwsbrief juni 2017

Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrief februari 2017
Altydgedacht Méthode Cap Classique Blanc de Blanc


Bonsella brengt voor de eindejaarfeesten een heerlijke Blanc de Blanc Méthode Cap Classique van het wijndomein Altydgedacht.

De druiven werden met de hand geplukt in de koele ochtenduren om een ​​laag alcoholische basiswijn te produceren met voldoende zuurtegraad. Er werd geen voorkoeling van druiven uitgevoerd. Alleen de eerste zachte persing (cuvee, 500 liter / ton) werd gebruikt bij de productie van de basiswijn. Na koude bezinking werd de wijn koud gefermenteerd met giststam N96 bij 13 ° C. De wijn werd geïnoculeerd met een krachtige MLF-cultuur en melkzuurvergisting werd voltooid in de tank, waarna de wijn met proteïne en tartraat gestabiliseerd werd. De basiswijn werd opnieuw geïnoculeerd met Prisse de Mousse voor de traditionele tweede gisting op fles.

Deze lichtgeel gekleurde Méthode Cap Classique heeft heerlijke aroma's van groene appel , die gecombineerd worden met biscuit-smaken van de rijping op lees. Sprankelende bubbels die complex en verfrissend zijn geven een vol gevoel in de mond dat kan toegeschreven worden aan de malolactische gisting en de 17 maanden rijping in de fles. De verleidelijke delicate bubbels ronden een heerlijke smaakbeleving af.


Eenheidsprijs : 15,50 Euro per fles (bij aankoop van minimum 6 flessen)

.Opslag & veroudering topwijnen


De meeste wijnen die vandaag verkocht worden zijn over het algemeen gemaakt met een beperkte houdbaarheid. Topwijnen worden gemaakt om gedurende een aantal jaren gerijpt te worden, met zorg, tot in de perfectie. Het is een speciale kunst voor het opslaan en verouderen van kwaliteitswijnen en men kan niet zomaar een fles wegzetten in een oude kast en verwachten dat deze op magische wijze zijn optimale smaak en textuur bereikt. Afgezien van de kennis omtrent welke variëteiten kunnen profiteren van veroudering, is er een kunst aan het proces, evenals weten wanneer een wijn op zijn best is en de tijd rijp is om deze uit de kelder te verwijderen voor consumptie.

Het is geen geheim dat zonlicht alsook de hitte de vijanden zijn van veroudering, maar wat veel mensen niet weten, is dat huishoudelijke lampen zelfs een negatieve invloed kunnen hebben op de manier waarop een wijn in de loop van de tijd ouder wordt. Fluorescentie lampen zijn iets beter, maar alle lampen en licht genereren sowieso warmte, iets wat u wilt vermijden.

Sla uw wijnen op  bij een koele en constante temperatuur, ideaal rond de 12-14 ° C, maar zeker niet boven de 20 ° C. Hoe warmer loopt men het risico om aroma's en smaken te verliezen, daartegenover staat echter ook dat kou kan resulteren in bederf door uitdroging van uw kurk. Belangrijker dan het bereiken van deze ideale temperatuur, is echter het vermijden van snelle, extreme of frequente temperatuurschommelingen.

Naast het voorkomen van schommelingen in temperatuur, is het ook van cruciaal belang dat uw wijnen tijdens het ouder worden geen onnodige bewegingen of trillingen ervaren. Significante trillingen kunnen het sediment in oudere wijnen verstoren en ervoor zorgen dat deze niet bezinken, waardoor ze mogelijk onaangenaam worden.

De horizontale opslag is de meest efficiënte manier om uw wijnen op te slaan in termen van ruimte, maar op deze manier blijft ook de vloeistof tegen de kurk, waardoor deze niet uitdroogt.

Het ideale gebied voor wijn opslag, in termen van klimaat, moet worden geventileerd, met een vochtigheidsgraad die overeenkomt met ongeveer 80%. Er wordt aangenomen dat droge lucht de kurken uitdroogt, waardoor er lucht in de fles zou kunnen komen en de wijn zou bederven. Omgekeerd kunnen extreem vochtige omstandigheden schimmelvorming bevorderen, wat men ook wil voorkomen.  John Platter’s wijngids editie 2018


Méér dan 200 genodigden woonden op 3 november 2017 de voorstelling bij van The Platter’s by Diners Club South African Wine Guide 2018 in het Table Bay hotel in Kaapstad.

Editie 2018 volgt de populaire en bekroonde Platter's formaat, met 941 Zuid-Afrikaanse wijnproducenten, handelaars en merken, waaronder 48 nieuwe, samen met meer dan 8000 lokaal geproduceerde wijnen.

111 Five Star wijnen werden opgenomen in de uitgave van Platter’s gids 2018. Zoals vorig jaar worden alle wijnen die 4,5 sterren of hoger scoorden na een eerste beoordeling onderworpen in een tweede proefronde, blind (zonder de label) uitgevoerd door kleine teams met inbegrip van ervaren wijndeskundigen van buiten het team. De resultaten bewijzen de uitzonderlijke kwaliteit van de steeds betere wijnproductie, die mede mogelijk gemaakt werd door de uitzonderlijke kwaliteit van de hoog aangeschreven wijnjaren 2015 en 2017.

De wijnbeschrijvingen en sterbeoordelingen in de gids werden opgesteld in samenwerking met een team van vooraanstaande wijndeskundigen en bevatten goede prijs-indicatoren en verwijzingen naar Hidden Gems - wijnen die interessant, uniek, ongewoon en alvast de aandacht van de wijnliefhebbers verdienen.

De Warwick Estate White Lady chardonnay werd bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide. De Bellingham Bernard Series Small Barrel SMV 2014, Rust en Vrede Single Vineyard cabernet sauvignon 2014, The Stellenbosch Reserve Vanderstel 2015 alsook de AA Badenhorst white Blend 2015 behaalden eveneens 5 sterren..Boplaas Cape Ruby Port

Op de Cape Port & Wine Challenge 2017 werd de Boplaas Cape Ruby Port  opnieuw de beste Cape Ruby Port in Zuid-Afrika .
Oupa Danie Nel, keerde in de late jaren 70 terug naar Calitzdorp na  een bezoek aan Swartland, met zijn Chevy El Camino volgepakt met Pinotage en Shiraz wijnstokken. Zijn vrienden en buren hadden geen moeite om de meegebrachte Shiraz wijnen te nuttigen en besloten om dit ras op de boerderij aan te planten. Later ontdekte zijn zoon (huidige eigenaar en keldermeester Carel Nel) dat zijn vader Tinta Barocca wijnstokken en niet de beoogde Shiraz had aangeplant. Tijdens een reis naar Portugal maakten de Nels kennis met Douro’s top porto producenten en verworven ze de kunst om fijne verstrekte wijnen te maken.

In 1985 produceerde men bij Boplaas een eerste Port, die uitsluitend uit Tinta Barocca werd gemaakt in de traditionele Portugese stijl. Boplaas won op dat moment een gouden medaille op de enige bestaande Zuid-Afrikaanse Jonge Wynshow. Het volgende jaar won Boplaas zijn eerste SA Champion Port Trophy voor de beste Port in SA. In de vroege jaren negentig onderscheidt Boplaas de Ports in de verschillende klassen, namelijk Cape Ruby, Cape Tawny, Cape Vintage en Cape Vintage Reserve .
Geselecteerde Tinta Barocca en Touriga Nacional druiven worden met de hand geoogst, gefermenteerd en versterkt in grote gekruide eiken vaten voor een periode van minimaal 12 maanden, om hun Cape Ruby te vervaardigen.

Eenheidsprijs : 10,40 Euro per fles (bij aankoop van minimum 6 flessen)

.