Nieuwsbrief februari 2018
Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

Website disclaimer

BONSELLA gcv Bonsella gcv


Begin april 2018 mag U onze volgende nieuwsbrief verwachten.

Bent U geïnteresseerd om deze te ontvangen dan kan U ons vrijblijvend een e-mailtje sturen naar info.bonsella@gmail.com

Nieuwsbrief februari 2018

Nieuwsbrieven

Nieuwsflash :

- schuimwijnen


  naar onze producten    home pagina  

Wanneer druiven rood worden

Eén van de belangrijkste momenten in de jaarlijkse levenscyclus van een wijnstok is het begin van de rijping, wanneer de druiven van groen naar rood kleuren en van nature zoet worden. De Fransen noemen dit proces 'veraison'. Veraison komt ook voor in witte druiven, maar zonder de kleurveranderingen - witte druiven worden gewoon doorschijnend.

Initieel zijn wijndruiven klein, hard, zeer zuur en groen door de  aanwezigheid van chlorofyl. Veraison start eind januari op het zuidelijk halfrond. De wijnstok begint zijn energiereserve van de wortels naar de druiven te transporteren. Het chlorofyl wordt vervangen door anthocyaninen (rode druiven) of carotenoïden (witte druiven), suikers en andere voedingsstoffen.


De veranderende kleur (anthocyanine) en de ontwikkeling van andere polyfenolen fungeren als beschermers van de druiven tegen zon, wind en andere spanningen. Het rijpingsproces duurt dan nog ergens tussen 30-70 dagen voor de druiven om volledig klaar te zijn om wijn te maken.
.
2018: lagere oogst verwacht in de Westkaap


In navolging van Frankrijk, Spanje en Italië gaan ook de Zuid-Afrikaanse wijnbouwers uit van een zeer bescheiden oogst voor 2018.  De opbrengst 2018 wordt wellicht de kleinste sinds 2005.

Ze kampen namelijk al langere tijd met een enorme droogte. In de Westkaap provincie  regent het veel minder dan ze daar gewend zijn, en dat al voor het derde achtereenvolgende jaar. Terwijl de grond best wat extra vocht kan gebruiken, gelden er in de Kaapprovincie beperkende maatregelen voor de irrigatie. En dat heeft grote gevolgen voor de groei van de druif. Daarbovenop kregen de regio’s Worcester, Breedekloof en Robertson eind september/begin oktober ook nog te maken met stevige vorst. Het mindere jaar heeft niet alleen impact op de wijnvoorraad maar ook op de druivenoogst die werk biedt aan duizenden seizoenarbeiders. Daar het wijnbouwareaal in de laatste 5 jaar met % afgebouwd werd speelt het krimpende wijnbouwgebied ook een belangrijke rol bij de mindere opbrengst.


De droogte van de voorbije 3 jaar in de Kaapse wijnlanden begint te bijten, waardoor verwacht wordt dat de opbrengst voor de oogst van 2018 in bepaalde gebieden met meer dan 25% zal dalen. De kleinere oogst kan wel eens in de beste vintage resulteren.

Het oogsten van Pinot Noir en Chardonnay druiven is ondertussen al op verschillende plaatsen afgerond geworden. Enkel in de iets koelere gebieden zal dat pas ergens rond midden februari op volle toeren draaien. Ondertussen noteren we dat de Sauvignon Blanc, Chenin en Pinotage druiven al binnengebracht werden in een aantal kelders.
.DG Chardonnay - Viognier 2017

 Chardonnay kennen we allemaal wel, Viognier is wellicht iets minder bekend. Het was een tijdje wachten op een waardig alternatief voor de populaire Grendel chardonnay-  viognier, die jammer genoeg niet meer gemaakt wordt.

Douglas Green verrast ons met een assemblage van Chardonnay en Viognier en dat is een goed huwelijk.
Deze Chardonnay Viognier 2017 heeft een heldere strogele kleur met een groene tint, fonkelend mooi  in het glas. Heerlijke aroma’s vol tropisch fruit met o.a. banaan, mango, abrikoos, mandarijn en lychee. De neus is goed vol en diep met een vette ondertoon

Smaken van exotisch fruit met toetsen van wat honing en abrikoos. Een ronde, gladde, iets gelikte body. Zwoel met veel sappig fruit met zachte zuren en een tikje frisheid. Iets alcoholische warmte met een wit pepertje.

iUitstekend als aperitief, bij zalm, tonijn, schaaldieren, kruidige gerechten, gevogelte, milde en zachte kazen.


Prijs : 35 Euro per karton van 5 flessen + 1 fles gratis.Hongaarse wijn uit Eger

In Hongarije gebruikt men ‘bor’ als zijn eigen woord voor wijn. De oude Magyaren hadden al meer dan duizend jaar geleden contact met druiven en wijn. Het klimaat en de bodem zijn perfect voor wijnbereiding in Hongarije dat met zijn 22 wijngebieden, elk met een ander microklimaat een verscheidenheid van verschillende smaken en stijlen produceert.


Zoals alle wijnproducerende landen in Oost-Europa is Hongarije nog steeds bezig met het herstructureren van zijn wijnbedrijven in het postcommunistische tijdperk. Tot 1989 werd wijn beschouwd als een eenvoudige handelswaar zoals graan of aardappelen die volgens lange termijn economische plannen moesten geleverd worden aan Hongaren en, met name, Russen. Het staatsmonopolie handelde over alle wijnverkoop en -distributie en hoewel veel van de wijngaard in particuliere handen bleef, werden veel wijnstokken geplant in ongeschikte gebieden. Hoeveelheid was de prioriteit. Kwaliteit werd als subversief beschouwd.

De Hongaarse wijnbouwers en wijnmakers hebben nu een nieuwe aanpak. De Russische markt is verdampt, de binnenlandse markt is embryonaal en de exportmarkten zijn nog nooit zo concurrerend geweest. Alles bij elkaar genomen doet de Hongaarse wijn het niet slecht.
Hongarije ligt in het midden van het Karpatenbekken, omringd door hoge bergen. Het groeiseizoen kan opmerkelijk lang zijn.


Kovacs Nimrod Winery bevindt zich in zeven doorlopende kelders aan de historische straat Verőszala in de stad Eger. In de 18e eeuw waren er honderden en honderden wijnpers-huizen in Eger, net zoals deze, die boven hun respectievelijke kelders werden gebouwd om de druiven op locatie te verwerken. Nadat het druivensap was gefermenteerd, werden de wijnen opgeslagen in vaten in de koele kelders eronder. Geleid door deze traditie, blijven ze op een vergelijkbare manier wijn maken, maar geholpen door de huidige technologie

De essentie van fijne wijn is geworteld in het unieke terroir, waar de druiven worden geteeld. Ze hebben het geluk om drie van de beste terroirs in het wijnbouwgebied van Eger te bezitten.

Omdat Eger een koele klimaatregio is, vergelijkbaar met Bourgondië of koelere klimaten in Californië, hebben ze variëteiten geplant die zich erg thuis voelen en in staat zijn wijnen van wereldklasse te produceren. Naast deze internationale variëteiten, waaronder Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Merlot en Cabernet Franc, zijn ze ook trots op traditionele Hongaarse variëteiten zoals Furmint en Kékfrankos..
  We zijn in zo'n opwindende en dynamische tijd beland dat we overspoeld worden met wijnen van een hoge kwaliteit die ook internationaal erkend worden. Het voorspellen van toekomstige trends is nog nooit zo moeilijk geweest.


Wereldwijd was 2017 een van de moeilijkste wijnjaren in 50 jaar, met een productie die met 8% daalde, voornamelijk als gevolg van extreem koude omstandigheden in Europa en uit de hand gelopen bosbranden in Californië.


De droogte van de voorbije 3 jaar in de Kaapse wijnlanden begint te bijten, waardoor verwacht wordt dat de opbrengst voor de oogst van 2018 in bepaalde gebieden met meer dan 25% zal dalen. De kleinere oogst kan wel in de beste vintage resulteren. Er is dus een vermindering van het aanbod terwijl de vraag sterk blijft. Dit zal de prijs van wijnen vrijwel zeker beïnvloeden.

Consumenten zoeken naar druiventelers en wijnboeren die biologisch en duurzaam biologisch produceren wal zal resulteren in hogere kwaliteit-prijs verhouding  en een verhoogde internationale erkenning.


De wereldwijde opkomst van mousserende wijn als een alledaags levensstijl drankje zal in 2018 voortduren. Alhoewel de Méthode Cap Classique zijn internationale waardepositie nog steeds opbouwt, zal het eindelijk zijn mantel afleggen om de wereld te laten zien hoe sexy het kan zijn (zowel in termen van prijs als kwaliteit). Kijk uit naar meer grote flessen met bubbels en Brut Nature (zero suiker) -stijl bubbels om tegemoet te komen aan de snelgroeiende gezondheidsbewuste markt.
.First Lady Sauvignon Blanc 2017

Dit is de nieuwste creatie in Warwick’s First Lady-collectie en maakt indruk met een ongelooflijk vuurwerk van fruitige aroma's en een frisse zuurgraad.

Warwick maakte al een sauvignon blanc onder de intrigerende naam ‘Professor Black’. Deze First Lady  Sauvignon Blanc is een aanvulling daarop, op basis van aangekochte druiven van andere producenten.

Deze sauvignon blanc is een droge wotte wijn en wordt gemaakt als een heerlijke fruitige en lichtvoetige witte wijn. De druiven worden op tijd geoogst, om de wijn voldoende zuren en frisheid te geven, zonder dat het alcoholgehalte te hoog wordt. Gisting en rijping geschieden in roestvrij stalen citernes, waar het fruit in de wijn benadrukt wordt.


Deze wijn heeft een lichte, delicate kleur van bleke honing met een groene rand van kiwifruit.

Heerlijke exotische aroma’s van vijg, perzik, passievrucht, brandnetel, vuursteen en meloen. Tropische fruitsmaken met heldere granadilla, limoenijs en citrus. Een zacht, sappig, droge milde wijn met goede smaakvolle zuren.

Uitstekend als aperitief, bij oesters, gerookte forel, zeevruchten, visgerechten, sushi, mosselen in dillesaus, salades, zachte geitenkaas.

Het fruit spettert het glas uit!


Eenheidsprijs : 9,35 Euro per fles (bij aankoop van minimum 6 flessen)
.Hoofdwijnmaker bij Bellingham : Richard Duckitt


Richard Duckitt omschrijft zichzelf als "een man met hoge normen" , die in dit oogstseizoen de rol van hoofd-wijnmaker in Bellingham betreedt, een rol die hij beschrijft als "zijn meest trotse wijnmoment".
Elke stap in zijn wijncarrière was een ongelooflijke reis en heeft een vitale rol gespeeld in zijn ervaring, zijn persoonlijke karakter en de passie voor wijn die hij vandaag heeft.

Met de grote naamsbekendheid van Bellingham komt grote verantwoordelijkheid. Hoewel hij niet van plan is om het wiel opnieuw uit te vinden, Hij zal voortbouwen op de solide basis die in Bellingham bestaat, maar wel zijn eigen stempel op de wijnen drukken.
Richard geeft toe dat hij een koppige streak heeft die hem vaak inspireert om te bereiken wat anderen denken dat onmogelijk is.

Hij houdt ook van het maken en maken van nieuwe dingen, daarom is zijn wijnmakerij altijd in actie, doet het dingen anders en zijn er veel experimenten en proeverijen permanent aan de gang. Hij heeft hoge normen en is vaak onconventioneel en modern in zijn aanpak. Zijn wijnbereidingsstijl is 'terroir-gestuurd'. Als de wijngaarden goed zijn, is hij een gelukkig man.
Wijnstijlen worden bepaald door de wijngaarden en de oorsprong. Richard's wijnen in Bellingham zullen in evenwicht zijn en 'ongedwongen'. Er zijn wijnbereidingsmanipulaties zoals meer eiken en minder eiken en zoetheid, ook zuurheid, rijpheid en alcohol, maar hij houdt van natuurlijke balans en frisheid en zal deze route volgen bij het nemen van beslissingen over wijnmaken.

Richard voltooide zijn studie in Elsenburg en voltooide een wijnbouwpraktijk op een boerderij in Darling. Hij werkte bij Muratie, en latere jaargangen in Californië en Bordeaux - een stint die hem beïnvloedde, waaronder Cabernet Sauvignon als zijn favoriete wijnstijl. Hij onthult dat dit licht veranderde tijdens zijn tijd als rode wijnmaker bij Boschendal, waar hij verliefd werd op Shiraz. Op het witte wijnfront is Richard gemigreerd van Sauvignon Blanc naar Chenin Blanc, dat is de reden waarom Bellingham in het plaatjes past voor hem. Richard voorspelt dat de oogst van 2018 "veel beter zijn dan iedereen denkt".

  Nieuwsbrief april 2018

Nieuwsbrief februari 2018