Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv Bonsella gcv


Begin december 2016 mag U onze volgende nieuwsbrief verwachten.

Bent U geïnteresseerd om deze te ontvangen dan kan U ons vrijblijvend een e-mailtje sturen naar info.bonsella@gmail.com

Nieuwsbrief oktober 2016

Nieuwsbrief oktober 2016

Nieuwsbrief augustus 2016

Nieuwsbrief juni 2016

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief februari 2016


Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief augustus 2015

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief april 2015

Nieuwsbrief februari 2015
Nieuwsbrieven

Nieuwsflash


  naar onze producten    home pagina  

8 oktober = Internationale Pinotage dag !


Op 8 oktober 2016  (2de zaterdag van de maand oktober) vieren we International Pinotage Day, een dag waarop alle wijnliefhebbers worden aangemoedigd om een ​​glas van de meest gevierde bijdrage van Zuid-Afrika aan de wijnwereld te toasten met familie en vrienden.
Volgens Beyers Truter, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Pinotage Association, zijn er vele redenen om de Pinotage zijn eigen dag te geven.
Het is een geheel origineel Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt van een druif die werd gekruist op de lokale bodem tussen Pinot Noir en Cinsaut in 1925. Sinds de eerste commerciële Pinotage wijn gemaakt werd in 1959 heefr deze aan de lokale wijnindustrie een bepalende vingerafdruk gegeven. Pinotage is een van de belangrijkste redenen waarom Zuid-Afrika gezien wordt als een toonaangevende wijnproducent. Op vele internationale bijeenkomsten en wedstrijden voor wijnen nemen de Pinotage wijnen het voortouw op het gebied van de ratings en scores die toegekend worden. Pinotage definieert de reputatie van de Zuid-Afrikaanse wijnlandschap. Voeg daarbij nog de pittige fans van Pinotage, zijn gepassioneerde producenten en de wijnmakers die constant de kwaliteitsreputatie van Pinotage verbeteren. Haal een fles van uw favoriete Pinotage wijn uit uw kelder, ontkurkt ze, toast met familie en vrienden, ruik, sip en smaak waarom dit een dag is als geen ander.


Bonsella’s verbazingwekkende assortiment van deze wijn en het paren ervan met een breed scala aan gerechten is vrij eenvoudig en derhalve volgen hierbij enkele suggesties:

Jonge Pinotage stijlen zoals :


Medium Pinotage stijlen zoalsRijkere, vollere stijlen zoals
.Bellingham’s Homestead wijnenreeks


In de vallei van Franschhoek, genesteld tussen uitlopers van het Groot Drakensteingebergte, ligt de homestead van Bellingham. De wijnen van Bellingham zijn het resultaat van een voortdurend streven om het telkens nog beter te doen, te innoveren en voor elk van de meest interessante druivenrassen het beste herkomstgebied te vinden.  De Homestead serie is een eerbetoon aan dit streven. Meer dan 350 jaar geleden kregen Franse Hugenoten toestemming om zich op deze plek te vestigen. Zij brachten hun Franse savoir faire op het gebied van wijnmaken en gastronomie mee naar Franschhoek. Hiermee werd de basis gelegd voor de grote reputatie die door de wijnen uit deze gebieden in de loop van meer dan drie eeuwen werd verworven.  Franschhoek is gekend om zijn wijnen en wordt ook beschouwd als het gastronomisch kloppend hart van Zuid-Afrika.  Wijnmaker Niël Groenewald is een bevlogen mens, compromisloos in zijn visie op  het maken van wijn . Zijn stijl is heel klassiek, vol respect voor die tradities die door de tijd hun waarde hebben bewezen, maar wel op gepaste wijze gebruikmakend van eigentijdse wijntechnologische kennis en inzichten.  Hij geeft veel aandacht aan de textuur van de wijn en op de intensiteit van het fruit. Alleen perfect rijpe druiven, met het voor het respectievelijke druivenras karakteristieke smaakprofiel komen in aanmerking. Het resultaat is een reeks wijnen die uitblinkt in verscheidenheid.

Uit het Homestead gamma verwelkomen we hun Chardonnay 2015, hun Pinotage 2014 en hun Shiraz 201410,95 € per fles - promoprijs : 59,70 € per 6 flessenThe Lion Hound wijnen van Ridgeback


De naamkeuze weerspiegelt de achtergrond van de wijnmakerij met het management uit Zimbabwe / Rhodesië. Leeuwhonden werden ontwikkeld door het fokken van de pioniershonden met half-gedomesticeerde, geribbelde jachthonden.

Ze werden legendarisch in het bushveld bij de jacht op leeuwen. De wijnen reflecteren echter niet de knoestige, gespannen, agressieve rustieke moniker.


The Lion Hound White is een prachtig tropisch en uitzonderlijk eenvoudig te drinken witte wijnblend gemaakt van Sauvignon Blanc en Viognier druiven. Een naar voren opkomende, tropische scala van sappige witte perzik, ananas en oranjebloesem met een vleugje citrus.

The Lion Hound Red - een blend van shiraz, grenache, merlot, mourvèdre, cabernet sauvignon en viognier - heeft een robijnrode kleur, is levendig met een zeer aangename neus van sappige donkere kersen, pruimen, zoethout, framboos en specerijen. De wijn heeft een romige medium body, geen uitgesproken tannine en zuurtegraad.


The Lion Hound wijnen zijn alleen beschikbaar in verpakkingen van 12 flessen
.


.Een geopende fles wijn bewaren !

Hoe ga je een geopende fles wijn bewaren met garantie dat de inhoud volgende dag nog heerlijk smaakt ?
Zoals u weet is zuurstof een vijand van wijn. Zuurstof verbetert weliswaar de smaak van de wijn, maar langdurige blootstelling kan uiteindelijk een wijn ruïneren. Hoewel er verschillende luxe gadgets op de markt  zijn die u kunnen helpen zuurstof uit opengemaakte flessen te verwijderen, hebben we twee middeltjes waardoor U geen behoefte meer heeft aan die fancy gadgets.


Oplossing 1: Hoe meer wijn in contact met zuurstof, hoe sneller deze zal beginnen te degraderen. Als je alleen maar een halve fles wijn ledigt, betekent dit dat de overgebleven wijn in de fles wordt blootgesteld aan een halve fles zuurstof, wat niet goed is als je de wijn de volgende dag wenst te drinken.
Een handig middeltje om dit probleem te voorkomen is door uw wijn in een kleinere container of een halve fles (375 ml) wijn over te brengen.  Drink gewoon de wijn die oorspronkelijk kwam in de halve fles en spoel deze fles grondig uit met water. Giet de overgebleven wijn uit de 750 ml fles in de lege 375 ml fles en sluit deze af met een kurk of draaistop.

Plaats vervolgens de fles in de koelkast. De wijn zal minstens 2 dagen perfect blijven in de nieuwe, kleinere houder. Zodra u klaar bent met uw wijn, kunt u de halve fles terug spoelen om later opnieuw en opnieuw te gebruiken.

Oplossing 2: Als u niet beschikt over een half-fles of kleine container kan je deze minstens nog één dag bewaren door de fles in de koelkast te plaatsen. Door de koude temperatuur in de koelkast, kan zuurstof niet dezelfde schade  aan dezelfde snelheid toebrengen als wanneer je  gewoon uw fles op de kast laat staan. Om ervoor te zorgen dat de wijn nog steeds een heerlijke smaak heeft vervang je de kurk of plaats je de schroefdop, en zet de fles in de koelkast. Uw wijn zal nog steeds de volgende dag geweldig zijn.Almenkerk wijnen

Almenkerk wines ontvingen verscheidene medailles met grote lof tijdens de afgelopen maanden.


ALMENKERK COLLECTION


Almenkerk Sauvignon Blanc 2015
* Top 100 Grand Cru - 1st Place = Double Platinum Award
* Silver Medal at Decanter World Wine Awards 2016
* Silver Medal at Old Mutual Wine Trophy Show 2016

Almenkerk Chardonnay 2015
* Top Chardonnay at Sommeliers Selection 2016

Almenkerk Syrah 2013
* Gold Medal at Concours Mondial de Bruxelles 2016
* Silver Medal at Decanter World Wine Awards 2016
* Double Silver at Top 100 SA Wine Awards


LACE COLLECTION


Lace White 2015
* Silver Medal Concours Mondial du Sauvignon 2016
* Silver Medal at Concours Mondial de Bruxelles 2016
* Bronze Medal at Decanter World Wine Awards 2016
* Selected for Sommeliers Selection Wine List 2016

Lace Vineyard Selection 2013
* Silver Medal at Concours Mondial de Bruxelles 2016
* Bronze Medal at Decanter World Wine Awards 2016
* Gold Medal Vitis Vinifera 2015
* Selected for Sommeliers Selection Wine List 2016Nieuw : Almenkerk MerlotAls grote fans van Bordeaux wijnen  wilden ze het best mogelijke voor beeld van koele klimaat Merlot ma- ken. Dit was geen sinecure vermits Merlot notoir moeilijk goed te krijgen is. Het kostte hun een paar jaar om perfecte fruit en gelijkmatig rijpen in hun Merlot Vineyard te realiseren​​.


Door toedoen van een aantal aanvullende acties in de wijngaard zoals de correcte openstelling van luifels om ’s ochtends het zonlicht in aanraking te laten komen met de trossen, het ontwarren van de trossen zodat elke tros vrij hangt en groene oogst ( 2 maanden voor het plukken verwijderen ze de niet perfect gekleurde vruchten .


In 2013 was het ‘bingo’ met de aankomst van perfect (phenolically) rijpe Merlot druiven in de kelder. Het leek wel grote kaviaar!

De wijn werd gefermenteerd met wilde (natuurlijke) gisten op haar donkere schil en gerijpt in 100% Franse eik.


Joris maakt gebruik van een combinatie van nieuwe en oudere Bordeaux barriques, en laat de wijn langzaam integreren in een vat over een periode van 23 maanden.


Verwacht rijke, donkere kersen en cassis, een briljante zuiverheid van fruit, oordeelkundig eiken alles onderbouwt door een grafiete tannine structuur met een lange afdronk.

.


Eenheidsprijs : 22,40 Euro  per fles bij afname van minimum 6 flessen.

De moeilijkste beslissingen bij het maken van wijn


De meest moeilijke beslissing die een wijnmaker moet maken is ongetwijfeld wanneer men de druiven dient te plukken zeker bij onvoorspelbaar weer.

De gebruikte  analyse machines zorgen voor veel inbreng in de beslissing om over te gaan tot het plukken en elimineert veel onzekerheid over de fenolische rijpheid en het suikergehalte.

Charles Hopkins, keldermeester bij De Grendel, die teruggaat naar de basis verklaart de keuze van het druivenras als de belangrijkste beslissing. Het werk in de wijngaard is van cruciaal belang, te beginnen met de timing en de stijl van het snoeien. Luifelbeheer heeft een dramatisch effect op de stijl en de kwaliteit van de wijn en vereist een voortdurende aandacht. Het te vroeg verwijderen van scheuten zonder het voldoende veiligstellen van de luifel kan een wijngaard aan flarden scheuren als er een sterke wind door waait en het nodig is om licht door de luifel te laten komen. Dit is essentieel voor de smaak en de tannine ontwikkeling. Het te veel openstellen van de luifel onder de harde Afrikaanse zon kan ook een negatieve impact hebben alsook het maken van met beslissingenomtrent ziektepreventie.

Zelfs bladrolvirus als je een preventieprogramma in de plaats hebt kunnen wijnstokken besmet geraken vooral als je buurman een hoge besmetting heeft. Eén enkele geïnfecteerde wijnstok vormt een ernstig gevaar voor de rest. Verwijderen van 1% beschermt de andere 99%. Het kappen van de wijnstokken blijft een ernstige les in nederigheid. Het oogsten is nog steeds eng daar er zoveel parameters zijn waar men dient mee rekening te houden alvorens te beslissen om over te gaan tot het plukken van de druiventrossen.


Als de wijnmaker zijn juiste timing krijgt, kan hij het beste uit de wijngaard krijgen. Als hij de verkeerd info ontvangt, zal de wijn altijd de groenheid van onderrijp fruit of jammy karakter van overrijpe druiven laten zien. Het plukken bij hete weersomstandigheden betekent dat de oogstvensters zeer smal worden.  Het plukken kan dan het gewenste smaakprofiel drastisch scheeftrekken. Onderontwikkeld verdunde smaak tegenover dood fruit met gebrek aan frisheid, domineren zoete smaken en zorgen voor een te hoog alcoholgehalte.


Het gaat er in het bijzonder met de recente oogsten niet makkelijker op in de kelder. De oogst van 2016 was de eerste 'fast and furious' in twintig jaar. Nogal een vreemde oogst om te beslissen welke druiven een prioritaire behandeling dienden te krijgen als alles in een keer rijpt. Een moeilijke beslissing om te bepalen wat eerst te doen valt met een beperkt team aan kelderwerknemers als alles op hetzelfde moment gedaan moet worden en beslissen wat van elke te wijngaard te houden voor premium en de behoeften voor generieke wijn als er tot 300 ton per dag aangevoerd wordt.


Het kiezen van de uiteindelijke cuvee is ook een uitdaging. Gekend zijn voor een bepaald druivenrasof mengsel maakt het er niet makkelijker op, het is een constant besluitvormingsproces. Elk vat proeven en weten wat elk deel in het mengsel zal brengen. Proeven van elk mengsel tijdens verschillende dagen en zich proberen voor te stellen hoe deze in zes maanden of een jaar de tijd zal zijn. Een verandering met 1% kan nog steeds een enorm verschil uitmaken.


Hoe zit het met veroudering op eik?  De keuze van de vaten (kuipers, grootte, roosteren) is ook kritisch. Vaten gaan een middelmatige wijn niet verheven naar een super ster, maar kan weliswaar een goede wijn naar in iets heel bijzonders verheffen (of het verkeerde vat kan de wijn overmeesteren door een ongewenste toast / spek of stoffige karakter achter te laten). Men moet ervaring opbouwen met de kuiper en weten welke stijl men wilt realiseren.


Veel beslissingen worden dezer dagen gemaakt door wijnbouwers of marketing teams zodat de wijnmaker keuzes dient te maken buiten de kelder.