Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv Bonsella gcv


Begin december 2017 mag U onze volgende nieuwsbrief verwachten.

Bent U geïnteresseerd om deze te ontvangen dan kan U ons vrijblijvend een e-mailtje sturen naar info.bonsella@gmail.com

Nieuwsbrief oktober 2017

Nieuwsbrieven

Nieuwsflash :

- schuimwijnen


  naar onze producten    home pagina  

Bellingham’s ‘Medals of Excellence’  

door Tim Atkin - Master of Wine

Het speciaal Zuid-Afrika 2017 verslag waarin de waarnemingen en indrukken door de Britse Master of Wine ‘Tim Atkin’ over Zuidafrikaanse wijnen worden vermeld, werd onlangs vrijgegeven. Bellingham Wines kondigde aan dat acht van zijn wijnen 90 punten of meer ontvingen en daardoor  "Medals of Excellence" verkregen.

Bellingham's vlaggenschip, The Bernard Series, domineerde deze topscores, waarbij bijna elke wijn die onder dit label is gebotteld een rating van 90/100 of meer ontvangt. Uit deze groep kreeg Bellingham De Bernard-serie Oude Vine Chenin Blanc 2016 de hoogste score, 93/100, gedefinieerd als zeer goed gemaakte wijn van uitstekende stijl en onderscheiding.

Voor Niel Groenewald, keldermeester bij Bellingham, zijn de prestaties van Bellingham's The Bernard-serie een weerspiegeling van de vastberadenheid en niet-conformistische geest van Bellingham's oprichter, Bernard Podlashuk. Het doel van de Bernard-serie is om het beste uit hun kelder naar buiten te brengen, alhoewel in kleine hoeveelheden. Ze zijn een ware uitdrukking van de individualistische karakter van een bepaalde ras, van een bepaalde wijnoogst.
Het voegt aan de reputatie van de kelder toe voor het produceren van top kwaliteitwijnen in al haar labels. De Bellingham-terroir gerichte serie, The Homestead Range, kreeg een 90/100 score voor The Bellingham Homestead Pinotage 2015.
Atkin was zeer onder de indruk van de kwaliteit van de wijn die hij in 2017 probeerde. De 2015 vintage, zoals we weten was spectaculair, maar de veel grotere uitdaging met de 2016 oogst resulteerde veel beter dan hij had verwacht.
Tim Atkin’s beoordelingen voor Bellingham Wijnen  worden hieronder aangegeven:

         Homestead Chardonnay 2016     89

Homestead Pinotage 2015      90

Homestead Shiraz 2015      89

The Bernard Series Basket Press Syrah 2015   91

The Bernard Series Bush Vine Pinotage 2015   92

The Bernard Series Grenache Blanc 2016   91

The Bernard Series Hand Picked Viognier 2016   89

The Bernard Series MMM 2015     91

The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2016  93

The Bernard Series Small Barrel SMV 2014   91

The Bernard Series Whole Bunch Roussanne 2017  90
.
Kelderwerk voor het blenden van wijn


Om de methode van het verouderen van wijn in vaten te begrijpen is het belangrijk te begrijpen hoe de cruciale achtergronden van het werk in de kelder en de wetenschap in de selectie en voorbereiding van wijnvaten gaat. Na afloop van de fermentatie kan de wijnmaker het potentieel van de wijn bepalen en welke rol elke afzonderlijk geselecteerde wijngaardblok zal bijdragen aan de uiteindelijke mengsels.

Dit maakt de selectie van het perfecte vat zo kritisch. Het kan variëren van het gebruik van een nieuw vat (eerste vulling), een tweede vulvat (éénmaal eerder gebruikt) naar een derde vulvat (twee keer eerder gebruikt). Voordat wijn in het vat wordt gebracht, ondergaan de vaten een specifiek schoonmaak- en voorbereidingsproces.

De voorbereiding van nieuwe vaten bestaat uit het vullen van elk vat met water gedurende ten minste 24 uur, terwijl het horizontaal ligt. Dan wordt het vat rechtop geplaatst en wordt water aan beide uiteinden gegoten om te zorgen dat de koppen zwellen voor een periode van 2 uur op elke kop. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat wijn uit het vat zou lopen zodra het gevuld is met wijn. Na afloop van het zwelproces worden de vaten afgespoeld met onder hoge druk om mogelijke kleine losse stukjes houtfragmenten te ruimen. Het nieuwe vat is nu klaar om met wijn gevuld te worden.

Vaten die eerder aan wijn werden blootgesteld, worden ook wel tweede of derde vulvaten genoemd. Deze vaten moeten binnenin gereinigd worden door gebruik te maken van een hogedrukreiniger. In een specifieke wascyclus gebruikt men eerst warm water gevolgd door een zachte spoeling met koud water. Vaten worden dan op een rack geplaatst om gedurende 24 uur te drogen. Om ervoor te zorgen dat deze vaten in ongerepte toestand blijven totdat ze weer met wijn gevuld zijn, wordt een kleine zwavelput in elke vat verbrand die alle ongewenste organismen of bacteriën vernietigen. Dit vat is nu klaar om opnieuw te worden gevuld.


Bij elke wijnoogst hebben ze verschillende batches wijn, bestaande uit de individuele edele variëteiten. Voor elke wijn om zijn volle potentieel te bereiken, moet de juiste eikcomponent gebruikt worden, wat de smaak en aroma van de wijn op zijn beurt verbetert. Deze essenties kunnen variëren van pittige aroma's tot meer zoetheid zoals karamel en vanille. Enig roken in wijn kan ook worden toegeschreven aan de bijdrage van de eik. Met verloop van tijd verdiept het hout ook de smaken van de wijn en zorgt voor een soepelere textuur.


Bij het selecteren van de eik voor een specifieke wijnpartij, zijn er een paar elementen in de wijn om te overwegen. Deze factoren zijn tannine structuur, fruituitdrukking en de finesse en de vetheid van de wijn. Na elke vulling van een vat wordt de bijdrage van de eikensoorten steeds minder. De reden om tweede of derde vulvaten te gebruiken, zorgt ervoor dat zachte wijnen niet worden overwonnen door de eiken-extractie uit het vat. Het gebruik van eerste vulvaten, moet meer prominente smaken van de nieuwe eik in de krachtiger wijn invullen.


Alle variëteiten worden over een specifieke periode in afzonderlijke vaten verouderd. Na afloop van de rijping worden alle kenmerken van elk wijnvat, dat wil zeggen het merk en de vulling, gebruikt om elk van hun bekende blends te versterken om alzo de perfecte wijn voor die specifieke wijnoogst te maken. Dit is waar de expertise van de wijnmaker van essentieel belang is om de wijn aan het juiste vat te combineren om het juiste toostniveau en de vulling van de wijn te selecteren voor die specifieke wijnpartij. De combinatie van gebruik van eerste, tweede en derde vulvaten resulteert in een wijn vol smaak, maar elegant om te drinken en te genieten..Nieuwsbrief december 2017

Nieuwsbrief oktober 2017

Nieuwsbrief augustus 2017

Nieuwsbrief juni 2017

Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrief februari 2017
Antu Chardonnay 2016


 Deze nieuwe chardonnay wijn van het ANTU label van MontGras is fantastisch en  het resultaat van een leuke uitdaging van het Antu team. De Chardonnay druiven worden      

 met zeer veel zorg verbouwd op een hoogte van 70m op een bodem van vulkanische    ondergrond.

De Itata vallei, gelegen op zo’n 200km van de wijnkelder, wordt gekenmerkt door de grote verschillen in temperaturen tussen dag en nacht waardoor  men beschikt over de meest gunstigste omstandigheden  voor de groei van deze chardonnay druiven met de koelte van de nacht en hitte van de middagzon.

De druiven worden met de hand geoogst en worden gedrukt zonder het sap tegen de lucht te beschermen. Alcoholische fermentatie met natuurlijke gisten, afgewerkt met gedeeltelijke malolactische fermen. Het beste sap rijpt vervolgens gedurende 13 maanden op Franse eiken houten vaten (30% nieuwe) en dat geeft deze wijn zijn vol karakter. De wijn heeft een strogele kleur met gouden toetsen.


Aroma’s met een prachtig boeket van tropische fruit, hazelnoten, vanille, eiken hout en pruimen. De smaak is betoverend, vol en stevig met een juiste dikke structuur. Mooie fruit nuances van gele pruim, mango, perzik en lychee worden aangevuld met eiken hout, vanille en wat citrus fruit.

Eenheidsprijs : 11,50 Euro per fles                        

(bij aankoop van 6 flessen

.
The Vinoneers'

Orpheus & The Raven n° 42


Terwijl Orpheus de wereld met muziek en zang kon doen buigen voor zijn wil, en alle levende wezens kon charmeren, kon hij de Raven niet overtuigen om hem het Licht te openbaren.
Het licht dat hem in staat zou stellen om het verleden en de toekomst in één keer te zien, zodat hij deze kon begrijpen. Toen hij zag hoe de sluwe Raven danste op zijn muzikale charmes, riep de vogel: 'Orpheus, kijk nooit terug!' - hem een glimp onthullend van het verborgen licht in het zicht achter de duisternis van zijn opgeheven vleugels.

                       ORPHEUS kijk nooit terug!


De Vinoneers Orpheus en de Raven n°42 vintage 2015 is de tweede wijn van de Vinoneers na hun  Chenin Blanc 2015. Het resultaat van een unieke samenwerking tussen Etienne Louw, wijnmaker van wijndomein Alydgedacht en ondernemer Brenden Swartz van Bravo-design.


Deze rode blend viert het erfgoed en de oorsprong van Pinotage en zijn oudere cultivars Pinot Noir en Cinsault.

Fruit uit terroir-specifieke wijngaar-den, die de cultivar complimenteert, werd met de hand geplukt om te combineren tot een uiterst prachtig complexe en goed gestructureerde wijn.
De druiven werden gesyncineerd en werden gedurende 18 maand apart in eiken vaten (50% nieuw) gescheiden voordat deze vermengd en gebotteld werden.

Deze wijn heeft een verzadigde donkere kastanjebruine kleur. Heeft zeer onthullende aroma’s met een kern van zwarte kersen en bramen gelaagd met kruiden en specerijen.
De smaak is soepel met een rustiek element en duidelijke zwarte peper toetsen. Een goed uitgebalanceerde wijn die door het gehemelte vloeit.


Eenheidsprijs : 25,00 Euro per fles (bij aankoop van minimum 6 flessen)
.


  Lismore Reserve Chardonnay 2016


Bravo naar Lismore voor de kwaliteit van deze eerste Chardonnay Reserve, gemaakt met fruit van haar wijnboerderij in Greyton. Deze wijn werd door Tim Atkin gelauwerd met 95 punten en heeft volgens deze wijnspecialist voldoende kracht en concentratie om te gaan met het 40% nieuw hout, ondersteund door zuurheid en echte focus. Sappig, gestructureerd en intens, met klassieke, quasi-Bourgondische toetsen van een uitgestreken lucifer.

Ondergebracht in de uitlopers van een dramatische bergketen in de Westkaapprovincie  liggen de wijngaarden van Lismore Estate.

De Californische Samantha O'Keefe heeft er het paradijs en de perfecte terroir gevonden. Haar passie gecombineerd met wijnstokken die op 300 meter werden aangeplant, gekoeld door de  sneeuw in de wintermaanden en gevoed door de Afrikaanse zomerzon, produceert ze klassieke koele klimaatwijnen die rijk, complex en liefdevol handgemaakt zijn.

De chardonnay druiven voor deze wijn komen uit een 13 jaar oude wijngaard met ontbonden schilferige kleigronden. Het druivensap werd gefermenteerd en verbleef gedurende 11 maanden in vijf 500 liter Franse eiken vaten, waarvan 40% nieuwe eik. voor het bottelen werd de wijn licht gefilterd.

Deze Reserve Chardonnay toont intense citrus en zacht fruit gelaagd met honing en vanille, en wordt gedragen door een duidelijke mineraliteit en knappe zuren met een langzame citrusafdronk.

Eenheidsprijs : 26,85 Euro per fles (bij aankoop van minimum 6 flessen).Crios Red Blend 2016


De eerste vrouwelijke een bekroonde wijnmaker van Argentinië - Susana Balbo – begon wijn te maken in 1981 en breekt met trots de regels die leiden tot innovaties in de Argentijnse wijnbouw. Ze hielp de afgelopen 15 jaar om de kwaliteit en de reputatie van de Argentijnse wijn op wereldniveau te brengen.

Susana’s familiegeest leeft en ademt met haar Crios wijn. Crios in het Spaans betekent "nakomelingen" en werd opgestart in 2001 als een eerbetoon aan haar zoon, José, en dochter, Ana.

In eerste instantie werd de Crios Red Blend als een beperkte editie geproduceerd, maar het maakt nu een permanent onderdeel uit van de jaarlijkse Crios portfolio. Net als bij alle rode Crios komen de meeste druiven uit de Uco Valley, met zo'n 25% van Agrelo. De samenstelling van deze blend verandert volgens de wijnoogst.

Daar men in 2016 een schitterende Malbec oogst had kreeg deze druif de bovenhand in deze blend. Deze Crios Red Blend 2016 wordt derhalve geproduceerd met 73% Malbec, 22% Syrah en 5% Petit Verdot. Na een verblijf van 8 maanden op Franse eiken vaten – waarvan 20% nieuw en 80% tweede gebruik

Deze robijnrode blend is intens en complex, waarbij de typische aroma's die kenmerkend zijn voor elke variëteit harmonisch hun beste uitdrukking bieden. Pruimen van de Malbec, gedroogd fruit van de Syrah en de bramen van Petit Verdot. In de mond is het fruit karakter in perfecte balans met het hout. De afdronk ervan is lang en aanhoudend.

 

Eenheidsprijs : 9,25 Euro per fles

(bij aankoop van minimum 6 flessen)

.