Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv

Dekkingsgewassen  bij de Toren (door Charles Williams)
 
Volgens Charles Williams - wijnmaker bij De Toren - zijn wijnboeren erg afhankelijk van de natuur. De waarneming en de studie van de natuur laat nooit na te verbazen en zorgt voor een grondig respect en liefde voor de biologische systemen.

Als beheerders van de grond, moeten ze geïntegreerde, biologische systemen toepassen om de bodem levendig  en gevoed te houden, om op hun beurt de wijnstokken te voorzien met alle elementen die ze nodig heeft om druiven met superieure kwaliteit te laten groeien.  Ze doen dit op een aantal manieren: de productie en gebruik van compost in hun wijngaarden, het aanbrengen van mycorrhizae op de bodem (dit zijn schimmels die de wortel van planten aanpakken en symbiotische relaties maakt in het beheer van  water en de opname van voedingsstoffen) en het planten van specifieke dekkingsgewassen tussen de wijngaard rijen om specifieke taken te vervullen.


Dekkingsgewassen (waaronder tarwe, lupine en gele mosterd) hebben meerdere voordelen. Om deze voordelen te optimaliseren is precisielandbouw van het grootste belang bij De Toren.


In het najaar verzamelen ze grondmonsters van elk differentiël gebied in hun wijngaarden. Deze analyse zal het evenwicht van voedingsstoffen in de bodem vertonen, welke elementen zijn ofwel overvloedig of tekort en hoeveel van elk  gemakkelijk beschikbaar is voor de wijnstokken. Door het gebruik van bodemgegevens in combinatie met hun kennis van de aangeplante cultivar op die specifieke bodem  zullen ze specifieke dekking gewassen aanplanten die overeenkomen voor de ideale combinatie.


Dit jaar heeft Charles Williams gekozen voor 3 verschillende dekkingsgewassen:

Tarwe heeft de mogelijkheid om een ​​grote hoeveelheid biomassa te produceren. Dit verhoogt het organische materiaal in de bodem. Dit dekking gewas is zeer geschikt voor gezonde, evenwichtige bodems. Naast de voordelen van  het voorzien van een goede hoeveelheid organisch materiaal in de bodem, heeft het ook een vezelig wortelstelsel  wat de bovengrond inneemt en  de kieming onderdrukt alsook de groei van het jaarlijkse onkruid.

Bittere lupines (een peulvruchtensoort)  hebben het vermogen om - zodra  ze afsterven - stikstof te fixeren dat vrijkomt en aldus bodemstikstof voorziet. Ideaal voor marginale grond met een hoge rots inhoud.  Door zijn zeer sterke hoofdwortel systeem maakt het een haalbare optie voor grond met een hoog kleigehalte. De wortels groeien diep in de grond en zodra de plant afsterft composteren de wortels waardoor kleine "tunnels"  diep in de grond voor toevoer van water en organisch materiaal zorgen.

Vicia sativa is ook een peulvruchten plant. Het heeft een zeer sterke wijze van implantatie en zal voor een goede hoeveelheid biomassa zorgen. Het is een zeer sterke stikstof fixerende plant. Perfect voor zandgronden, waar het de groei van cultivars zoals Petit Verdot zal stimuleren.
Deze dekkingsgewassen vormen de sleutel tot hun aanhoudende aanpak om succesvol biologische en duurzame landbouw technieken toe te passen en door hun jaarlijkse rotatie zeer succesvol zorgen om een goede, gezonde bodem te bereiken en behouden.


Graham Beck’s Railroad Red 2013

Railroad Red is uitgegroeid tot een vaste favoriet onder wijnliefhebbers, enthousiast voor uitstekende kwaliteit tegen een betaalbare en aantrekkelijke prijs. Deze wijn biedt een eindeloos drinkplezier bij BBQ, al-fresco lunches, diners en het bewonderen van zonsondergangen. De wijngaarden langs de spoorlijn zijn allemaal van eigen bodem.  De componenten voor deze 2013 variant bevatten 64% Shiraz, 35% Cabernet Sauvignon en 1% Viognier uit hun wijngaarden in Robertson en Firgrove, Stellenbosch en Groenekloof, Darling.

Zoete rode bessen smaken en kruidigheid met lagen van subtiele fruittannines in de mond. Een vrolijke en sappige rode wijn, harmonisch licht geëikt, fruitrijk en smaakvol met levendige drinkbaarheid. Geniet met kalfs- en rundsvlees, geroosterd lamsvlees, stoofschotels of rijke pastagerechten.


Eenheidsprijs : 5,79 Euro per fles bij afname van minimum 6 flessen.
Stephen Tanzer herwaardeerde de Morgenster Reserve 2003


Stephen Tanzer scoorde twee Bordeaux blends van Morgenster uit de 2010 vintage jaren en onderstreepte hun veroudering potentieel. Tegelijkertijd heeft hij opnieuw Morgenster Reserve 2003 geproefd en verklaard deze wijn een "knaller" met 93 punten.


De helder robijnrode Morgenster Reserve 2010 kreeg 92+ punten. heerlijke bloemenaroma’s combineren donkere framboos, cassis, grafiet, schoensmeer, kruidig ​​eiken en zoethout. Heerlijksoepel, fris en diep. Rijpe maar droge en krachtige smaken van intense kersen, donkere bessen en aardsmaken die opgetild  worden door een violette kwaliteit en verlevendigd door een stevige zuur graad (6,8 gram per liter!). Afdronk met stevige maar zoete tannines en geweldig doorzettingsvermogen. Deze zorgvuldig uitgebalanceerde, meerlagige, gulle wijn zal nog wat tijd op de fles dienen door te brengen om zich verder te onwikkelen en zal wellicht nog een hogere score in de vroege jaren van 2020 behalen.


Morgenster Lourens River Valley 2010 ontving een beoordeling van 90 punten.  Verzadigde robijnrode wijn met levendige aroma's van bramen, zoethout, schoen- smeer, kruidnagel, anijs, mineralen en kruiden. Sappig, zacht en soepel in de  mond, met mooi afgebakende bessen- en zoethout smaken gecompliceerd door  kruiden en specerijen. Aanhoudende afdronk met stevig tannine.

Pierre Lurton, de Cheval Blanc directeur,  overlegt op regelmatige basis met de Morgenster wijnmaker. Dat verklaart de  innerlijke-mond energie van deze wijn. Beste periode om van deze wijn te genieten loopt van 2016 tot 2023.In 2007 scoorde Morgenster Reserve 2003 bij Tanzer  91+ en zijn herwaardering  geeft aan dat deze wijn mooi verouderd en ieder jaar meer lagen onthult.

Deze diep robijnrode Morgenster Reserve 2003 was een knaller voor Tanzer en scoorde 93 punten.


Sexy, zoete aroma's van rode bessen, mokka, koffiebonen en potlood deden hem denken aan de rechteroever van Bordeaux. Pluche en gul, met zoete rode bessen en melkchocolade smaken worden complex door verraderlijke nuances van koffie en kruiden. Zeer soepele en lange afdronk met opgeloste tannines.  


Deze zeer complexe, nog steeds ontwikkelende wijn zal gerust tijdens het volgende decennium te drinken zijn. Hij versterkt het potentieel tot veroudering met zijn uitspraak:

"Er is geen haast met deze zeer complexe, nog steeds ontwikkelende wijn, die zeker nog tot 2020-2032 kan gedronken worden”.

.Wat doe je met de kurk als de sommelier U deze presenteert !


Het presenteren van de kurk gaat terug tot de jaren 1800 toen glazen flessen de norm werden terwijl men het risico liep dat de wijnetiketten vervaagden in de van nature koude en vochtige kelders. Een verweerd wijnetiket stond niet borg dat de inhoud van de fles overeenstemde en daarom losten wijnmakers dit mogelijke probleem op door hun logo in de kurken aan te brengen.

Het probleem van wijnetiketten was een stimulans voor schaduwrijke ondernemers. Na de classificatie van de Bordeaux wijnen in 1855  was er een hoge vraag naar bepaalde wijnkastelen.


Als een papieren label van een fles was weggesleten of onherkenbaar gescheurd en de kurk niet gebrandmerkt was, was er een risico dat de klant door malafide personen bedot kon worden met bijvoorbeeld een andere goedkopere wijn terwijl het wijnkasteel eigenlijk slachtoffer werd van dergelijke praktijk. Het tonen van de kurk was een bevestiging dat de inhoud van de gepresenteerde fles van het desbetreffende wijnkasteel kwam.

Dit ritueel werd met de tijd geassocieerd met lekker eten en soms kon verkeerd slecht opgeleid personeel die de fles voor U ontkurkt een voorproefje geven door uw glas (vaak te hoog) te vullen, kurk op de tafel te leggen en wegloopt. Het is een zwakke manier op het bedienen van een goede wijnservice. Geef de kurk terug aan degene die U de wijn bediende en laat de kurk zeker niet dansen op de tafel tijdens uw maaltijd.


De correcte manier is dat de fles gepresenteerd wordt. Na goedkeuring zal de sommelier de fles wijn  openen en de kurk op een schaaltje op de tafel plaatsen. Als de eerste slok wordt uitgegoten is de kurk er alleen maar om te bevestigen dat de branding overeenkomt met het label. Het is ook een wijze om aan te tonen hoeveel een wijnmaker investeert in hun sluitingen. Is het een kurk in één stuk (de duurste soort)?  Is het een composiet kurk gemaakt van kurk restjes  (de minder dure soort)?  Of is het een plastieken prop (de minst dure soort)? Bovendien kan je bij  rode wijn wat rood resten op de kurk waarnemen, welk de  bediener  dient schoon te maken op een servet. Dit bevestigt vaak een degelijk  verouderde wijn alsook een goede opslag.


Nadat je de geur hebt waargenomen en  wat geproefd zal de sommelier uw glas wat bijvullen zodat U de wijn kan walsen. Nadien zal hij/zij U vragen of U de kurk als aandenken of om emotionele reden wenst te behouden. De meeste mensen maken nu meestal een foto of een selfie met de fles.


Ruiken aan de kurk zal u niets over de wijn vertellen.  Het kan lekker ruiken, maar het zal u geen meerwaarde geven over wat U bij consumptie gaat genieten.  Alle vreugde is bij de wijn en niet bij de kurk.
Dus als men U de volgende keer een kurk presenteerd, of het nu op de juiste of verkeerde manier is, beide situaties kunt u vertrouwen. Geef de kurk terug of houd ze. Maar niet ruiken!

McGuigan Pinot Grigio


De Black Label Pinot Grigio neemt het beste wat de Italianen te bieden hebben en geeft het een zeer Australische eigentijdse twist. Gemaakt van druiven geteeld op McGuigan's landgoederen in de Riverland regio, welke aan de overkant van het kruispunt van de drie staten in The Murray Valley ligt.


Deze wijn heeft een opvallende heldere bleke citroenkleur. Draai gewoon de schroefdop  af en giet in uw glas. De kruidige, fruitige aroma’s raken je voordat deze verfrissende scherpe wijn pronkt met haar tropische fruit aroma's van meloen, ananas en perzik met smaken van peer en groene appel verpakt in een verfijnde citrusafdronk.


Eenheidsprijs: 6,78 Euro per fles bij afname van 6 flessen.Is elke Pinot een Pinot Noir ?


Ongeacht wat uw smaakvoorkeur van wijn is, er is een goed kans dat je een fan bent van ten minste één lid van de familie Pinot. Pinot, één van de oudste druivensoorten, is de hoofdcategorie voor Pinot Noir, Pinot grijs / grigio en Pinot Blanc. Elk van deze Pinot druiven zijn representatief, maar zijn ze verschillend van elkaar? Pinot Grigio en Pinot Blanc zijn een resultaat van gemuteerde Pinot Noir druiven.


Elk van deze identieke Pinot rassen start als een identiek gelijke wijnstok. Binnen een wijnstok sporen twee genen biochemische reacties  (athocyanins zogenaamd) aan. Wanneer athocynanins actief zijn, zorgen ze voor het rode pigment dat Pinot zijn diepe violet-getinte kleur geeft. Wanneer echter een mutatie ervoor zorgt dat ze inactief is, verdwijnt de tint en is het Pinot wit.

Bijna alle Pinot Noir wijnstokken hebben zowel actieve als inactieve chromosomale regio's die deze "pigment" genen bevatten. Soms vervangt een inactief chromosomale gebied echter een actief.
Dit betekent dat cellen van Pinot Blanc uit de Pinot Noir plant komen. Als je dus Pinot Blanc drinkt, drink je het resultaat van een gemuteerde Pinot Noir plant.

Bij de Pinot Grigio worden de geaffecteerde cellen van de Pinot Noir vermenigvuldigt tot een cellaag in de scheut van de Pinot Noir plant. Dit resulteert in een zogenaamde chimere plant tussen de Pinot Noir en de Pinot Blanc : namelijk de Pinot Gris. De schil van de Pinot Noir blijft rond de gemuteerde cellen van de Pinot Blanc. Ze heeft niet de donker purperen kleur van de Pinot Noir, is niet groenig wit zoals de Pinot bBanc maar robijnrood van kleur. .

Hoewel je mogelijks een voorkeur hebt voor de ene Pinot tegenover de andere.+ Pinot noir is een aangename rode wijn vol met bessen en aardse smaken die passen in de categorie van ‘bosvloer’smaken. Pinot Blanc heeft een hoge zuurgraad, fruitig met florale en minerale kwaliteiten. Pinot Grigio heeft diezelfde zuurgraad met verfrissende citrus en toetsen van appel. Ondanks het feit dat witte Pinots mutaties zijn van Pinot Noir  dien je ze toch eens uit te proberen.


Ben Marco Pinot Noir


Om heel eerlijk te zijn, hadden we ernstige twijfels over de Argentijnse Pinot Noir totdat we de Ben Marco Pinot Noir van superster Susana Balbo, Zuid-Amerika's eerste vrouwelijke wijnmaker, ontdekten. Deze Pinot Noir wordt geteeld in Alto Agrelo en werd gecofermenteerd met 5% Viognier druiven, wat iets heel moeilijk te beschrijven valt,  maar effectief versheid en complexiteit toevoegt. Dit is een geweldige wijn die prijsgewijs heel goed meevalt.  Deze Pinot Noir is aantrekkelijk op de neus met mooie wilde, sappige rode vruchten met een prachtig vleugje bosbodem dat je vaak krijgt van echt goede Pinot. Zacht en heerlijk soepel in de mond, maar niet mollig met een aantal prachtige hartige kruidenkarakters  en een verfrissende zuurgraad. Een zeer verfijnde wijn.


Eenheidsprijs: 13,40 Euro per fles bij afname van minimum 6 flessen.


Secret de Viu Manent Pinot Noir


Deze wijn behoort tot de beste Pinot Noir op de Chileense markt. Heeft een heldere en matig intens violetrode kleur. Elegante, frisse en fruitige aroma’s van frambozen, zure kersen met toetsen van roze bloemen met subtiele paarse schakeringen.  Elegant en verfrissend in de mond, delicate en levendige tanines, met een zeer goede balans en toetsen van kersen en  aangename,frisse zuren die de weg leiden naar een lange en diepe afdronk.

Uitstekend geschikt bij gegrild of geroosterd vlees, wildschotels en harde kazen


Eenheidsprijs: 10,02 Euro per fles bij afname van minimum 6 flessen.


Meerlust Pinot Noir


Deze Pinot Noir werd gerijpt gedurende 11 maanden in Frans eiken (70% nieuw).  Deze     

 intense doorschijnend jeugdig paars-robijnrode wijn heeft een meer fruitig bouquet van rijpe rode bessen en rode kersenfruit met fijne afbakening.

Op voorgrond komend  parfum met muskus, wilde aardbei, cranberry en toetsen van hartige rijkdom en kruiden met een uitgesproken mineraliteit


De smaak is medium tot vol met pure Pinot Noir fruitaroma's van pruimen en rode kers ondersteund door een ultrafijne, dicht geweven tanninestructuur die bijdraagt aan het volume en de levendigheid van de wijn.

De afdronk toont prima scherpte met levendige morel en sinaasappelschil op de rokerige finish.


Eenheidsprijs: 22,61 Euro per fles bij afname van minimum 6 flessen.
Wijnkoopgids 2016 van Frank Van der Auwera


Ook dit jaar selecteerden Frank Van der Auwera en zijn ervaren proefpanel de 300 beste wijnen, 30 cava’s en andere bubbels voor een betaalbare prijs uit het omvangrijke aanbod. Niet alleen wijn uit de klassieke landen maar ook de nieuwste wijngebieden kregen een plaats.
Bij de beoordeling ligt de nadruk dan ook op het dagelijkse gebruik en praktische informatie. Specifiek: wat is de beste koop voor een redelijke prijs?

Volgens Frank  kan men 12 van de 300 beste wijnen onder de 10 Euro uit ons gamma in de Wijnkoopgids 2016 t erugvinden.  De  Oscars en Laureaten van Bonsella in de gids van Frank Van der Auwera zijn de volgende :Oscars:.-De Moya Maria (Spanje)

-Dominio Del Plata Crios Malbec  (Argentinië)

-Dominio Del Plata Crios Torrontes (Argentinië)

-Almenkerk Lace wit (Zuid Afrika)


Laureaten:

-De Moya Justina (Spanje)

-Almenkerk Lace Vineyard Blend (Zuid Afrika)

-Guardian Peak Frontier (Zuid Afrika)

-Fairview Goatfather (Zuid Afrika) kreeg een speciale vermelding van Frank   

-Viu Manent Secret Carmenere (Chili)

-Rijk’s Chenin Touch of Oak (Zuid Afrika)

-Ernie Els Big Easy chenin blanc (Zuid Afrika)

-Graham Beck Brut (Zuid Afrika)


In verhouding aangeleverd - genomineerd is ons gamma aan wijnen overduidelijk de ‘grote winnaar’. Geen enkele wijn werd “slecht” bevonden door de proefpanels.


Bij de 400 eersten kan men eveneens volgende wijnen uit ons gamma terugvinden:

-Tempus Two Cabernet/Merlot

-Tempus Two Semillon/Sauvignon

-Warwick First Lady Cabernet Sauvignon

-Warwick First Lady Chardonnay

-Bulgarini Brut


Begin februari 2016 mag U onze volgende nieuwsbrief verwachten.

Bent U geïnteresseerd om deze te ontvangen dan kan U ons vrijblijvend een e-mailtje sturen naar info@bonsella.be

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsflash

- BBQ


Nieuwsbrieven

De Grendel Pinot Gris


Voor druiven als pinot gris zijn er geen grenzen. Zelfs in Zuid-Afrika begint hij nu op te duiken. Wel heeft hij, net als viognier, koele omstandigheden nodig om te kunnen floreren. Bij De Grendel is dat helemaal in orde met de invloed van de oceaan. De pinot gris is geënt op stokken waar eerst cabernet sauvignon op stond. De druiven worden snel geperst, om geen roze zweem te krijgen. 20% rijpt op eiken vaten en ondergaat de melkzuuromzetting, wat zorgt voor nét even wat meer rijkdom.

De wijn heeft licht strogele kleur met fruitaroma’s van appel, peer en kweepeer. De fris droge wijn bevat wat eiken toetsen en een boterachtige rijkdom in de mooie afdronk.Eenheidsprijs: 10,06 Euro per fles bij afname van 6 flessen.


  naar onze producten    home pagina  

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief februari 2016


Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief augustus 2015

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief april 2015

Nieuwsbrief februari 2015


Nieuwsbrief december 2014

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief juni 2014

Nieuwsbrief april 2014

Nieuwsbrief februari 2014