Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere landen Andere producten Exclusieve cuvees Kadotip  Wijn bestellen Home

Een goede wijn vind zijn oorsprong in gezonde, duurzaam gekweekte wijngaarden in de eerlijkheid van de bodem !

Gekweekt in nette aangelegde rijen tegen berghellingen of in clusters van valleien, bereiken wijnstokken hun levensdoel tijdens de oogst en bepalen ze het levens-onderhoud en de tradities van de gemeenschappen om hen heen.





Oogst 2025

De wijngaarden zijn zwaar met rijpende druiven

De oogst van 2025 begon met Pinot Noir en Chardonnay voor Cap Classique mousserende wijnen medio januari. De oogst van Chenin Blanc begon in de laatste week van januari en de oogst is nu in volle gang.


Ondanks een natte, koude winter in 2024 en een koelere zomer tot nu toe, ontwikkelde het fruit zich goed en bereikte het op tijd optimale suikerniveaus. Het milde weer heeft bijgedragen aan een uitstekende gezondheid van de wijngaard en trosontwikkeling, waarbij keldermeesters de indrukwekkende conditie van de oude erfgoed Chenin Blanc-wijngaarden opmerkten.


Chardonnay en Sauvignon Blanc worden binnenkort geoogst, terwijl rode variëteiten zoals Shiraz, Cabernet Sauvignon en Cinsault de veraison hebben voltooid. Groene oogst is geïmplementeerd om de smaakconcentratie te verbeteren naarmate de druiven de fenolische rijpheid naderen.


Rijk’s estate in Tulbagh


Bij Rijk's Wine Estate begon de oogst officieel op 23 januari. De oogst van dit jaar is extra betekenisvol omdat ze het voorrecht hebben om niet alleen een nieuwe oogst te verwelkomen, maar ook een historische mijlpaal te eren: 100 jaar Pinotage. Pinotage, een variëteit die het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw draagt, is de enige rode wijn die ze produceren en het is een eer om een ​​eeuw van deze speciale variëteit te vieren.


Hun team plukt zorgvuldig de druiven met de hand onder het zachte licht van koplampen in de stilte van de nacht. Ze oogsten uitsluitend 's nachts, niet alleen om de kwaliteit van de druiven te beschermen, maar ook om een ​​koelere, comfortabelere omgeving te bieden voor hun hardwerkende team in de intense zomerhitte van Tulbagh. Dankzij de toewijding van Daniel en zijn team en een fantastisch groeiseizoen zien de wijnstokken er sterk uit en zijn de trossen in geweldige staat. Met een drukke weg voor de boeg, staan ​​Adriaan en het kelderteam te popelen om deze uitzonderlijke oogst tot leven te brengen.


De teams en de kelders zijn klaar voor de oogst


Veel wijnen zijn uit de vaten gehaald en in tanks of flessen gedaan, waardoor er broodnodige ruimte is ontstaan ​​voor het binnenkomende fruit. Bakken zijn opgestapeld, kratten schoongemaakt en snoeischaren geslepen om klaar te zijn. Elk detail, hoe klein ook, is van vitaal belang om een ​​soepele start van het seizoen te garanderen.

Dit is een tijd van voorbereiding, rustige zenuwen en gretige opwinding - een mix van emoties terwijl ze wachten tot de wijnmakers het startsein geven voor de oogst. Achter de schermen werken de wijngaardteams onvermoeibaar. Door hun cruciale rol zorgen ze ervoor dat de wijnstokken in topconditie zijn. Ze houden nauwlettend de irrigatie in de gaten om de wijnstokken gehydrateerd te houden en staan ​​klaar om op elk moment te handelen, of ze nu het bladerdakbeheer aanpassen of in de vroege uurtjes spuiten als er slecht weer is. Vooral regen kan een uitdaging vormen, waardoor waakzaamheid en snelle besluitvorming essentieel zijn. Nu het aftellen naar de oogst begint, is het een herinnering aan de artisticiteit en precisie die wijnmaken vereist. De beslissingen die nu worden genomen, van de verzorging van de wijngaard tot de timing van de eerste snede, zullen de wijnen van 2025 vormgeven.


Goede oogst voor 2025 verwacht !


Wijnproducenten zijn optimistisch over de oogst van 2025, aangezien de meeste wijnregio's bovengemiddelde winterregenval hebben ervaren, met verbeterde koude-eenheidaccumulatie en minimale vorstschade. Dit is volgens oogstvoorspellingen die zijn samengesteld door Vinpro en de SA Wine Industry Information en volgt op een uitdagend seizoen in 2024 dat werd gekenmerkt door extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, vorst en harde wind.


De afgelopen winter had recordregenval gebracht in veel regio's van het land, waardoor de dammen vol raakten. De wijnstokken hebben ook redelijke koolhydraatreserves opgebouwd dankzij een lagere ziektedruk en gunstige groeiomstandigheden na de oogst en telers snoeiden over het algemeen later om het risico op vorstschade te verminderen, wat, in combinatie met de lenteomstandigheden, zorgde voor een gelijkmatigere knopvorming. Hoewel sommige wijngaarden nog steeds herstellen van overstromingsschade, en de effecten van het afnemende nationale wijngaardareaal en de toename van de gemiddelde leeftijd van de wijngaard een rol spelen, wordt er voor 2025 een oogst van goede kwaliteit in alle regio's verwacht.




De lente is begonnen !


De Westkaap heeft in de winter een aantal welkome regenbuien meegemaakt. De regen ging gepaard met ijzige temperaturen, waardoor de thermometer bij veel ochtendgloren op het vriespunt bleef staan, terwijl de nabijgelegen bergen een laagje sneeuw kregen.

Deze winterse omstandigheden hebben geleid tot een prachtige lente. De wijnstokken zijn schitterend in hun smaragdgroene scheuten en bladeren, de groenbemesters zijn dicht en de grond gloeit van gezondheid. De oogst van 2025, wordt waarschijnlijk een week of twee later verwacht dan die van dit jaar. Binnenkort zullen de verkoelende winden van de zuidelijke oceanen de wijngaarden beginnen te bewaaieren. In de kelder van de verschillende wijnhuizen worden de tanks geledigd en de vaten voorbereid.