Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


naar onze producten   Oogst 2015

Oogst 2015 start 10 dagen vroeger in Stellenbosch.


De warme zomerzon in Stellenbosch heeft ervoor gezorgd dat de oogst in de week van 19 januari van start kon gaan. De laatste uren voor de mooie rijpe Pinotage druiven aan de wijnstokken op het Aaldering Estate zijn geteld.


Aalderings’ wijnmaker Guillaume Nell heeft besloten dat de oogst in de vroege ochtend van 22 januari zal aanvangen. De druiven voor de Pinotage Wit en Rose komen als eerste in rij die geplukt worden vanaf 22 januari. De druiven voor het maken van de Lady M en Pinotage volgen in de komende 2 weken.


.


Vooruitzichten oogst 2015 in de Kaapse wijnlanden


Dit jaar lijkt een veel minder uitdagend jaar dan de laatste te worden voor de wijngebieden in Zuid Afrika.  Alle werkzaamheden in de wijngaarden zijn up-to-date en ze hebben niet zoveel moeite met een over-krachtige groei zoals  tijdens het regenachtige zomerseizoen van vorig jaar.
Gelukkig waren er geen overstromingen tijdens de bloei, waardoor ze een hogere opbrengst mogen verwachten in die wijngaardblokken die vorig jaar geteisterd werden door overstromingen. Niettegenstaande de mogelijke uitbraken van ziekten onder controle zijn, zal men toch de wijngaarden in het oog dienen te houden.

Tussen 22 december en 5 januari zullen de werknemers van de wijnbedrijven van een welverdiende rustperiode genieten om klaar te staan voor het harde werk met de komende oogst en wijnproductie.

In de kelders is voorlopig alles rustig. Ze zullen binnenkort beginnen met het proeven van wijnen van oogstjaar 2013 , die de afgelopen maanden langzaam rijpten in de eiken vaten.

Begin 2015 zullen de wijnen die de voorbije 18 maanden op vat rijpten  gebotteld worden. In een eerste fase zal men uit elk vat gaan proeven om te kunnen bepalen welke vaten voor een specifieke blend gebruikt zullen worden. Het gaat om proeven, proeven en nog veel meer proeven, om alzo het beste van elke mix en cultivar uit te brengen.
.


Kleurverandering van de druiven


Tot nu toe was de groei en ontwikkeling van de bessen het resultaat van celdeling, aangedreven door chlorofyl (vandaar de groene kleur van de bessen).

Het harde werk en de voorbereiding van de wijngaarden begint voor de oogst 2015 vruchten af te werpen, met de start van de overgang van de groei van de bessen en het begin van hun rijping.

Goed merkbaar bij de rode druivensoorten als ze van groen naar rood beginnen te verkleuren. Er is bij de witte cultivars een minder merkbare verandering van groen naar geel.

De groene chlorofyl in de druivenschillen worden vervangen door anthocyanen in rode wijndruiven en carotenoïden in witte wijndruiven

Anthocyanen dragen weinig bij aan de smaak van de wijn; ze behoren tot de hoofdklasse van pigmenten - 'flavonoïden' - die cruciaal zijn voor kleurstabiliteit, alsook hun vermogen om tannine in de wijn te behouden en dus op de waardigheid tot veroudering van het eindproduct beïnvloeden .Dit stadium is de start van de suikerproductie en is een belangrijke gegeven voor de te verwachten oogst.

Alle cultivars vereisen verschillende hoeveelheden aan warmte-eenheden om een optimale rijpheid te bereiken en hoewel er in dit stadium niet veel werk te doen valt, worden de druiven voortdurend bewaakt. Nader bij de oogst worden de onderontwikkelde trossen – groen oogsten - verwijderd die de sleutel vormt voor de rijping van de overblijvende trossen.

Het beïnvloedt de penetratie van zonlicht en de luchtcirculatie door de trossen, die kritisch zijn voor de ontwikkeling van gezonde vruchten en de uiteindelijke opbrengst.

Terwijl ze suikers opbouwen worden de bessen zacht en na een week beginnen ze te groeien terwijl ze door de watertoevoer glucose en fructose ophopen. Door dit verdunningseffect beginnen de zuren te dalen. De langzame, gemeten daling van de zuurgraad, die geschied in de regio's met een koeler klimaat betekent dat een uitstekende natuurlijke zuurgraad behouden blijft.


De vinoloog houdt door beperkte waterstress en bladrijke luifelbeheersing de controle over de vrucht-blad verhouding. De vruchten aan de trossen aan de buitenkant van de luifel zijn het meest blootgesteld aan de warmte en rijpen dus sneller. Men dient eveneens rekening te houden met het flexibel tot bruin en hard worden van de druivensteeltjes daar dit belangrijk is bij de fermentatie van hele druiventrossen.

Fenolische rijpheid bij de druiven is belangrijk voor de kwaliteit daar onrijpe tannines in de stengel, pitten en de druivenschil tot harde 'groene' tannines in het eindproduct kunnen leiden

Het koele klimaat en het verschil tussen de dag- en nachttemperaturen zorgen ervoor dat dit proces traag verloopt en dat de tannines rijpen met de stijgende suikerniveaus. Wanneer de optimale rijpheid bereikt wordt en de zuurgraad, suikers en tannines allemaal in perfecte balans zijn bepalen de vinoloog en wijnmaker dat de oogsttijd is aangebroken.
.


Wijnoogst in de Kaap zo goed als afgerond.


De Cabernet Sauvignon druiven kwamen traditioneel als laatste aan de beurt bij de druivenoogst. Midden maart werd de oogst bij het Aaldering Estate in Stellenbosch afgerond.

Terwijl de druivenoogst tot een einde in de Kaapse wijnlanden komt, geraken stilaan de wijngaarden uitgedost in hun herfstopsmuk en kunnen we de eerste sporen van de naderende 'winter' in de heldere lucht waarnemen.

In Elgin, het ‘coolste’ wijngebied in Zuid-Afrika, waar met zijn grote hoogte en klimaat de druiven langzaam rijpen, worden stilaan de laatste druiven binnengehaald.

De wijnmakers daar hebben een beetje meer geduld , wat resulteert in wijnen met een karakter dat bepaald wordt door uitstekende zuiverheid, duidelijke mineraliteit, dichtheid van fruit en een elegantie die alleen kan worden omschreven als gebottelde poëzie. De volgende weken worden er nog een aantal randactiviteiten van de wijnoogst gepland in de wijnlanden. Op de respectievelijke websites van de verschillende wijnroutes kan men hier wel iets leuk terugvinden. 

.


‘Down under’ is men met de druivenoogst gestart


Dankzij het microklimaat kon omstreeks 13 januari de druivenpluk in Hunter Valley ‘down under’ van start gaan met de oogst van de Vedelho.

Op 22 januari werd bij onze partners Tempus Two en McGuigan gestart met de pluk van hun chardonnay en semillon druiven. De voorbije weken zwoegden de mechanische oogstmachines door de verschillende wijngaarden in Hunter Valley.  Op de wijndomeinen zoemden de druivenpersen in ‘overdrive’ en vulde de geur van geperste druiven de lucht

De shiraz trossen krijgen ondertussen een mooie kleur en zijn goed aan het rijpen in Hunter Valley.


Ondertussen staan de wijnvaten in de kelders van McGuigan klaar om de rode wijn in op te slaan voor verdere rijping.  


 

.


Lichtere maar veelbelovende vintage voor 2015


Zuid-Afrika produceert meer wijn uit minder hectare wijngaard. Hoewel dit in lijn is met een wereldwijde trend, is deze situatie niet duurzaam daar de ouderdom van sommige wijngaarden, waardoor het noodzakelijk wordt om nieuwe aanplantingen te doen. Recente aanplantingen van druivenrassen met een hogere opbrengst, klonen en onderstammen leiden tot een verschuiving met hogere opbrengsten.

De recente aanplant gebeurde overwegend in de geïrrigeerde gebieden zoals Breedekloof en Robertson, terwijl in Stellenbosch en Swartland mindere recente aanplantingen voorkwamen.

De hoogrenderende Chenin Blanc, Pinotage en Colombar hadden hun hoogste aanplantingen sinds 2010 terwijl tijdens de laatste 10 jaar de oppervlakte voor Cabernet Sauvignon  met 1500 ha daalde.


In 2014 had men in Zuid Afrika de derde ideale winter op rij, met voldoende koude eenheden en regen. De warme augustusmaand resulteerde in één van de vroegste oogsten in decennia, terwijl een warme, droge en zeer winderige zomer ook bijdroeg - mits een aanzienlijke irrigatie - aan het begin van het seizoen,  Men verwacht dat de oogst voor 2015 lichter zal uitvallen dan de vintage voor 2014 terwijl in dit vroege stadium de kwaliteit veelbelovend lijkt te worden

 

.


De tot nu toe geoogste cultivars zijn beloftevol op gebied van kwaliteit – zeker voor wat Sauvignon blanc en Pinotage betreft.

In Paarl en Malmesbury zijn vooral de kleinere bessen bij Cabernet Sauvignon en Chenin Blanc een indicatie van goede kwaliteit, terwijl in Stellenbosch zowel de Chardonnay als de Pinot noir opvallen.

De handmatige oogst van druiven in de wijngebieden in Zuid Afrika draait nu op volle toeren. Het oogstproces van de verschillende druivensoorten zal nog een aantal weken voor grote bedrijvigheid zorgen.  

In de vroege ochtenduren is er al volle bedrijvigheid in de wijngaarden met het plukken van druiventrossen, die verzameld worden in grote korven.  De druiven worden dan in plastieken bakken op transportwagens geladen en met tractors naar hun respectievelijk wijnbedrijf gebracht.  Daar wordt het bladgroen dat mogelijks met de trossen in de korven terecht kwam verwijdert,   de bessen worden ontsteelt en gesorteerd waarna het proces van pletten en persen op gang kan komen om het verrukkelijke sap te onttrekken.  De fermentaties voor o.a. chenin blanc , blanc pinotage en chardonnay wijnen  alsook van de gerenommeerde vonkelwijnen van Graham Beck en Steenberg volgens de Methode Cap Classique  zijn 10  tot  12 dagen vroeger gestart.

Ondertussen staat men niet stil om de rijpingsstatus van de rode wijnen - van vroegere wijnoogsten  - die op vat gelagerd werden nauwkeurig op te volgen. Voor de wijnmakers is het een hele uitdaging om voor het produceren van blendwijnen de juiste verhouding te bepalen om een topwijn te realiseren.  Binnen een aantal weken zullen we de eerste zendingen ontvangen en kunnen we aan onze klanten de recentste cuvées  ter beschikking stellen.
 

.


Oogst in volle swing


Bijna de helft van de druiven voor wijnproductie werd in Zuid Afrika reeds geoogst.

Dit was de eerste vervroegde oogst in decennia die deels te wijten was aan een warmer dan normale augustusmaand, gevolgd door een hete, droge en zeer winderige zomer, waardoor bijkomende irrigatie vereist werd.De  ideale, droge condities tijdens de oogsttijd zorgde voor gezonde druiven met minimale ziektes of rot. In de meeste kelders werden ondertussen de Chenin Blanc, Pinotage en Chardonnay opgeslagen. Terwijl de gradueel rijpende Sauvignon Blanc en Merlot geleidelijk in de komende twee weken worden geoogst.

De grote tonnage aan geoogste wijndruiven zorgde tijdens een korte periode voor enorme druk op de capaciteit in bepaalde kelderruimtes. Het wat koelere weer in Februari zorgde enigszins voor wat ademruimte doordat het rijpingsproces werd afgeremd.

In de Kleine Karoo, waar men veel minder aan traditionele vroege cultivars teelt, werd tot op heden slechts 15% van de totale te verwachten opbrengst binnengehaald. Een breuk in het waterkanaal uit de Clanwilliam dam naar het Olifantsriviergebied resulteerde in een tijdelijk tekort aan water gedurende één week in de maand januari, maar zorgde uiteindelijk voor minimale verliezen. Gemiddeld verwacht men een mindere druivenoogst dan de recordoogst van 2014. De wijnbouwers zijn positief over de uitzonderlijke kleur en smaak in zowel de witte als de rode wijnen.


 

.


Oogst rode druivensoorten is begonnen


Het is volle bedrijvigheid en ‘alle hens aan dek’ in de verschillende wijnhoeves. De geuren van de fermentatie van de Sauvignon Blanc wijn komen op ons af als we de kelders van Almenkerk bezoeken.

Terwijl de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier en Pinotage fermenteren en rijpen in de verschillende kelders werd trouwens in de laatste week van Februari de oogst van de Merlot druiven zoals bij De Grendel  opgestart.  De overvloedige zon met temperaturen om en bij de 30 graden Celsius en de warme winden zullen ervoor zorgen dat - afhankelijk van de respectievelijke locatie van de wijngaarden - de oogst van de Syrah of Shiraz alsook de Cabernet Sauvignon in de volgende dagen en weken aan de beurt zullen komen en als dusdanig de oogstperiode zullen afsluiten.

De receptoren die gebruikt worden voor de fermentatie van de rode wijnen zijn ondertussen klaar gemaakt om het sap te kunnen ontvangen.

Ondertussen werden reeds eerdere cultivars van rode wijnen gebotteld en werden de vaten grondig gereinigd en gesorteerd zodat men er binnen een aantal weken bepaalde rode wijnen van 2015 kan in opslaan. De nieuwe eiken vaten - nodig voor een aantal wijnen - zijn ondertussen al aangekomen op de verschillende wijndomeinen. 

.


Wijnhuizen in Constantia vallei

bedreigd door verwoestende brand


De details van de oorzaak van een verwoestende brand die afgelopen zondag 1 maart uitbrak in Muizenberg zijn nog onduidelijk voor de meer dan 5.000 hectare land die in metershoge vlammen gehuld werd tussen Muizenberg en Kommetjie. Terwijl her en der nog de hete as smeult krijgen de vele brandweerlieden een broodnodige rust, maar men beseft dat de gekende Kaapse winden, vergezeld van de hittegolf, daar zeer snel terug verandering in kunnen brengen.

Hoe zijn de Kaapstad wijnhuizen vergaan? Omdat de dikke wolk van rook langzaam verspreide over de Constantia vallei, moeten vele wijnmakers nu denken aan de potentiële rookschade aan de druiven. Daar de meeste cultivars gevoelig zijn aan rookgeur, welke de smaken - die lijken op leder, asbak en gerookte vleeswaren - kunnen beïnvloeden, wat op hoog niveau onverteerbaar is voor de druiven

Op Steenberg Estate was men gelukkig klaar met 95% van de oogst. Ze slaagden erin om het vuur te stoppen op ongeveer 3 meter van de wijnstokken, wat te dicht is voor comfort zegt hun wijnmaker JD Pretorius.

Ze hebben weliswaar een grote hoeveelheid as overal met één of twee kleine brandjes die hier en daar terug oplaaien, maar alles is er voorlopig onder controle. Op 5 maart werden de laatste Semillon druiven geplukt, maar meer dan de helft van hun Merlot en Shiraz druiven hangen nog aan de wijnranken. Het effect van de rook dient onderzocht te worden. Na  één week van zware inspanningen kreeg men de  nog regelmatige opsmeulende brandjes  volledig onder controle.
 

.


Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere wijnen Andere producten In het spotlicht Relatiegeschenken Wijn bestellen Home
  home pagina