Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


naar onze producten   Oogst 2016
Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere wijnen Andere producten In het spotlicht Relatiegeschenken Wijn bestellen Home
  home pagina 

Vooruitzichten wijndruivenoogst 2016 in de Kaapse wijnlanden


Droge seizoen kan in kleinere oogst resulteren !

Indien het droge seizoen volhard in november kan de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie voor 2016 een kleinere wijndruivenoogst verwachten,.
De winter en het voorjaar waren droger dan normaal in veel regio's. Een lagere regenval veroorzaakte een daling van de grondwaterstand, en de meerderheid van irrigatiedammen zijn maar tussen de 40% en 60% vol. De anomalie met een hittegolf in de laatste week van oktober plaatste verdere druk op de watervoorraden en het beschikbare grondwater.

Hoewel de hoeveelheid bloemclusters er veelbelovend uitzien kunnen de drogere weersomstandigheden tijdens de fase van bloei en bessenvorming leiden tot een lagere druivenoogst dan in 2015. Sommige ‘dryland’-wijngaarden waar de bloei later begint werden wellicht al negatief beïnvloed. Er is een dringende behoefte aan regen in de loop van de maand november.
Producenten in de Klein Karoo, Robertson, en de Overberg ontvingen goede zuidoostelijke regenval tijdens het seizoen maar de droge omstandigheden echter aan het eind van oktober kunnen hier zelfs ook een effect hebben op de productie.


De winter was koud genoeg om een ​​goede kiemrust te garanderen. Hoewel het breken van de knop in het algemeen gelijkmatig en op tijd plaatsgevonden, ondervonden cultivars zoals Sauvignon Blanc een nog latere en ongelijke breken van de knop.
Producenten rooiden dit jaar meer wijngaarden dan ze aanplanten  waarbij de vraag gesteld wordt hoe lang de productie relevant gehandhaafd blijft  met een kleinere, vergrijzende hoeveelheid van wijngaarden.
Een positief aspect van het drogere seizoen verzekert gezonde wijngaarden. De prevalentie van gemeenschappelijke schimmelziekten en plagen is tot nu toe zeer laag.

.


Druivenoogst draait nu in alle regio’s op volle toeren


Terwijl er wekelijks in de Kaapse wijnlanden wel ergens een oogstfestiviteit plaats heeft worden nog steeds druiven in grote hoeveelheden naar de verschillende kelders gebracht.

De oogstperiode is nu zowat halverwege op de meeste wijndomeinen.  Verschillende wijnmakers bevestigden ons dat niettegenstaande de kleinere bessen aan de trossen de kwaliteit van de druiven uitstekend is.


Door de uitzonderlijk warme temperaturen was het noozakelijk om voldoende irregatiemaatregelen te nemen bij de wijndomeinen. De bessen aan de trossen zijn kleiner dan vorige jaren maar uitstekend van kwaliteit. De kleine bessen bezitten een indrukwekkende concentratie en hebben een verrassend goede versheid (lage pH) en tonen bij het zien van de eerste gisting een enorm potentieel. De natuur zorgde voor de hardwerkende vinoloog en wijnmaker een uitdagende vintage met een briljant evenwicht en complexiteit met minimale interventie in de kelder.

Zonder de volledige controle over hun wijngaarden zou het zeer moeilijk geweest zijn om deze vintage te overleven. Het stelde hun in staat om de juiste beslissingen omtrent de kwaliteit vroeg in het seizoen te maken, wetende dat urgente maatregelen in de steppewijngaarden zouden geneutraliseerd worden in de wijngaarden die ondersteund werden door irrigatie. Men verwacht een productie van ongeveer 2/3 van wat voorzien was voor 2016. Er zal niet genoeg wijn zijn voor iedereen, maar de wijn zal uitzonderlijk zijn!


In het koelere Elgin gebied is men de voorbije dagen bij Almenkerk begonnen met de oogst van hun eerste chardonnay druiven. Op de meeste andere plaatsen werden ondertussen naast de Chardonnay’s ook de Chenin en Sauvignon Blanc druiven geoogst.


De oogst is overal in Z.Afrika sowieso twee tot drie weken vroeger van start gegaan.  Afhankelijk van de regio worden naast de cultivars zoals Pinotage en Pinot Noir nu ook al de Merlot en Syrah binnengehaald.

De fermentatie een aantal wijnen vlot ook goed zodat men zelfs al verwacht dat de eerste witte jonge wijnen van 2016 in de maand april al hun weg zullen vinden in de handel.


Bijgaande foto’s tonen de aanvoer van Chenin blanc druiven bij het Fairview domein en het sap van de Merlot druiven op tank bij Ernie Els.  Bij Ernie Els is men ondertussen begonnen met de aanvoer van hun Cinsault druiven die zullen gebruikt worden in hun BIG Easy Red blend wijnen.


In onderstaande video kan U zien hoe Charles Hopkins, wijnmaker bij De Grendel, de verwerking van shiraz druiven realiseert.  Zijn andere verslagen in video-formaat kan U verder op deze pagina terugvinden.


Kleurverandering bij de druiven op het domein van Ernie Els kondigen wijnoogst 2016 aan


Tot nu toe was de groei en ontwikkeling van de bessen het resultaat van celdeling, aangedreven door chlorofyl (vandaar de groene kleur van de bessen).

Het harde werk en de voorbereiding van de wijngaarden begint voor de oogst 2016 vruchten af te werpen, met de start van de overgang van de groei van de bessen en het begin van hun rijping.

Deze is goed merkbaar bij de rode druivensoorten als ze van groen naar rood beginnen te verkleuren.

De groene chlorofyl in de druivenschillen wordt vervangen door anthocyanen in rode wijndruiven.

Anthocyanen dragen weinig bij aan de smaak van de wijn; ze behoren tot de hoofdklasse van pigmenten - 'flavonoïden' - die cruciaal zijn voor kleurstabiliteit, alsook hun vermogen om tannine in de wijn te behouden en dus op de waardigheid tot veroudering van het eindproduct beïnvloeden. Dit stadium is de start van de suikerproductie en is een belangrijke gegeven voor de te verwachten oogst die binnen een paar weken zal starten.

Alle cultivars vereisen verschillende hoeveelheden aan warmte-eenheden om een optimale rijpheid te bereiken en hoewel er in dit stadium niet veel werk te doen valt, worden de druiven voortdurend bewaakt. Nader bij de oogst worden de onderontwikkelde trossen – groen oogsten - verwijderd die de sleutel vormt voor de rijping van de overblijvende trossen.

Het beïnvloedt de penetratie van zonlicht en de luchtcirculatie door de trossen, die kritisch zijn voor de ontwikkeling van gezonde vruchten en de uiteindelijke opbrengst.

Terwijl ze suikers opbouwen worden de bessen zacht en na een week beginnen ze te groeien terwijl ze door de watertoevoer glucose en fructose ophopen. Door dit verdunningseffect beginnen de zuren te dalen. De langzame, gemeten daling van de zuurgraad, die geschied in de regio's met een koeler klimaat betekent dat een uitstekende natuurlijke zuurgraad behouden blijft.


De vinoloog houdt door beperkte waterstress en bladrijke luifelbeheersing de controle over de vrucht-blad verhouding. De vruchten aan de trossen aan de buitenkant van de luifel zijn het meest blootgesteld aan de warmte en rijpen dus sneller. Men dient eveneens rekening te houden met het flexibel tot bruin en hard worden van de druivensteeltjes daar dit belangrijk is bij de fermentatie van hele druiventrossen.

Fenolische rijpheid bij de druiven is belangrijk voor de kwaliteit daar onrijpe tannines in de stengel, pitten en de druivenschil tot harde 'groene' tannines in het eindproduct kunnen leiden.


Het koele klimaat en het verschil tussen de dag- en nachttemperaturen zorgen ervoor dat dit proces traag verloopt en dat de tannines rijpen met de stijgende suikerniveaus. Wanneer de optimale rijpheid bereikt wordt en de zuurgraad, suikers en tannines allemaal in perfecte balans zijn bepalen de vinoloog en wijnmaker dat de oogsttijd is aangebroken.
.


Brand bedreigde wijndruivenoogst in Elgin gebied !


Wat een mooi zomers weekend voor de Kaap beloofde te worden veranderde zaterdag 16 januari in een ramp voor veel bewoners van de normaal slaperige fruitteelt van de Elgin regio, in de Overberg.


Een grote vegetatie brand verwoeste in Houwhoek Pass zo’n 3000ha en vernietigde een paar structuren op landbouwbedrijven. Met ongeveer 80 brandweerlieden en een volledige compliment van 10 brandweerwagens, blusvliegtuigen en 2 helikopters werd met man en macht gevochten tegen de vuurzee.


De sterke wind belemmerde de inspanningen van brandweerlui, boeren en hun medewerkers bij de brandbestrijding waarbij de hellingen van de Elgin vallei toegedekt werden door rook, die mogelijks druiven onbruikbaar zou kunnen maken. Het zal nog bang afwachten worden voor een aantal wijnproducenten.


Vuurzee  in Simonsberg regio net buiten Stellenbosch !


Terwijl men amper tot rust kon komen na de brandbestrijding van het voorbije dagen zorgden nieuwe brandhaarden in fynbosgebied donderdag 21 januari in de omgeving van  de Sir Lowry pas in het Helderberg gebied voor bijkomende ellende.  Een brand op woensdag 20 januari in de Simonsberg regio zorgde voor nieuwe nachtmerries in de Kaapse wijnlanden. Talrijke vrijwilligers vervoegden er woensdag de brandweer om torenhoge vlammen te bestrijden in de Simonsberg regio, net buiten Stellenbosch. De warme weersomstandigheden en de sterke wind zorgden voor een vlammenzee die een 4 ha houtplantage, 200 ha fijnbos en sommige wijngaarden verwoesten alsook verschillende eigendommen en wijndomeinen bedreigden. Gelukkig kon men de brand in de regio onder controle krijgen zodat de schade voor een aan aantal wijngaarden beperkt bleef.

 

.


Droogte en hitte krimpen de wijndruivengewassen


Naar aanleiding van één van de warmste en droogste seizoenen in jaren zal een aanzienlijk kleinere wijndruivenoogst  verwacht worden in Zuid Afrika.  Er worden wel grotere oogsten dan in 2015 verwacht in de regio’s van o.a. Oranjerivier en Klein Karoo, terwijl men in de andere producerende regio's een daling in meer of mindere mate verwacht.

Het Swartland gebied zal wellicht de grootste daling ervaren als gevolg van het uitgestrekte gebied onder steppen wijngaarden.
Hoewel het tijdens de winter koud genoeg was om voldoende rustperiode in de wijngaarden te verzekeren, kon men maar rekenen op ongeveer 60% van de jaarlijkse neerslag. Het voorjaar met de ideale omstandigheden voor de bloei en het breken van de botjes kwam iets later dan gebruikelijk op gang.


El Nino sloeg midden oktober toe met abnormale aanhoudende warmte tot medio januari, met 12 opeenvolgende dagen met temperaturen van boven 35 ° C. De wijndruif productie stopt in de wijnstok zodra deze temperatuur overschreden wordt. De negatieve effecten van het warme, droge weer kan nog verder escaleren indien die blijft aanhouden in de rest van het oogstseizoen.


Niet alles is kommer en kwel, omdat de meerderheid van de wijngaarden nog steeds beschikken over voldoende water voorraden. De kleinere opbrengsten zijn ook het gevolg van de lichtere trossen met kleinere bessen wat de mogelijkheid bij optimale rijping geeft om ​goede kwaliteitswijnen met een uitstekende kleur en smaakconcentratie te bekomen.
Het lijkt ook dat optimale rijpheid niveaus bereikt gaan worden met lagere suikerniveaus wat potentieel betekent dat een lager alcoholgehalte zal bereikt worden..Oogst 2016 opgestart op 8 januari


Dank zij de warme zomerzon van de laatste weken is het sinds 6 januari alle hens aan dek in de Kaapse wijngebieden. Amper tijd om te recupereren van de eindejaarsfeesten begon de eerste oogst van Chardonnay druiven in het Robertson gebied reeds op 8 januari. Steenberg Vineyards en Graham Beck mochten reeds de eerste ladingen verwelkomen in hun kelders. Bij Steenberg begon men alvast met het persen van de eerste druiven voor hun Méthode Cap Classique 1682 Chardonnay.

Ook bij De Grendel was men zich aan het klaarmaken om op maandag 11 januari de eerste druiven in hun wijngaarden te plukken en naar hun kelders over te brengen.

De zuurgraad, suikers en tannines dienen allemaal in perfecte balans te zijn en waarna de vinoloog en wijnmaker bepalen dat de oogsttijd is aangebroken.
De handpluk van de Pinot Noir druiven op het De Grendel domein begon in de vroege uurtjes van maandag 11 januari.  Deze druiven zullen gebruikt worden voor de produktie van hun Méthode Cap Classique wijnen.

Afhankelijk van de evolutie van de rijping van de bessen komen de Pinot Noir en de meeste witte cultivars aan de beurt vermits de bessen van de rode cultivars zoals voor de Merlot, Cabernet, Shiraz tijdens het veraison van een groene naar hun uiteindelijke blauwe kleur evolueren en verder rijpen.


De volgende dagen en weken zal het dus zeer druk worden op de wijndomeinen daar de aanvoer van de pluk synchroon loopt met de verwerking in de kelders.

Ook bij Aaldering Estate is men sinds 14 januari op hun domein in Stellenbosch aan de slag gegaan met de pluk van de druiven voor het maken van hun alombekende Pinotage Blanc wijnen. Bij een aantal wijnhuizen begon men ondertussen reeds de pluk van de Sauvignon Blanc  en Viognier druiven.


Bij Ernie Els begon men deze week met de controles van de rijpheid van de bessen van hun cultivars en bereid men zich voor op een vroegere oogst.

In onderstaande 2 korte videos brengt wijnmaker Charles Hopkins van wijndomein De Grendel

verslag uit van hun eerste oogstdag van de Pinot Noir druiven in week van 11 januari alsook de aanlevering en ontstelen van de Sauvignon Blanc druiven die in week van 18 januari geoogst werden.

.


Druivenoogst draait nu op volle toeren van Tulbagh tot Constantia


Het is nu de drukste tijd van het jaar voor de wijngaarden en we verzamelden een aantal inzichten hoe deze verloopt..
Buitengewone weersomstandigheden met veel hittegolven vóór nieuwjaar hebben de toon gezet voor een uitdagende vintage 2016.

Het Graham Beck team kampte met  een paar onvoorziene defecten in hun kelders, maar met hun geweldige support team lukte het toch om alles zeer snel in orde te brengen.  Het is als een noodzakelijk onderdeel van de uitdaging in het voortdurende streven naar de perfecte bubbels.  Als gevolg van de zeer droge omstandigheden was de druk voor mogelijke ziekte bij de cultivars laag. De vraag naar water was echter buitengewoon. In deze omstandigheden dienen ze de wijngaardblokken de hele tijd op te volgen omdat stress in de wijngaard kan leiden tot "bevange" pseudo rijpheid. De wijnmakers zouden het niet erg vinden als er goede regenval is die snel opdroogt. De moraal van hun wijngaardteam blijft hoog!  


Net als in 2015 begon de oogst bij Steenberg op 8 januari. Het was ook warmer en droger dan in 2015 met kleine, gezonde trossen met prachtig geconcentreerde smaken. Met de huidige hitte dient het team nauwlettend de suikerspiegel in de gaten houden daar deze snel kan escaleren. Ze verwachten dat 2016 even uitstekend zal worden als 2015.


Binnen een paar dagen tijd beginnen ze bij Morgenster met hun oogst en zullen de drukke maanden aanbreken. De eerste druiven die men in de kelders verwacht zijn Cabernet Franc, gevolgd door Sangiovese en Sauvignon Blanc. Na deze volgt hun Nebbiolo of een vroege jonge Cabernet Sauvignon wijngaard. Merlot wordt aan het eind van februari geoogst met vervolgens Petit Verdot tegen het einde van maart. Zowel het volume als de kwaliteit zijn uitstekend.  De losse trossen hebben kleine bessen en ze verwachten goede tannines. Ze zullen de wijn zo lang mogelijk op hun schil houden. Fermentatie en ledigen van hun tanks in de kelder zal tegen het einde van april voorbij zijn.

.


Videoverslag van de oogst 2016 bij De Grendel


In onderstaande korte videos brengt wijnmaker Charles Hopkins van wijndomein De Grendel verslag uit over de activiteiten tijdens de oogst  en worden verschillende aspecten in de kijker gebracht.


 
.


Terwijl men in Zuid Afrika aan de laatste oogstweken (voornamelijk Cabernet Sauvignon)  begon is de druivenoogst  de laatste week van februari in Argentinië en Chili uit de startblokken geschoten.  In de eerste weken van de maand maart zijn er daarom ook op talrijke plaatsen wijnoogstfeesten gepland. Bij De Grendel werden ondertussen de laatste druiven geoogst op hun domein.  Het rijpingsproces van de Cabernet Sauvignon druiven is zeer complex en het  bepalen van het tijdstip van hun effectieve oogst vraagt bijzondere inspanningen van de respectievelijke wijnmakers.