Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


Oogst 2017

Druivenpluk draait op volle toeren in de Westkaap !


Het is nu de drukste tijd van het jaar voor de wijngaarden in de Westkaap. Buitengewone weersomstandigheden met veel hittegolven vóór eind 2016 hebben de toon gezet voor een uitdagende vintage 2017. Een vroege oogst in januari begint precies een ‘gewoonte’ te worden. De moraal van de teams in de wijngaarden is hoog en de paar koelere dagen zorgden ervoor dat de aanvoer van druiven naar de kelders vlotter kon verlopen.  Om overrijping  van de druiven te voorkomen worden her en der oogstmachines gebruikt waardoor de  geoogste druiven sneller kunnen binnengebracht worden in de kelders die nu op volle toeren draaien.


Ondertussen werden na de pinot gris en de grenache de eerste pinotage druiven al binnengebracht in een aantal kelders. De wijnmakers staan nog voor een aantal drukke weken want de meeste rode cultivars zijn ondertussen goed aan het rijpen in de verschillende wijngaarden en dat vergt vanzelfsprekend een goede opvolging om de juiste start te bepalen voor het aanvatten van de pluk te bepalen.

.
naar onze producten     home pagina 


Beperkte inpakt op wijndomeinen door vuurhaarden  !


De warme winden veroorzaakten sinds begin januari eens temeer branden in de uitgedroogde vegetatie in de Helderbergen in Somerset West en Dutoitskloof nabij Paarl.  

Op 3 januari 2017 zorgden 2 vuurhaarden (één in het westen en één in het oosten) op het Morgenster Estate voor schade op het landgoed. Ongeveer 50 ha woeste grond met iets minder dan 10 procent van de olijfboomgaarden en wijngaarden werden door de brand getroffen. Alle historische gebouwen en infrastructuur bleven gelukkig onaangeroerd.
Keldermeester, Henry Kotze, zei dat in komende oogsttijd de grootst mogelijke zorg zal genomen worden om ervoor te zorgen dat alleen ongerepte druiven gebruikt zullen worden voor de wijnproductie om een perfecte kwaliteit te waarborgen.

De professionele en tijdige aanpak kon de schade bij de wijndomeinen in Somerset West beperken.


 De met eiken bomen omzoomde straten van Stellenbosch zullen door een kleurrijke gemeenschap van wijnmakers met versierde wagens op zaterdag 28 januari op een gezellige manier de start van de druivenoogst inluiden.

De alomgekende Stellenbosch Harvest Parade eert ook op deze dag de Zuid-Afrikaanse landarbeiders met traditionele vrolijke fanfares, onnavolgbare Cape minstrelen, majorettes en met als hoogtepunt een vloot van gedurfde en prachtig versierde tractoren, trailer en vrachtwagens.


Deze oogstparade erkent het werk van de duizenden mannen en vrouwen die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de wijnindustrie in Stellenbosch en markeert het begin van het drukke seizoen van de druivenpluk die weer aan de basis zal liggen voor het maken van bekroonde en wereldberoemde wijnen.
Het kleurrijke konvooi met lichte tractoren zorgt voor een kippenvel ervaring van een hartverwarmende traditie.Gezonde, maar toch kleinere oogst verwacht voor 2017

Na één van de droogste en heetste zomers werden ze gezegend met kritische neerslag en konden ze hun mouwen oprollen om de druiven te oogsten die binnenkort op uw tafel zullen komen in de vorm van heerlijke Zuidafrikaanse wijn.

Wijnproducenten en wijnbouwers verwachten een oogst in de buurt van de grootte van vorig jaar als gevolg van hitte, droogte, zwarte vorst, wind en een daling van de oppervlakte onder wijnstokken. De oogst van 2016 bedroeg 1,4 miljoen ton.

Aan de positieve kant, de droge, winderige omstandigheden resulteerden in gezonde wijnstokken, ongelijke trossen en kleinere bessen met meer kleur en smaak intensiteit. Ze verwachten een goede kwaliteit aan wijnen uit deze oogst

Door de kleinere oogst, en een toename van de lokale vraag, worden voorraden verwachting de laagste in 5 jaar eind 2017.
Op dit moment worden 98.597 hectare wijngaarden gebruikt voor het produceren van wijndruiven. Witte rassen vormden 54,6 procent van de totale aanplant, waarbij chenin blanc 18,2 procent voor haar rekening neemt. De rode wijnrassen zijn goed voor 45,4 procent van de totale aanplant.
De meest aangeplante rode variëteit is de Cabernet Sauvignon met 11,3 procent van het totaal. Shiraz vertegenwoordigde 10,5 %, Pinotage 7,5 % en Merlot 6% .


Druivenoogst 2017 is vroeg begonnen


Bij een aantal wijndomeinen zoals bij Graham Beck op 6 januari en De Grendel op 11 januari werd het startsein gegeven voor het opstarten van de druivenoogst met het  binnenhalen van de eerste Pinot Noir druiven, die gebruikt zullen worden om de Methode Cap Classique wijnen te produceren.


De druivenoogst ging bij Graham Beck van start op 6 januari met het binnenhalen van hun Pinotr Noir druiven. Op 9 januari vond hun 27e traditionele oogstparade plaats in Robertson.


De bedrijvigheid in de wijngaarden draaide sinds 17 januari op volle toeren met de druivenoogst van chardonnay druiven. De wijnmakers van verschillende wijndomeinen zijn ook druk bezig met het bepalen van het juiste plukvenster en ondertussen worden de chardonnay druiven in grote aantallen her en der aangevoerd. De laatse week van januari begon de pluk van de chenin blanc en sauvignon blanc druiven.

Graham Beck

De tijd vliegt als men bij Graham Beck ondergesneeuwd geraakt door de aanbreng van druiven.

Bij Graham Beck hebben ze dit jaar een uitdaging men een verhoogde productie van maar liefst 65% met dezelfde uitrusting, dezelfde infrastructuur met slechts een paar handen meer ter beschikking dan in 2016. Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben ze een nachtploeg team geïntroduceerd. Dit betekent dat de oogst 2017 draait op een 24/7 scenario en bewijst een redder in nood te zijn.

De kwaliteit van de oogst is verbluffend! De Chardonnay en Pinot Noir druiven zijn gezond en verrassend volgens analyse, ondanks de eerdere hittegolven in de maand december. Grote natuurlijke zuurgraad, heldere smaken en een goede pH-waarde is de basis die een 'rockster' vintage zou kunnen zijn. Tegen 10 februari zal de aanbreng wellicht afgerond zijn en kunnen de wijnmakers en hun stagiaires de basiswijnen bestaande uit 80% Estate en 20% uit andere gebieden hun verder focussen om hun belangrijke job.


Steenberg

Bij Steenberg ging van start met een levering van met de hand geoogste Chardonnay druiven uit Robertson die bestemd zijn voor hun MCC. Hun Pinot Noir druiven komen van Darling en Robertson evenals de Sauvignon Blanc uit onze eigen boerderij voor hun Sauvignon Blanc vonkelwijn. De druiven tonen enorme kwaliteit en ze kijken uit naar de rest van hun oogst.
Nieuw dit jaar is Ernie, hun eivormige betonnen vergisting tank die voornamelijk zal gebruikt worden voor de productie van de Steenberg Rattlesnake Sauvignon Blanc. Die zal er meer textuur en mondgevoel aan toevoegen. De thermodynamica van deze eiervormige tank  zal in wezen helpen bij de zuurstofvoorziening en de vloeibaarheid van de wijnen, wat zal resulteren in een langer lees contact terwijl de delicate smaakprofielen, die inherent zijn aan de koele klimaat druiven, zullen beschermd worden

Hoewel nog steeds in de experimentele fase, zal men zeker uitkijken naar de 2017 vintage als deze eenmaal is vrijgegeven tegen het einde van het jaar.Merlotbessen sortering bij Ernie Els !


Na de oogst van de meeste witte cultivars bij een groot aantal wijnbedrijven werd onlangs her en der gestart met het binnen brengen van de rode cultivars.   


De drukste tijd van het jaar is ondertussen al twee weken bezig bij het wijndomein van Ernie Els. Er heerst sinds 9 februari een grote bedrijvigheid  bij Ernie Else onder toezicht van wijnmaker Louis Strijdom waar de koelere avondtemperaturen  wonderen deden voor de Merlot druiven voor men die in de wijnmakerij binnenbracht. De bessen werden er met de hand gesorteerd.


Op 21 februari begon men met jonge shiraz druiven te plukken die voor een relevant kleine maar kwalitatieve opbrengst zorgden..

Ondertussen is men her en der reeds begonnen met de cabernet sauvignon druiven binnen te brengen in de wijnkeldersDie oes is af !

Zuid-Afrika is waarschijnlijk de meest schilderachtige wijnland in de wereld en het biedt ook verschillende terroirs voor wijnen van topkwaliteit.
Het lijkt alsof de klimatologische omstandigheden tijdens het voorbije seizoen goede kwaliteitswijnen hebben geproduceerd. Het volume lijkt kleiner te zijn in de meeste gebieden, doordat de oogstperiode niet zo vroeg verwacht werd. De winter van 2016 was uitzonderlijk droog, maar er zijn zekere terroirs die voldoende vocht hadden om een goede wijn te maken.

“Die oes is af" zoals ze zeggen in Zuid Afrika. Dinsdag 28 maart markeerde de laatste oogstdag bij Steenberg met het binnenbrengen van hun Semillon in de kelder om er te verwerken. In totaal werden 564 ton druiven binnengebracht met de oogst van 2017. Dit is 172 ton méér dan in 2016 en 98 ton meer dan hun grootste oogst ooit in 2014.

Ook op andere wijndomeinen zoals bij Almenkerk haalde men begin april de laatste druiven binnen in hun kelder.

De eerste jonge Chenin blanc wijnen van vintage 2017 van sommige wijnhuizen in ons gamma zullen binnen een aantal weken reeds beschikbaar zijn.


Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere wijnen Andere producten In het spotlicht Relatiegeschenken Wijn bestellen Home