Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden   

BONSELLA gcv

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


Oogst 2018
Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere wijnen Andere producten In het spotlicht Relatiegeschenken Wijn bestellen Home
naar onze producten     home pagina 

Oogst 2018 werd opgestart


De stad begint langzaam te ontwaken, maar er is al in de vroege ochtend beweging in de wijngaarden. Als je goed luistert, hoor je een tractor mopperen, het knipmes van snelle handen en scherpe snijders, en het nauwelijks hoorbare geplof van trossen druiven die in kratten belanden.
Dinsdag 23 januari werd  het officiële begin van het oogstseizoen 2018 in Stellenbosch en Durbanville gegeven, en de teams  van de verschillende wijnbedrijven  zijn enthousiast. Een handvol plukkers beweegt snel door een  Chardonnay-wijngaardblok. Mooie trossen felgroene druiven  zijn rijp voor het plukken.  In een andere wijngaard is men volop begonnen met Pinot Noir druiven te oogsten. Beide druivenrassen zullen deel uit te maken van een nieuwe vintage van Methode Cap Classique (MCC)


Vanaf het begin van het oogstseizoen zijn de druiven nog steeds zuur - het doel is om een ​​neutrale, droge basiswijn te produceren die zich in de loop van de tijd kan ontwikkelen. Wanneer de eerste krachtige zonnestralen de wijnstokken raken, beginnen de tractoren naar de kelder te klimmen. Hier worden de hele druifbrunches geperst en het sap wordt geregeld, omdat alleen het heldere sap wordt gefermenteerd. De wijn zal ongeveer 9 maanden rijpen, waarna het bottelen - en een tweede gistronde - zal volgen. Net na 08.00 uur verzamelt het team zich op de binnenplaats voor de zegening van de druiven. Deze traditie, waarbij glazen worden getild voor een toast op de oogst met MCC uit een vorige wijnoogst wordt over de vers geplukte druiven geschonken, is niet te missen


Op 10 januari werden de eerste Chardonnay-druiven bestemd voor het maken van de Steenberg 1682 Chardonnay Méthode Cap Classique geoogst en aangevoerd bij het Steenberg domein.
Sindsdien ontvingen ze een gestage stroom van Chardonnay-druiven en begin februarie zullen ze beginnen met het oogsten van het Steenbergfruit op hun domein. In het licht van de droogte in Kaapstad zijn extra maatregelen getroffen om hun waterconsumptie tijdens de oogst te verminderen.
Al het water dat in de kelder wordt gebruikt, wordt tot een minimum beperkt en ze recyclen bijvoorbeeld al hun spoelwater om de vloeren aan het einde van de dag schoon te maken.


Vanuit een meer wetenschappelijk en oenologisch gezichtspunt werd vastgesteld dat de wijnzuren (TA) tot nu toe goed zijn geweest. Dit kan echter nog steeds veranderen, omdat ze tot nu toe voornamelijk Pinot Noir en Chardonnay druiven voor het maken van MCC  hebben geoogst, maar de algehele analyse ziet er nog steeds erg positief uit. Bij het begin van de oogst hadden ze in sommige gebieden een enorme daling in bessengewichten gezien, maar in sommige van de andere districten en zelfs binnen een paar afdelingen, hebben ze een toename van de verwachte opbrengsten gezien. Maar zoals met de meeste dingen die zijn vastgesteld met behulp van "schatting", kunnen getallen en hoeveelheden alleen echt bewaarheid worden wanneer alles wordt geoogst en geplet.
Hoofdwijnmaker bij Bellingham : Richard Duckitt


Richard Duckitt omschrijft zichzelf als "een man met hoge normen" , die in dit oogstseizoen de rol van hoofd-wijnmaker in Bellingham betreedt, een rol die hij beschrijft als "zijn meest trotse wijnmoment". Elke stap in zijn wijncarrière was een ongelooflijke reis en heeft een vitale rol gespeeld in zijn ervaring, zijn persoonlijke karakter en de passie voor wijn die hij vandaag heeft.

Met de grote naamsbekendheid van Bellingham komt grote verantwoordelijkheid. Hoewel hij niet van plan is om het wiel opnieuw uit te vinden, Hij zal voortbouwen op de solide basis die in Bellingham bestaat, maar wel zijn eigen stempel op de wijnen drukken.
Richard geeft toe dat hij een koppige streak heeft die hem vaak inspireert om te bereiken wat anderen denken dat onmogelijk is.

Hij houdt ook van het maken en maken van nieuwe dingen, daarom is zijn wijnmakerij altijd in actie, doet het dingen anders en zijn er veel experimenten en proeverijen permanent aan de gang. Hij heeft hoge normen en is vaak onconventioneel en modern in zijn aanpak. Zijn wijnbereidingsstijl is 'terroir-gestuurd'. Als de wijngaarden goed zijn, is hij een gelukkig man.

Wijnstijlen worden bepaald door de wijngaarden en de oorsprong. Richard's wijnen in Bellingham zullen in evenwicht zijn en 'ongedwongen'. Er zijn wijnbereidings-manipulaties zoals meer eiken en minder eiken en zoetheid, ook zuurheid, rijpheid en alcohol, maar hij houdt van natuurlijke balans en frisheid en zal deze route volgen bij het nemen van beslissingen over wijnmaken.Droogte in de Westkaap


De dalende trend die in de afgelopen twee maanden werd voorspeld, kan voornamelijk worden toegeschreven aan de warme en droge weersomstandigheden die sinds begin december plaatsvonden. Vrijwel geen druppel regen viel gedurende deze periode en vele warme dagen met meet dan 35 ° C werden geregistreerd. Samen met een aanhoudende zuidoostelijke wind, verhoogde dit het waterverbruik van wijngaarden.

In Westkaap hebben de droogte-omstandigheden voor het derde achtereenvolgende seizoen de overhand, terwijl de belangrijkste dammen momenteel meer een niveau van 27% hebben, vergeleken met 42% in 2017. De meeste producenten zijn afhankelijk van irrigatiewater door de regelingen die sinds begin 2017 gerantsoeneerd zijn voor het groeiseizoen. Waterquota zijn verlaagd tussen 50% en 80%.

Het beschikbare water is gewoon niet genoeg om aan de behoeften van de wijngaarden te voldoen. Wijngaarden beginnen nu symptomen van watertekort en afnemende bessengroei te vertonen. Kleinere bessen betekenen een lichtere oogst met lagere sapniveaus, die bijdragen aan lagere volumes. Het gebrek aan regen, krimpende watervoorzieningen en continue warme dagen kunnen verder leiden tot een kleinere 2018-oogst.

De regio Olifantsrivier is het zwaarst getroffen door de droogte en producenten in deze regio kregen minder dan 17% van hun gebruikelijke waterquotum toegewezen van de Clanwilliam-dam (nu slechts 20% vol) in de loop van het seizoen. De regio Orangerivier is momenteel het enige wijngebied dat geen watertekorten kent.

In de wijnsector, die niet ongeschonden is gebleven, heeft verminderde regen een verbetering van de kwaliteit betekend, wat ons een duidelijk concurrentievoordeel op de internationale markten geeft.
Lagere oogst verwacht in de Westkaap


In navolging van Frankrijk, Spanje en Italië gaan ook de Zuid-Afrikaanse wijnbouwers uit van een zeer bescheiden oogst voor 2018.  De opbrengst 2018 wordt wellicht de kleinste sinds 2005.

Ze kampen namelijk al langere tijd met een enorme droogte. In de Westkaap provincie  regent het veel minder dan ze daar gewend zijn, en dat al voor het derde achtereenvolgende jaar. Terwijl de grond best wat extra vocht kan gebruiken, gelden er in de Kaapprovincie beperkende maatregelen voor de irrigatie. En dat heeft grote gevolgen voor de groei van de druif. Daarbovenop kregen de regio’s Worcester, Breedekloof en Robertson eind september/begin oktober ook nog te maken met stevige vorst. Het mindere jaar heeft niet alleen impact op de wijnvoorraad maar ook op de druivenoogst die werk biedt aan duizenden seizoenarbeiders. Daar het wijnbouwareaal in de laatste 5 jaar met % afgebouwd werd speelt het krimpende wijnbouwgebied ook een belangrijke rol bij de mindere opbrengst.


De droogte van de voorbije 3 jaar in de Kaapse wijnlanden begint te bijten, waardoor verwacht wordt dat de opbrengst voor de oogst van 2018 in bepaalde gebieden met meer dan 25% zal dalen. De kleinere oogst kan wel eens in de beste vintage resulteren.

Alhoewel de Méthode Cap Classique zijn internationale waardepositie nog steeds opbouwt, zal het eindelijk zijn mantel afleggen om de wereld te laten zien hoe sexy het kan zijn (zowel in termen van prijs als kwaliteit). Kijk uit naar meer grote flessen bubbels en Brut Nature ‘zero suiker’ - stijl bubbels om  tegemoet te komen aan de snelgroeiende gezondheidsbewuste markt.Pinotage oogst 2018 : minder maar wel beter !


Met afnemende watervoorraden, die zeer zorgvuldig beheerd moeten worden, is de Pinotage-oogst wat later dan gewoonlijk op gang gekomen. De aanhoudende droogte in de wijngebieden resulteerde voor zeer uitdagende tijden voor de Pinotage-producenten in de Kaap.

Terwijl de droogte voor uitdagende tijden zorgde, was het hartverwarmend om te zien hoe goed de Pinotage-wijnstokken de ongunstige weersomstandigheden behandelden - een echt bewijs van hoe goed deze unieke Zuid-Afrikaanse cultivar zich aan de omgeving heeft aangepast.


Kleinere bessen, lichtere trossen en lagere opbrengsten zullen kenmerkend zijn voor de oogst van 2018. Over het algemeen daalden de volumes maar is de kwaliteit van de druiven veelbelovend en zelfs uitzonderlijk. De teams hebben een normale telling van de stelen per wijnstok waargenomen, waarbij men vaststelde dat de maten van de trossen en bessen aanzienlijk kleiner waren.
De koele zomeravonden hebben bijgedragen aan de kwaliteit van de sappen met een geweldige tanninestructuur, goede fruitextracten, uitzonderlijke kleur en smaak.


2018 wordt wellicht een schitterend jaar voor de Pinotage wijnen