Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA gcv

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


Oogst 2019
Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere wijnen Andere producten In het spotlicht Relatiegeschenken Wijn bestellen Home

Activiteiten in wijnkelders op volle toeren


De oogst van 2019 ziet er in de Stellenbosch en Paarl regio veelbelovend uit met een koele december en januari en een aantal  stortbuien van regen. De witte druiven en de Pinotage-blokken hebben hierdoor fenomenale smaken ontwikkeld.

De voorbereiding van de wijngaarden voor het jaar voorafgaand aan de oogst is van cruciaal belang. De betere winterregenval van 2018 vulde het grootste deel van het grondwater aan en de watertoestand ziet er goed uit voor de oogst van 2019. De meeste cultivars bloeiden in goede bodemvochtcondities, wat een positief resultaat is. Momenteel leiden de goede, lange, gematigde temperaturen tot een optimale rijping van de wijnstok. Het oogstperspectief ziet er goed uit voor ten minste een relatief normaal seizoen.


Met de opstart in de laatste week van januari met het machinaal oogsten van de eerste Chenin Blanc druiven begon de bedrijvigheid in bepaalde wijngaarden op snelheid te komen. De meeste kelders kregen de afgelopen week een aantal Chenin Blanc- en Sauvignon Blanc-druiven. De eerste wijnen met vintage 2019 die voor consumptie beschikbaar worden gesteld worden trouwens van de Chenin druiven gemaakt.

Ondertussen begon men ook al  in bepaalde gebieden de handmatige oogst van Viognier druiven naar de kelders te brengen terwijl men de kwaliteit van de pinotage druiven dagdagelijks opvolgt om in de komende weken de eerste pinotage rosé wijnen van 2019 te kunnen produceren.


Bij Graham  Beck is men ondertussen ook al  begonnen met hun Chardonnay en Pinot Noir druiven naar hun kelders te brengen om hun Méthode Cap Classique wijnen te kunnen produceren.


De kleurverandering van groen naar rood van de druiven is ondertussen al  goed zichtbaar tussen de wijnranken. Dit is ook verschillend van streek tot streek daar de invloed van de vochtigheid, wind en warmte een aanzienlijke impact hebben op het rijpingsproces in de verschillende regio’s van de Kaapprovincie.

De oogsten zien er goed uit voor bijna alle variëteiten. Als het weer zo meespeelt met de koele zomeravonden en warme dagen, dan kunnen we niet wachten om te zien hoe de rode druiven zich zullen ontwikkelen.


 


naar onze producten     home pagina 

Wijnoogst 2019 in Westkaap start wat later !


De vier jaar durende droogte in de Kaapse wijnlanden werd verbroken door de regenval in de voorbije wintermaanden en het voorjaar. De boeren verwachten een verbeterde oogst voor 2019. De neerslagcijfers in de regio's variëren, maar zijn veel beter dan dewelke gemeten werden in de vorige drie jaar.


Met de koude, natte winter en de verfrissende regenbuien in de lente alsook de vroege zomer verwachten ze een toename van de oogst met ongeveer 10% ten opzichte van 2018.

De effecten van de langdurige droogte  van de afgelopen jaren zijn nog steeds te zien in de wijngaarden. Er is een goede groei, maar de droogte heeft zeker de algehele vruchtbaarheid beïnvloed en het totale gewas zal dit jaar nog onder het gemiddelde liggen.


De groene tapijten van gezonde wijnstokken tegen de achtergrond van de droge graanvelden en het fynbos zijn een geweldig zicht. Opbrengstgewijs lijken de Sauvignon Blanc wijngaarden goed te zijn samen met Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinotage, terwijl lichtere gewassen worden verwacht van Cinsault, Chardonnay en Shiraz.


Er zijn geen tekenen van ziekten ontdekt en met de noordelijke winden in de lente werd de bloei vertraagd, wat wellicht zal resulteren dat ze twee weken later dan gemiddeld zouden moeten oogsten. De huidige omstandigheden met de koele avonden en ochtenden met milde zonnige dagen zijn geweldig. Voeg hierbij de goede vochtigheidsgraad van de wijngaardbodems toe, zodat we enkele zeer interessante wijnen uit 2019 mogen verwachten.

Wijndruivenoogst 2019 opgestart


De wijnoogst van 2019 zal naar verwachting marginaal groter zijn dan de veel kleinere oogst van 2018, vanwege de nog steeds herstellende wijngaarden na een drie jaar durende droogteperiode, alsook het slechte weer tijdens de vorming van het fruit in oktober en een aanhoudende daling van de wijndruivenwijngaarden.


De kwaliteit van de 2019 vintage zal afhangen van het weer in de komende weken, die veelbelovend lijken met koelere omstandigheden. Gemiddeld tot lagere opbrengsten worden verwacht, maar druiven zijn over het algemeen gezond door lossere trossen die het risico op rotten verminderen. Er zijn in de meeste regio's voldoende waterbronnen beschikbaar.
Lage voorraden van wijn zullen de industrie de mogelijkheid bieden om de lat qua prijsstelling te verhogen.

Sinds vrijdag 17 januari werd her en der de oogst 2019 opgestart. Er zijn al in de vroege ochtend opmerkelijke bewegingen in bepaalde wijngaarden.

In het begin van het oogstseizoen zijn de druiven nog steeds zuur - het doel is om een ​​neutrale, droge basiswijn te produceren die zich in de loop van de tijd kan ontwikkelen.


Een handvol enthousiaste plukkers beweegt snel door een  Pinot Noir - wijngaardblok. Men hoort het knipmes en scherpe snijders, en het nauwelijks hoorbare geplof van trossen druiven die in kratten belanden. De volle kratten worden naar de kelders gebracht door mopperende tractors. Mooie trossen felgroene chardonnay druiven  zijn rijp voor het plukken. Beide druivenrassen zullen deel uit te maken van een nieuwe vintage van Methode Cap Classique (MCC)

In de kelders worden de hele druifbrunches geperst en het sap wordt geregeld, omdat alleen het heldere sap gefermenteerd wordt. De wijn zal een aantal maanden rijpen, waarna het bottelen - en een tweede gistronde - zal volgen.

 


Witte druivenoogst bij Fairview in Paarl


Terwijl alle witte variëteiten aan het einde van hun reis in de wijngaarden bij Fairview in Paarl naderden kregen we van dit wijnhuis een oogstverslag.
De broeierige hete dagen van februari zijn goed en echt aangekomen! Dankzij de machines die 's nachts draaien om de druivenvruchten in een recordtijd van de wijnstokken te krijgen en op die manier te voorkomen dat de druiven worden blootgesteld aan de komende hittegolf. Ze beschikken over de technologie die de optimale rijpingsperiode van elke wijngaard kan bepalen, waardoor ze flexibel en in het juiste stadium van rijpheid kunnen oogsten.
 
Hun uitdaging dit jaar is een historische. De afgelopen drie jaar van verwoestende droogte hebben de opbrengst van 2019 ernstig aangetast. Wijngaarden die in het verleden 6-8 ton fruit per hectare opleverden, zijn nu gedaald tot ongeveer 3 ton per hectare.


Met de regen die in de winter viel, waren ze optimistisch en verwachtten ze een betere opbrengst, maar het probleem ligt ondergronds. De regen was niet voldoende om de ondergrondse waterbronnen aan te vullen die van vitaal belang zijn voor het efficiënt bufferen en aanvullen van wijnstokken.


Dit was vooral duidelijk op een extreem warme dag die ze hadden tijdens de oogst toen de Sauvignon Blanc-bessen 20 tot 25% kleiner werden. Normaal gesproken zullen de bessen na een dag of twee herstellen dankzij het grondwater, maar momenteel is er zo weinig grondwater dat het aanvullen van de verdamping en krimp gewoon niet mogelijk is. 'S Nachts nam hun gewas Sauvignon Blanc af met 20% - 25%.


Dit heeft op zijn beurt een paar consequenties:


Alles is echter niet zo doem en somber als het lijkt. Zie je, landbouw is iets grappigs dat nooit verbaast. Vanwege de zeer koele start die ze hebben gehad in de zomer, is de zuurgraad van alle witte variëteiten, maar specifiek Sauvignon Blanc, extreem hoog. Dit zal hopelijk leiden tot een grotere concentratie van smaken, zuren en suikers, wat op zijn beurt mogelijk kan leiden tot een uitzonderlijk jaar voor de Sauvignon Blanc. 


In termen van de rode variëteiten, begonnen ze rond 12 februari met de oogst. Hopelijk wordt het rood niet zo ernstig aangetast als de Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Semillon, maar wees gerust, we houden u op de hoogte van de voortgang.


Bij de aanvang van week 6 van de druivenoogst voor 2019 in de Kaapprovincie werden reeds 100.000 ton druiven aangevoerd. Hiervan zijn voornamelijk 41% Chenin Blanc, 16.8% Sauvignon Blanc, 8% Colombar, 7% Chardonnay, 5.3% Pinotage en 5% Pinot Noir.

 


Onvoorspelbare druivenoogst in Kaapse wijnlanden


Het lijkt erop dat 2019 een heel interessant wijnjaar wordt. Deels vluchtig met enkele onverwachte verrassingen en deels veel om over te lachen.
Ondanks de winterregens van vorig jaar zijn de wijnstokken nog niet hersteld van hun vroegere gezondheidstoestand na de voorbije vier jaar van droogte. En toen volgde er het ietwat schizofrene groeiseizoen: prachtig koel, fris weer afgewisseld met een paar dagen van temperaturen tot ver boven de 30 graden – wat echter de kat echt tussen de duiven zette, waardoor in sommige gebieden een lagere opbrengst en een  veel ongelijkmatige rijping voorkwam.

In sommige wijngebieden werden de Sauvignon Blanc druiven al ontsteeld, geplet en gefermenteerd midden januari van dit jaar, terwijl de Noordkaap een late start van de oogst zag - de grote aanvoer van Colombard en Chenin Blanc begon er pas in de week van 18 februari.
Daar de totale druiventeelt naar verwachting nog lager zal zijn dan vorig jaar vanwege de langdurige effecten van de droogte, worden er buitengewone kwaliteitsniveaus waargenomen in het geplette sap en de jonge gistende wijnen.

De chemie ziet er over het algemeen fantastisch uit met zuren, suikers en pH-niveaus die als een ode aan goede wijn toeschreven worden. Bij een bezoek aan een aantal kelders waar de rode druiven gisten, wordt men overspoeld door de buitengewone parfums en de inktzwarte kleur van het geëxtraheerde sap.

Met enkele Chenins en Sauvignon Blancs klaar om volgende week te worden gebotteld vanwege de vraag van het publiek, proeven de jonge wijnen levendig en vers, weliswaar met ontwikkelde smaken en verrassende diepte, zelfs na slechts enkele weken verblijf op de droesem.
Het is een tijd van hard werken en lange uren waarin de logistieke capaciteiten van de wijnmakerijen maximaal worden belast. Maar het is ook de meest opwindende periode in de wijnlanden en overal waar we naartoe gaat, willen wijnmakers en wijnbouwers ons graag rondleiden, laat ons de jonge wijnrn proeven en delen in de opwinding en verwachting van deze geweldige tijd van de jaar.