Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA gcv

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


Oogst 2020 naar onze producten     home pagina 

Oogst 2020 goed ingesteld, maar onder het gemiddelde !


Volgens SAWIS (South African Wine Industry Information & Systems) realiseerden de producenten een opbrengst van 1.244 miljoen ton in 2019, en de gemiddelde wijndruivenoogst over de afgelopen vijf jaar was 1.360 miljoen ton.

Op basis van de eerste schatting van de wijnindustrie zal de oogst in Zuid Afrika voor 2020 gelijk zijn aan of groter zijn dan in 2019, maar nog steeds kleiner dan de gemiddelde druivenoogst over de afgelopen vijf jaar.

Men evalueerde de grootte van de te verwachten oogst op basis van de tot nu toe geldende seizoen omstandigheden. De druiven zullen zich nog steeds ontwikkelen en rijpen in de komende 60 tot 100 dagen voordat ze worden geoogst. De omgevingscondities en managementinbreng hebben in dit tijdsvenster een aanzienlijk effect op de uiteindelijke oogstkwaliteit en -grootte.

 
De meeste wijnbouwgebieden hebben tot nu toe een goed seizoen meegemaakt, met uitzondering van wijdverspreide vorstschade in de Noordkaap, wat kan bijdragen tot aanzienlijke verliezen aan gewassen alsook de aanhoudende droogte in de Klein Karoo regio.

 
Dankzij goede regenval tijdens de winter bedroeg het damniveau van de West-Kaap halverwege september
(begin van het groeiseizoen)  82%. Ter vergelijking : respectievelijk 70% in 2018 en 37% in 2017.  Bepaalde andere gebieden beschikten echter niet over dezelfde gunstige watervoorraden. De regio Klein Karoo is nog steeds in de greep van een aanhoudende droogte en heeft al vele kritische maatregelen bereikt. Producenten in regio Robertson die water ontvangen van de Brandvlei-dam hebben voldoende water, maar degenen die afhankelijk zijn van de afvoer van de bergen staan ​​onder zware druk.


De Noordkaap heeft in de loop van het seizoen bijna geen regenval gehad, maar dammen hadden voldoende water en ze hopen dat de recente goede regenval de komende weken aanhoudt.

Gunstige weersomstandigheden in het voorjaar hebben eerder bijgedragen dan normaal bij het openbreken van de knoppen en de hoeveelheid bloemtrossen die waargenomen werden in de maand oktober. De lente was warmer dan normaal, maar de omstandigheden varieerden en het kustgebied was bijzonder winderig. Hoewel de kustregio goede regenval ontving, moesten producenten schimmelziekten, onkruid en luifels van wijngaarden nauwkeurig beheren. In de maand november leidden overwegend warme en winderige omstandigheden tot een snellere groei van wijnstokken, waardoor producenten hun luifels optimaal dienden te beheren. 


Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere landen Andere producten Exclusieve cuvees Kadotip  Wijn bestellen Home

Gezonde lentewijngaarden !


Tijdens de koude, lange winter hadden de wijnstokken de kans om een ​​lange periode van kiemrust in te gaan. Het meeste snoeien is ondertussen in de verschillende wijngaarden afgerond geworden.


Sommige wijngaarden ontvingen niet zoveel regen als verwacht werd, alhoewel de afgelopen wintermaanden werden gezien als een winter die de beruchte vier jaar droogte van de Kaap doorbroken heeft . De grond is vochtig, de dammen zijn goed gevuld en de omstandigheden zien er beter uit dan twee jaar geleden. Het was voor de verandering een echte winter.
De knopbreuk was zelfs op schema in de vroege variëteiten, zoals Chardonnay en Chenin Blanc. De wijnstokken hebben een goede gezondheid en de wijnboeren zullen de komende weken gretig naar de knopbreuk en groei kijken.
Het concept van een zachte aanpak in de wijngaard is ideaal. Natuurlijke meststoffen en minimaal gebruik van herbiciden zijn duurzamer en beter voor de bodem.

Lieveheersbeestjes houden de ongewenste beestjes weg en dan is er bladrol. Wanneer je een met wit gemarkeerde wijnstok ziet, kan je er zeker van zijn dat deze is geïdentificeerd als besmet met bladrol. Deze zal worden verwijderd en een schone, virusvrije plant van ongeveer een jaar oud zal in zijn plaats worden aangeplant. De uitroeiing van de bladrol zal een groot effect hebben op de wijnkwaliteit en de wendbaarheid van de wijnstok.
Maar voor nu zijn alle ogen gericht op de huidige omstandigheden en de voorbereiding op de oogst 2020.