Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                 Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


Oogst 2020 naar onze producten     home pagina 

Oogstactiviteiten zijn al goed bezig !


De wijngaarden in het grootste deel van de Stellenbosch-regio kenden een koude winter en een werkelijk heerlijk koel, mild groeiseizoen sinds de wijnstokken in september begonnen te bloeien. Er waren geen plotselinge temperatuurstijgingen in oktober en november, kritieke maanden voor de ontwikkeling van bessen, met het prachtige gematigde weer dat aan de gang was. Regenbuien in oktober hebben bijgedragen aan een betere bloei en bessengroei. De plensregen met Kerstmis was een extra bonus, net genoeg om de rijpende trossen verfrissing te bieden en de grond te koelen en te bevochtigen.


De week van 13 januari zag hete temperaturen in de wijnlanden, waarbij het kwik 30° tot 35° C bereikte, maar dit duurde nauwelijks een week voordat de felle zuidoostelijke winden door de wijnlanden schoten voor afkoeling zorgden en regen brachten, variërend van 5 mm tot meer dan 100 mm in bepaalde regio's. De felle zuid-ooster werd vervangen door een koele, zachte bries ... zodat het oogsten tegen het einde van januari kon aanvatten bij gematigde temperaturen van 24 ° C met lichte winden door de wijnstokken.


Vanwege de milde temperaturen tijdens het groeiseizoen liggen de plukdata op dit moment op hetzelfde niveau als 2019. Wanneer Chardonnay-druiven perfect rijp zijn, wordt de schil bijna transparant en zie je de perfect gevormde pitten door de schil. Pinot Noir en Chardonnay voor de Cap Classique-wijnen worden momenteel geoogst. De komende dagen begint het plukken van Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay voor stille wijnen.
De druiven zien er erg gezond uit, gelijkmatig rijp met goed gevormde trossen, maar het gaat niet alleen om het uiterlijk - fruitanalyse en het jonge sap vertoont lage pH-waarden en stevige zuren. De natuur heeft de wijnmakers fantastisch fruit gegeven om mee te werken, nu is het aan de kelderteams om de druiven recht te doen door fijne wijn te maken.


Opbrengsten, een zeer belangrijke factor voor elke wijnmakerij, zien er beter uit dan de wijnoogst van vorig jaar toen de wijnstokken nog steeds moeite hadden om volledige, complete trossen te genereren als gevolg van de langdurige droogte van de voorgaande vijf jaar. De wijngaarden zijn in uitstekende gezondheid, een aspect dat onmiskenbaar heeft bijgedragen aan de kwaliteit van de druiven.

Als dit weerpatroon aanhoudt, zou dit moeten resulteren in gelijkmatige rijping van druiven en het bereiken van fenolische rijpheid - ook wel fysiologische rijpheid genoemd - verwijst naar de veranderingen in de tannines die voorkomen in druivenschillen, zaden en stengels en voor uitstekende kwaliteit zorgen,

Ze telen met een zachtere aanpak en elimineren de behoefte aan pesticiden en chemische meststoffen en voeren oorlog tegen alles wat lijkt op het bladrolvirus. Het is wanneer de druiven gelijkmatig rijpen en men de resultaten van de analyses hoort, dat je er opnieuw aan wordt herinnerd dat in gezonde, duurzaam gekweekte wijngaarden goede wijn begint.


. 


Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere landen Andere producten Exclusieve cuvees Kadotip  Wijn bestellen Home

Gezonde lentewijngaarden !


Tijdens de koude, lange winter hadden de wijnstokken de kans om een ​​lange periode van kiemrust in te gaan. Het meeste snoeien is ondertussen in de verschillende wijngaarden afgerond geworden.


Sommige wijngaarden ontvingen niet zoveel regen als verwacht werd, alhoewel de afgelopen wintermaanden werden gezien als een winter die de beruchte vier jaar droogte van de Kaap doorbroken heeft . De grond is vochtig, de dammen zijn goed gevuld en de omstandigheden zien er beter uit dan twee jaar geleden. Het was voor de verandering een echte winter.
De knopbreuk was zelfs op schema in de vroege variëteiten, zoals Chardonnay en Chenin Blanc. De wijnstokken hebben een goede gezondheid en de wijnboeren zullen de komende weken gretig naar de knopbreuk en groei kijken.
Het concept van een zachte aanpak in de wijngaard is ideaal. Natuurlijke meststoffen en minimaal gebruik van herbiciden zijn duurzamer en beter voor de bodem.

Lieveheersbeestjes houden de ongewenste beestjes weg en dan is er bladrol. Wanneer je een met wit gemarkeerde wijnstok ziet, kan je er zeker van zijn dat deze is geïdentificeerd als besmet met bladrol. Deze zal worden verwijderd en een schone, virusvrije plant van ongeveer een jaar oud zal in zijn plaats worden aangeplant. De uitroeiing van de bladrol zal een groot effect hebben op de wijnkwaliteit en de wendbaarheid van de wijnstok.
Maar voor nu zijn alle ogen gericht op de huidige omstandigheden en de voorbereiding op de oogst 2020.


 


Oogst 2020 goed ingesteld, maar onder het gemiddelde !


Volgens SAWIS (South African Wine Industry Information & Systems) realiseerden de producenten een opbrengst van 1.244 miljoen ton in 2019, en de gemiddelde wijndruivenoogst over de afgelopen vijf jaar was 1.360 miljoen ton.

Op basis van de eerste schatting van de wijnindustrie zal de oogst in Zuid Afrika voor 2020 gelijk zijn aan of groter zijn dan in 2019, maar nog steeds kleiner dan de gemiddelde druivenoogst over de afgelopen vijf jaar.

Men evalueerde de grootte van de te verwachten oogst op basis van de tot nu toe geldende seizoen omstandigheden. De druiven zullen zich nog steeds ontwikkelen en rijpen in de komende 60 tot 100 dagen voordat ze worden geoogst. De omgevingscondities en managementinbreng hebben in dit tijdsvenster een aanzienlijk effect op de uiteindelijke oogstkwaliteit en -grootte.

 
De meeste wijnbouwgebieden hebben tot nu toe een goed seizoen meegemaakt, met uitzondering van wijdverspreide vorstschade in de Noordkaap, wat kan bijdragen tot aanzienlijke verliezen aan gewassen alsook de aanhoudende droogte in de Klein Karoo regio.

 
Dankzij goede regenval tijdens de winter bedroeg het damniveau van de West-Kaap halverwege september
(begin van het groeiseizoen)  82%. Ter vergelijking : respectievelijk 70% in 2018 en 37% in 2017.  Bepaalde andere gebieden beschikten echter niet over dezelfde gunstige watervoorraden. De regio Klein Karoo is nog steeds in de greep van een aanhoudende droogte en heeft al vele kritische maatregelen bereikt. Producenten in regio Robertson die water ontvangen van de Brandvlei-dam hebben voldoende water, maar degenen die afhankelijk zijn van de afvoer van de bergen staan ​​onder zware druk.


De Noordkaap heeft in de loop van het seizoen bijna geen regenval gehad, maar dammen hadden voldoende water en ze hopen dat de recente goede regenval de komende weken aanhoudt.

Gunstige weersomstandigheden in het voorjaar hebben eerder bijgedragen dan normaal bij het openbreken van de knoppen en de hoeveelheid bloemtrossen die waargenomen werden in de maand oktober. De lente was warmer dan normaal, maar de omstandigheden varieerden en het kustgebied was bijzonder winderig. Hoewel de kustregio goede regenval ontving, moesten producenten schimmelziekten, onkruid en luifels van wijngaarden nauwkeurig beheren. In de maand november leidden overwegend warme en winderige omstandigheden tot een snellere groei van wijnstokken, waardoor producenten hun luifels optimaal dienden te beheren. 


Wijnkelders zijn klaar om druivenoogst te verwerken !


De voorbereiding van de wijngaarden voor het jaar voorafgaand aan de oogst is van cruciaal belang. De betere winterregenval van 2019 vulde het grootste deel van het grondwater aan en de watertoestand ziet er goed uit voor de oogst van 2020.

De oogst van 2020 ziet er in bepaalde regios veelbelovend uit met een koele december en januari en een aantal  stortbuien van regen.


De meeste cultivars bloeiden in goede bodemvochtcondities, wat een positief resultaat is. Momenteel leiden de goede, gematigde temperaturen tot een optimale rijping van de druiventrossen. De voorbije weken werden de chardonnay en pinot noir druiven aangevoerd bij de wijnkelders die Méthode Cap Classique wijnen produceren.


Met de opstart van het machinaal oogsten van de eerste Chenin Blanc druiven begon de bedrijvigheid in bepaalde wijngaarden op snelheid te komen. De meeste kelders verwerken de volgende weken  Chenin Blanc- en Sauvignon Blanc-druiven. De eerste wijnen met vintage 2020 die voor consumptie beschikbaar worden gesteld worden trouwens van de Chenin druiven gemaakt.

Ondertussen volgt men de kwaliteit van de pinotage druiven dagdagelijks op om in de komende weken de eerste pinotage rosé wijnen van 2020 te kunnen produceren.


De kleurverandering van groen naar rood van de druiven begint al  goed zichtbaar te worden tussen de wijnranken.

. 


Lang voordat wijn aan tafel worden beoordeeld of in mooi glaswerk worden geschonken, heeft wijn zijn oorsprong in de eerlijkheid van de bodem.

Gekweekt in nette rijen tegen berghellingen of in clusters van valleien, bereiken wijnstokken hun levensdoel tijdens de oogst en bepalen het levensonderhoud en de tradities van de gemeenschappen om hen heen.

Een goede wijn begint trouwens in gezonde, duurzaam gekweekte wijngaarden !