Home Wijngebieden   Info archief   Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella gcv Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com                       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

BONSELLA gcv

De proseccowijnstok werd tweehonderd jaar geleden al gekweekt op de heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene in de regio Veneto. Sedert het begin van de negentiende eeuw is onderzoek naar dit druivenras sterk toegenomen en is de prosecco verspreid over het hele gebied. De precieze oorsprong van dit ras is enigszins een mysterie, maar sommigen beweren dat het in feite al bekend was als de 'pucino' tijdens het Romeinse Rijk.


Prosecco is zowel de naam van een Italiaanse mousserende wijn als van de witte druivensoort waar deze wijn van gemaakt wordt. Het gebruik van de officiële naam ‘glera’ is weer gebruikelijk geworden sinds 2009, toen de DOCG-status aan prosecco werd toegekend en prosecco een herkomstbenaming is geworden. Prosecco DOC mag nu gemaakt worden in de provincies Treviso , Venice , Vicenza , Padua en Belluno van de regio Veneto alsook in de provincies Gorizia , Pordenone , Trieste en Udine van de regio Friuli. Wijn die daarbuiten wordt geproduceerd, mag derhalve geen prosecco benaming krijgen.

De regels ten aanzien van maximale opbrengst van de oogst en het maximaal aantal liters dat per kilo bij persing mag worden verkregen, zijn voor DOC prosecco minder streng dan voor prosecco DOCG. De toekenning van de DOC-status aan de voornoemde negen provincies heeft een impuls gegeven aan de productie van prosecco in deze regio's, omdat ze hiervoor nog niet een DOC mochten voeren.


Binnen prosecco kun je kiezen voor een sterke bubbel (spumante) of een minder sterke (frizzante). Het onderscheid wordt hoofdzakelijk bepaald door het verschil in de effectieve periode van de tweede vergisting. Een prosecco frizzante ondergaat een korte tweede vergisting - minder dan één maand. Omdat de gist en de suiker maar een korte tijd hebben om met elkaar te reageren, ontstaat er minder CO2 dan bij een prosecco spumante. Hierdoor is de druk op de fles bij een prosecco frizzante minder dan 3 bar en is het perlage (de bubbel) lichter.

Een prosecco spumante krijgt minstens één maand voor de tweede vergisting. Deze periode is vooral afhankelijk van de voorkeur van de producent, maar na een ruime maand kun je een druk bereiken van 5 bar. Deze druk is gebruikelijk voor een prosecco spumante, maar alles boven 3 bar is officieel al een spumante. Over het algemeen geldt dat hoe langer de tweede vergisting duurt, hoe fijnmaziger de bubbel wordt. De kunst is uiteindelijk om veel en minuscule belletjes te creëren voor een verfijnd mondgevoel.


De betere prosecco wordt gemaakt volgens de méthode Charmat, waarbij de basiswijn, die is ontstaan door een eerst vergisting in een open tank, een tweede vergisting ondergaat in een gesloten druktank. Deze vergisting wordt op gang gebracht door gist en suiker aan de wijn toe te voegen. Het door die gisting geproduceerde koolzuurgas lost op in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij een méthode traditionnelle (dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé geeft de proseccowijn zijn frisse, schuimige mousse. Doordat deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief is, is prosecco over het algemeen goedkoper dan wijnen die een tweede vergisting op de fles ondergaan.

Bij de wijnbereiding van prosecco ontbreekt de rijping op gist, wat bij een tweede gisting op fles wel plaatsvindt. Naast de frizzante die gemaakt wordt volgens de méthode Charmat, bestaan er ook frizzante prosecco's waarbij het koolzuurgas simpelweg in de stille wijn wordt geïnjecteerd, vlak voor botteling.


Prosecco wordt koud gedronken en vaak als alternatief voor champagne gebruikt. Prosecco heeft echter een heel andere smaak en karakter.  Prosecco is altijd jong, levendig, fruitig en fris, terwijl champagne vaak wat volwassener is door de langere tijd die een tweede vergisting op fles in beslag neemt. Prosecco kan tot twee jaar bewaard worden, hierna neemt de kwaliteit af. Goed als aperitief of bij gerechten van vis of salade.


Spumante is de Italiaanse benaming van mousserende wijn.

In Italië is er soms ook sprake van een vino frizzante, wat betekent dat het om een half-mousserende wijn gaat.

Alles tot en met 3 bar druk in de fles is frizzante, alles met meer dan 3 bar druk heet spumante. Het verschil wordt over het algemeen bepaald door de periode van tweede vergisting. Een korte tweede vergisting (vaak minder dan een maand) levert een lichtere bubbel op: frizzante. Een langere tweede vergisting een sterkere bubbel: Spumante.








The Boss van Ferro 13


The Boss is een verrukkelijke Prosseco wijn gemaakt van het glera druivenras en is de officiële naam voor prosecco. De met de hand geplukte druiven werden geteeld op een hoogte van ongeveer 100m op de heuvels van Treviso De benaming ‘prosecco’ mag enkel nog binnen appellaties in Veneto en Friuli gebruikt worden, en bestaat niet langer als druif.

Aroma’s van fruitige perzik en abrikoos. Bloemige toetsen zoals blauwe regen en acacia in de mond zijn harmonieus en delicaat.

Een beslissend type, met een sterk, evenwichtig karakter. Een frisse perlage met een fruitig boeket  en florale toetsen. Persoonlijkheid en stijl fascineren



Eenheidsprijs : 12,50 Euro (aankoop van minimum 6 flessen)


Magnumfles : 32 Euro








.



Bulgarini’s Garda

Chardonnay Brut - spumante


Heldere strogele kleur, met fijne en aanhoudende pareling. Gemaakt volgens de ‘metodo charmat’ met gisting in grote vaten

Aangenaam intense geurige toetsen van bloemen worden onmiddellijk waargenomen. Elegant in de mond met een goede zachtheid, die ondersteund wordt door een levendige frisheid.
Excellent als aperitief en met gerechten op basis van vis

 


Eenheidsprijs : 13,95 Euro (aankoop van minimum 6 flessen)











.



Prosecco &  Spumante