Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA Bestellen     home pagina  Wijnsuggesties  bij wild

In de herfst staat het wildseizoen weer voor de deur!  Een wildgerecht met een passende wijn vormen een perfecte combinatie.  Als men met een aantal vuistregels rekening houdt kan deze combinatie leiden tot gastronomische hoogstandjes.

1) Kwaliteitsvlees vereist een kwaliteitswijn.

2) De smaak van uw wijn is belangrijker dan de kleur

3) Kies geen lichte wijn bij zware gerechten of vice versa.

4) Bepaal het smaakgehalte van je gerecht.                                                             

Kruidig voedsel vraagt om een kruidige wijn. Krachtige wijnen bij krachtige wildgerechten (bv. everzwijn) en lichte, elegante wijnen bij de wat meer verfijnde gerechten (bv. fazant).

5) Houd rekening met de bereidingswijze

Indien u bij de bereiding van uw wildgerecht wijn gebruikt, kies dan dezelfde als deze die u bij het gerecht zal serveren.

Een gegrild stuk vlees met een krokant korstje vraagt om een andere wijn dan een stoofpot. Een gerecht met een strak mondgevoel vraagt om een "strakke wijn" (zuren en tannines) en bij een gerecht met een fluwelen mondgevoel (reductie van sauzen die geleiachtig worden) past vanzelfsprekend een "filmende wijn".

6) Garnituren kunnen je wijnkeuze beïnvloeden.

Wil je een wat lichtere en frissere wijn drinken bij een krachtige hertenrug dan kies je voor een fris groentengarnituur. Als je wijn wat voller en rijper van smaak is dan het stuk wild, dan kies je voor een bijgerecht of saus met een vollere smaak.



Wild omvat pelswild (haas, wild konijn, everzwijn, ree, hert,… ) en vederwild (fazant, eend, patrijs, …). De bladeren van de bomen vormen op de vochtige bodem een laag van humus, die men vooral in de bossen kan ruiken. Gelijkaardige aroma's vind je terug in wild. Wijn ontwikkelt op latere leeftijd tertiaire aroma's, ook wel aangeduid met de term "herfstig bos".


Geschikte wijnen hebben bij voorkeur zachte tannines met een smaak van rijp fruit, gecombineerd met een zekere kruidigheid.

Wijnen die op houten vaten gerijpt werden omwille van hun tannines passen in het algemeen niet goed bij wild daar de combinatie met wildgerechten als uitdrogend kan overkomen. Een zeer goede rode wijn zal pas na meerdere jaren in de kelder in aanmerking kunnen komen om bij wild geserveerd te worden.


Wildpaté of terrines worden meestal geserveerd als voorgerecht


Kies  voor smaakvolle, ietwat mollige witte wijnen of lichte rode wijnen met voldoende zuren.

Witte wijn :

Rode wijn :


Aanbevelingen voor bij vederwild


Voor  wilde eend met een fijne, neutrale smaak kiest men best een wijn waarin cabernet sauvignon of merlot in domineren.

Rosé wijn :

Rode wijn :


Voor fazant met en fijne en aromatische smaak kiest u best een fijne wijn, met finesse, die al iets ouder is en daardoor de fijnheid van het gerecht ook benadrukken. De subtiele aromatische smaak van wilde fazant smaakt voortreffelijk bij droge, volle witte wijnen met voldoende rijp fruit of fluweelachtige rode wijnen.  Te minerale of citruszesty wijnen zullen afgaan bij fazant. 

Witte wijn :

Rode wijn :


Gezien de zeldzaamheid van patrijs is er hier sprake van luxueus wild. Het donkere vlees met zijn erg fijne smaak past voortreffelijk bij een droge, volle witte wijn of een lichtere rode wijn.

Witte wijn :

Rode wijn :


Wilde duif of  Bosduif is tegelijk krachtig en fijn van smaak, gelukkig zijn er wijnen die deze zeldzame combinatie ook hebben

Rode wijn :


Het stevige vlees van de Schotse sneeuwhoen (grouse) is dieprood en heeft een kruidige, wilde smaak.   
Witte wijn :


Rode wijn leent zich toch nog beter voor dit krachtige vederwild.


Aanbevelingen voor bij pelswild


Pelswild mag een krachtigere rode wijn hebben, die naast finesse ook body heeft. Een zekere kruidigheid is ook op zijn plaats, maar opgelet met wijnen met een hoog tanninegehalte.
Wijnen van rijp fruit met een zekere kruidigheid en complexiteit zijn echte aanraders op voorwaarde dat ze niet te veel hout gezien hebben en wat verouderd zijn.

Wees voorzichtig om te oude vintages te serveren bij wildgerechten. Oudere oogstjaren zijn soms té fragiel om voldoende tegenwerk te kunnen bieden aan de smaakintensiteit van bijvoorbeeld een pittige hazenpeper. 


Bij klein pelswild, zoals haas en wild konijn, kiest u het best voor krachtige, kruidige wijnen met rijpe smaaknuances.

Rode wijn :


Het donkerrode hertenvlees heeft een krachtige, wildrijke smaak waarbij  warme, gerijpte wijnen met een stevig mondgevoel en hoog smaakgehalte passen.

Rode wijn :


Gerechten met  hinde of ree met een sappige wildsmaak passen goed bij fraaie, volle rode wijnen met een  hoog smaakgehalte.

Rode wijn :


Everzwijn is kruidiger en magerder dan varkenvlees en heeft een uitgesproken  zachte smaak die een zware rode wijn met een volle, ronde smaak vol nuances verdraagt.

Rode wijn :