Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Cabernet Franc


Cabernet Franc is een redelijke productief druivenras en wordt gerelateerd aan Cabernet Sauvignon. Lang werd gedacht dat beide Cabernets broertjes waren, tot DNA-onderzoek in 1997 bevestigde dat de Cabernet Franc, samen met de witte Sauvignon Blanc, eigenlijk het ouderpaar vormde van de Cabernet Sauvignon. Hij is waarschijnlijk afkomstig uit Bordeaux waar hij één van de klassieke componenten is van de Bordeauxwijnen.

De Cabernet Franc kan herkend worden door zijn jonge bladeren die roodachtig groen zijn met bronskleurige vlekken. De volwassen bladeren zijn pentagonaal met drie of vijf lobben.  Het bladoppervlak heeft een glimmend en gehamerd uitzicht. De onderkant heeft een dunne laag platliggende haartjes. De druif wordt geteeld op kalkrijke kiezel, zand en kleibodems en rijpt een tiental  dagen eerder dan de cabernet sauvignon druif.

Dit druivenras is meestal zachter, heeft een lager suikergehalte en bevat minder alcohol en wordt gebruikt als een component in klassieke, Bordeaux-stijl blends, maar ook voor cépagewijnen – wijnen van één druivenras – met opmerkelijk minder zuren.

Men kan dus zeggen dat de Cabernet Franc de voorvader is van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. Cabernet Franc heeft een dunnere schil dan Cabernet Sauvignon en is lichter De druif is iets vroeger rijp dan de Cabernet Sauvignon, en verdraagt beter koelere bodems waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken.  Het is een toegankelijke, kruidige, donkerblauwe druivensoort  met een bescheiden tannine, waardoor hij milder smaakt en vaak wat meer zuur heeft dan de krachtigere Cabernet Sauvignon.

Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de Cabernet Franc worden gemaakt.  Meestal wordt hij gebruikt als onderdeel van blendwijnen waarin doorgaans Cabernet Sauvignon en Merlot het grove geschut vormen maar rekenen op de elegantie, finesse en subtiele aroma’s van de Cabernet Franc. Soms wordt hij ook gebruikt voor roséwijnen die dan wat kruidig en boers zijn met een donkerroze kleur.

Cabernet Franc kunnen we - buiten in de ‘blends’ - als cépagewijn vinden in alle maten en gewichten. Van heel lichte, fruitige wijntjes, over kruidige tot zeer geconcentreerde, tanninerijke bewaarwijnen.

In de wijn herkent men vaak zwarte besjes, viooltjes,  frambozen, bosaardbeien , potloodslijpsel en specerijen . Maar als het tegenzit, ontkurken we een wijn die vooral aromatisch heel vegetaal geurt naar groene paprika, druivenstengels en struiken.

De Cabernet Franc wijn bezit meestal een vinnigere frisheid dan de gemiddelde Cabernet Sauvignon wijn, wat hem eerder een maaltijdwijn maakt  die goed gaat met rood vlees of stoofpotjes.

Er zijn wel de betere cuvées, die mooi kunnen ouderen in uw kelder. Schenk een pure Cabernet Franc nooit té warm - 16°C is de perfect serveertemperatuur.












  naar info archief     home pagina