Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Cinsault


Cinsault - ook wel Cinsaut gespeld -is een traditionele mediterrane blauwe druivensoort, die één van de oudste druivensoorten uit zuidelijk Frankrijk - Languedoc-Roussillon en de Rhônevallei – en uitgewaaid naar o.a. Zuid Afrika, waar ze ten onrechte bekend werd onder de naam 'Hermitage'.

Niettegenstaande behorend tot de meest aangeplante rode rassen in het Swartland gebied, wordt hij meer en meer vervangen door meer nobele rassen.

In Australië en Californië staat hij bekend onder de naam van Black Malvoisie, terwijl hij in Spanje bekend staat als Monastrell.  Ze is geen bekende wijnsoort maar draagt bij tot de produktie  van  uitstekende blendwijnen.

Cinsaut is een vroeg rijpende blauwe druivensoort, die een hoog rendement kan opleveren.  Ze produceert grote druiven met veel suiker en zeer sappig vruchtvlees.

De druif is gevoelig voor meeldauw en kan grote opbrengsten hebben, wat niet altijd goed is voor de kwaliteit van de wijnen.

In Zuid Afrika is ze beroemd geworden vanwege zijn kruising met de Pinot Noir, waar de Pinotage uit voort is gekomen. De druif heeft een lichte schil en gedijt zeer goed in een droog en warm klimaat en een droge, arme en steenrijke zand en kleibodems. Ze leent zich goed om machinaal geoogst te worden.  De wijnen van de Cinsault zijn soepel en toegankelijk, ze hebben weinig tannine, een mooie zuurgraad en vooral jong zijn ze zeer aromatisch met geuren van rijp fruit zoals framboos, aardbei, perzik alsook amandelnoten en specerijen.

De kwaliteit van de Cinsault hangt vooral af van het zelfbeheersing van de wijnmaker. Gaat die voor een zo hoog mogelijke opbrengst en laat hij dus  de snoeischaar achterwege, dan kan je beter de ervan gemaakte wijnen vermijden. Maar wordt de druif flink gesnoeid en de opbrengst als dusdanig laag gehouden, dan levert de Cinsault druif heel aardige wijnen op.

Meestal vermengen ze de Cinsault druif met een andere druivensoort om de uiteindelijke wijn wat steviger en een kruidiger karakter te geven. Ze wordt vaak geblend met druivensoorten zoals Syrah, Ruby Cabernet, Grenache en Mourvèdre. Cinsaut is zeer geschikt voor de productie van lichte rosé wijnen.












  naar info archief     home pagina