Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Mourvedre of Monastrell


De Monastrell druif is van Spaanse oorsprong en komt vooral voor in de provincie Murcia. In de omgeving van Valencia ligt het dorpje Murviedro en waarschijnlijk dankt deze druif hiernaar haar naam. Daar werd deze druif al voor het eerst bij zijn naam genoemd aan het einde van de 14e eeuw. Zijn naam is afgeleid van het latijnse woord ‘monasteriellu’ ofwel klooster.  In Spanje, dat de grootste aanplant van Monastrell heeft, wordt de druif gebruikt in  blends in de streek van Valencia of als monocepage.


Toen de druif in de 16e eeuw zijn weg vond naar Zuid-Frankrijk lag de naam Mourvedre daarom voor de hand. Het is slechts in de 18e eeuw dat er de naam opduikt in geschriften De Mourvèdre druif wordt in het zuiden van Frankrijk geteeld langs de kust van de Provence tot in de Languedoc-Roussillon en komt tot zijn hoogtepunt in  de wijnen van Bandol. Hij belandt meestal in een blend, liefst samen met Grenache, Cinsault of Shiraz. In de Rhône heeft hij een belangrijk aandeel in de blend van Chateauneuf-du-Pape. In de Nieuwe Wereld wordt met de Mourvèdre geëxperimenteerd in Californië, Australië en Zuid-Afrika.

 

Deze typische Mediterraanse druif, die wordt gerekend tot de groep van de zogeheten ‘Rhône’ variëteiten, heeft zoete, donkere, kleine bessen met een dikke schil en rijpt zeer laat. Mourvèdre is een veeleisende druif die houdt van warmte en hoge temperaturen, beschutte plaatsen nodig en houdt van diepe kalkachtige bodems. De druif is goed bestand tegen ziektes, rijpt gemakkelijk met een hoge opbrengst, die hoogwaardige wijnen oplevert.

Deze druif onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die rode wijn een lange levensduur geeft. De druif is rijk aan suikers en tannines en geeft daardoor alcoholrijke en stevige, stroeve rode wijnen. Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een uitzonderlijke complexiteit krijgen door het rijpen tonen van leder in de neus.


Mourvèdre is een verrassend goede partner voor de weelderige, vette grenache die makkelijk oxideert en profiteert van de vlezige aroma's van mourvèdre. Het fruit is van frambozen en bosbessen en zijn aroma’s worden aangevuld met kruidige geuren van specerijen en peper kruidige geur. Daardoor vindt men een jonge monastrell/mourvèdre al gauw onvolmaakt, maar na een tussenperiode waarin hij nog sterker naar een boerenerf ruikt ontluikt na een jaar of vijf de rijke, leerachtige rijpheid.


.

 

 







  naar info archief     home pagina