Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


Oogst 2021
Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere landen Andere producten Exclusieve cuvees Kadotip  Wijn bestellen Home

Een goede wijn vind zijn oorsprong in gezonde, duurzaam gekweekte wijngaarden in de eerlijkheid van de bodem !

Gekweekt in nette aangelegde rijen tegen berghellingen of in clusters van valleien, bereiken wijnstokken hun levensdoel tijdens de oogst en bepalen ze het levens-onderhoud en de tradities van de gemeenschappen om hen heen.





Uitdaging voor wijnboerderijen : kwaliteit !


In de aanloop naar de wijndruivenoogst werkten producenten en wijnmakerijen samen om de verdere negatieve gevolgen van de variërende beperkingen op de verkoop van alcohol sinds maart 2020 te minimaliseren. Wat de uitdagingen ook zijn, de focus blijft gericht op kwaliteit.

Volgens Vinpro en SAWIS (South African Wine Industry Information & Systems) heeft de industrie naar schatting 250 tot 300 miljoen liter niet-gecontracteerde wijn, wat bijna gelijk is aan de jaarlijkse lokale wijnverkoop en mogelijk een ernstige neerwaartse druk op de wijnprijzen kan uitoefenen.  De droogte van de voorgaande jaren leidde tot een verminderde aanvoer en resulteerde in hogere wijnprijzen. Op hun beurt zorgden de hogere prijspunten ervoor dat zowel de export als de lokale verkoopvolumes daalden in een tijd dat het noordelijk halfrond herstelde in termen van volume. De verkoopbeperkingen als gevolg van maatregelen om Covid-19 onder controle te krijgen en het huidige overschot heeft veel wijnmakerijen bezorgd gemaakt dat er misschien niet genoeg capaciteit in kelders is voor de oogst van 2021, die vanaf half januari kan worden ingenomen. T


Terwijl wijnindustrie-organisaties nauw hebben samengewerkt met verschillende producentenkelders en distilleerderijen om alternatieve toepassingen te vinden voor het wijnoverschot van 2020, en er gesprekken gaande zijn met producenten van fruitconcentraat om een ​​deel van de oogst van 2021 op te nemen, zijn wijndruivenproducenten en -kelders ook actief.

Terwijl grotere kelders voormalige wijntanks herstellen of extra tanks kopen ter voorbereiding op de nieuwe oogst, moeten kleinere wijnmakerijen andere manieren gebruiken om de keldercapaciteit te beheren. Dit omvat het ontwortelen van onrendabele wijnstokken en het aanpassen van wijngaardpraktijken om de kosten te verlagen en de kwaliteit te behouden terwijl de gewasgrootte wordt beheerd. In een tijd waarin de financiën onder druk staan, moeten producenten bepalen of ze bepaalde wijngaardblokken behouden die hen meer kosten dan het inkomen dat ze opbrengen.


Wijngaardblokken die geen goede opbrengsten of geen goede kwaliteit opleveren, of waarvoor de producent geen afnemer heeft, kunnen op de shortlist komen voor rooien. Het ontwortelen van onrendabele wijnstokken zal ook zorgen voor een goede watervoorziening voor de resterende winstgevende wijngaarden om nog betere opbrengsten en kwaliteit te verkrijgen.

De term "groen oogsten" - het verwijderen van trossen van de wijnstok voordat ze rijp zijn - werd ook genoemd als een manier om het gewas te verminderen en tegelijkertijd de algehele kwaliteit te verbeteren.  Volgens Francois Viljoen, manager van Vinpro's Gen-Z Vineyard Project, kon groen oogsten in twee fasen worden gedaan. Ten eerste: verwijder bij erwtenmaat alle trossen van korte en zwakke scheuten, aangezien deze scheuten met een kleiner bladoppervlak de trossen niet optimaal kunnen rijpen. De tweede fase zou 70% tot 80% véraison zijn, waarin je alle trossen laat vallen die minder dan 50% kleuring hebben dan de rest, omdat deze trossen de rest niet inhalen en zullen bijdragen aan een algehele lagere kwaliteit.  Gewasbeheersingspraktijken zoals mottenballen en het rooien van wijnstokken mochten echter alleen als laatste redmiddel worden beschouwd. Ze werden verzocht om geen concessies aan kwaliteit te doen en altijd de duurzaamheid van de respectievelijke wijngaard op lange termijn in gedachten te houden


VINPRO Copyright © 2020

naar onze producten     home pagina 

Veelbelovende druivenoogst voor 2021


Volgens de eerste oogstraming van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie verwacht men een veelbelovende wijndruivenoogst.Volgens brancheorganisaties SAWIS (SA Wine Industry Information & Systems) en Vinpro zijn wijnmakers en wijnbouwers positief over de kwaliteit van het gewas en schatten ze begin december een ​​wijndruivenoogst die grenst aan het cijfer voor 2020 van bijna 1,3 miljoen ton. Als de rest van de groei- en rijpingsfase soepel verloopt, kan de oogst mogelijk iets groter zijn dan in 2020, maar nog steeds lager dan het tienjarig gemiddelde.


De Westkaap had in het algemeen goede regenval tijdens de wintermaanden en de damstanden stegen goed. Aan het begin van het groeiseizoen (midden september 2020), waren de grote dammen voor 98% vol. De Clanwilliam Dam, die een irrigatiebron is voor de Olifants River regio, stond op 90% vergeleken met 76% in 2019. In dat stadium was water geen probleem in de Oranjerivier en waren de bodemprofielen behoorlijk verzadigd, maar het rivierpeil is aanzienlijk lager dan in 2019 op hetzelfde moment. De Kleine Karoo was qua watervoorziening beter af dan eind 2019, maar bleef lijden onder de gevolgen van de aanhoudende droogte, waardoor verdere regenval uit het zuidoosten cruciaal was voor een goede productie in dit gebied. In de Robertson-regio halen de meeste producenten hun water van de Brandvlei Dam, die voller is dan vorig jaar, en de voorspelling is ook positiever voor producenten die afhankelijk zijn van afstromend water uit de bergen. De kille lente werd voornamelijk gekenmerkt door natte en koude omstandigheden, wat leidde tot vertraagde groei en uitdagingen op het gebied van ziektebestrijding. Zo was er tot eind september sneeuw te zien op de toppen van de Matroosberg.


Hoewel het homogeen leek, werden zowel de ontluikende als de initiële groei vertraagd door deze lagere temperaturen. Natte omstandigheden langs de kust bleken een uitdaging te zijn in termen van de timing van ziektebestrijding. In de irrigatiegebieden trad in deze periode beperkte vorstschade op; Grootschalige vorstschade langs de laaggelegen delen van de Oranjerivier zal naar verwachting echter een aanzienlijke impact hebben op het gewas. Over het algemeen waren de bloei en de set goed en gelijkmatig, met een paar uitzonderingen waar lagere temperaturen deze fase verlengden. De kuststreek kreeg eind oktober te maken met stormwinden, maar door het vroege ontwikkelingsstadium van de wijngaarden bleef de schade gelukkig beperkt. De groei van de wijnstokken in termen van scheutlengte en bladgroei werd eind oktober en begin november snel ingehaald. De groei was in dit stadium matig tot krachtig, met veel ontwikkeling van takscheuten als gevolg van koele omstandigheden en voldoende gevulde bodemprofielen, en producenten beheerden deze snelle groei van wijnstokken actief met de juiste kruimelpraktijken. Er wordt verwacht dat ze een betere oogst zullen hebben dan in 2020, met uitzondering van de regio's Orange River en Cape South Coast die te maken hadden met vorst en slechte bloei en set respectievelijk in deze twee regio's.


Ze zijn dankbaar voor een gunstig seizoen tot nu toe, dat een uitzonderlijke druiven- en wijnkwaliteit belooft. De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie heeft zich opnieuw verplicht om het aanbod van kwaliteitswijnen tegen duurzame prijzen uit te breiden. In de context van het huidige wijnoverschot, evenals een groot deel van niet-gecontracteerde wijn, vanwege het alcoholverbod en verkoopbeperkingen in 2020, evenals de komende oogst, waren veel wijndruivenproducenten proactief in het binnenhalen van contracten met fabrikanten van druivensapconcentraat om een ​​deel van de oogst van 2021 te verwerken. Het zal nog enige tijd duren voordat de industrie zich herstelt. Het is echter bemoedigend om te zien dat de exportvolumes op hetzelfde niveau blijven als in 2019.


VINPRO Copyright © 2020

Druivenoogst onder de sterren bij Graham Beck


IHet oogstseizoen van dit jaar valt te midden van een wereldwijde pandemie en een verwoestende lokale verbod op de verkoop van alcohol,

Het wijnbereidingsteam van Graham Beck keek naar Moeder Natuur als hun leraar voor begeleiding. Immers, als het gaat om de cyclus van nieuw leven, wacht de natuur nergens op en moet de oogst doorgaan! Met dit in gedachten, en na een ongelooflijk goede winter met flinke regenval, besloot het team door te gaan met hun eerste nachtoogst. In een gebied als Robertson waar er enorme dagelijkse temperatuurverschillen zijn tussen dag en nacht tot wel 20˚C, betekent een nachtoogst dat de oogst plaatsvindt wanneer de wijnstokken het koelst zijn - een welkome afwisseling voor zowel de wijnstokken als het toegewijde oogstteam, en een herinnering om met de natuur te werken in plaats van ertegen !

De opwinding hing in de lucht toen het wijngaardteam van Graham Beck op maandag 11 januari  precies om middernacht de allereerste nachtoogst begon. De wijngaard veranderde in een buitenaards tafereel…met honderden lampen flikkerend in de wijngaarden, leken het wel vuurvliegjes in beweging. De eerste lading druiven kwam van een blok Chardonnay dat in 2017 werd aangeplant. De koele druiven kwamen aan in de kelder, waar hun wijnboerderijmanager Pieter 'Plaas' Fouche de traditie vasthield en ze officieel overhandigde aan Keldermeester Pieter 'Bubbles' Ferreira .




Volgens Pierre De Klerk, wijnmaker bij Graham Beck, heeft oogsten onder het maanlicht veel geweldige voordelen waardoor de kwaliteitsparameters positief beïnvloed worden door koelere druiven binnen te halen met nachtpersen:

- Behoud van zuur: warmte versnelt de neerslag van organische zuren in druiven en sap en vereist de toevoeging van wijnsteenzuur aan sap - vooral perssap

- pH stabiliseert sneller: een lage pH is essentieel voor een goede Cap Classique

- Behoud en bescherming van aroma's en aromavoorlopers

- Lager oxidatiepotentieel: verminderde hoeveelheden additieven zoals SO2, PVPP, bentoniet, etc.)

- AGV hogere turgordruk in de druiven vergemakkelijkt de sapextractie en daarom zouden ze hun liter-omslagpunt sneller moeten bereiken, evenals bij een lagere druk

- Lagere fenolische extractie die op zijn beurt zal leiden tot verminderde producttoevoegingen aan het sap en de wijn.


Temidden van groeiende zorgen is oogst op gang geraakt


De wijnoogst van Zuid-Afrika in 2021 is in volle gang, en hoewel na gunstige weersomstandigheden de producenten en wijnbouwers optimistisch zijn over de kwaliteit van de oogst van dit jaar, blijven keldercapaciteit en financiële levensvatbaarheid een grote zorg vanwege het aanhoudende alcoholverbod in Zuid Afrika. Volgens de laatste schatting van SAWIS (South African Wine Industry Information & Systems) en Vinpro zal de wijndruivenoogst naar verwachting slechts iets groter zijn dan in 2020, maar nog steeds onder het 15-jarig industriegemiddelde van 1,37 miljoen ton. In de meeste gebieden worden vergelijkbare of iets grotere gewassen verwacht vanwege de gematigde temperaturen en voldoende waterbronnen, wat resulteerde in een goede groei van de wijngaarden.


Vorstschade langs de Oranjerivier en koude, regenachtige omstandigheden aan de Zuidkust van de Kaap tijdens de bloei en de beginperiode zullen naar verwachting de opbrengsten in deze gebieden beïnvloeden. De meeste gebieden ondervonden tegen het einde van de winter voldoende koude weersomstandigheden om te voldoen aan de koude eisen van wijngaarden en bovengemiddelde regen en sneeuw vulden rivieren, irrigatiedammen en bodemwaterpeilen bij. De wijnbouwers waren in de lente vooral te spreken over de hoeveelheid en de grootte van de druiventrossen. Veraison was ook laat en traag vanwege de gematigde temperaturen sinds het begin van de zomer en ze hadden minder temperatuurpieken gezien dan normaal, wat schade door zonnebrand beperkt en de smaak helpt behouden. Producenten moeten echter letten op valse en echte meeldauw en deze proactief beheren.


De wijndruivenoogst begon ongeveer twee weken later dan normaal, wat een zegen of een vloek voor kelders kan zijn. Enerzijds kan het tijd winnen voor kelders om de verwerking te openen en opslagruimte vrij te maken. Aan de andere kant wordt warmer weer voorspeld van half februari tot de laatste week van maart, wat de rijping kan versnellen en her en der knelpunten kunnen veroorzaken, aangezien sommige cultivars de achterstand kunnen inhalen en het gewas tegelijkertijd rijpt. Producenten zullen moeilijke beslissingen moeten nemen in de wijngaarden waar de keldercapaciteit zwaar onder druk staat door het voortdurende alcoholverbod.


Het cumulatieve binnenlandse alcoholverbod van 19 weken sinds maart 2020 heeft een negatief effect gehad op de verkoopvolumes van wijnmakerijen en heeft geleid tot hogere voorraadniveaus. Nu, een maand na het derde alcoholverbod en met de oogst van 2021 deze week, heeft de industrie meer dan 640 miljoen liter voorraad, waarvan 250 tot 300 miljoen liter niet is uitbesteed. Dit vormt een materieel risico van onvoldoende verwerkings- en opslagcapaciteit voor de nieuwe oogst en bedreigt de duurzaamheid van de wijnindustrie. Terwijl grotere kelders noodplannen hebben, waaronder het huren van extra capaciteit, het toewijzen van een deel aan druivensapconcentraat en het verlagen van de prijzen (hoewel niet duurzaam op de lange termijn), kunnen kleinere producenten meer moeite hebben om opslag- en verwerkingscapaciteit te creëren.


VINPRO Copyright © 2021



Drukte bij alle wijnbedrijven in de Westkaap


De dagen worden in de Westkaap provincie merkbaar korter en de avonden veel koeler, wat de komst van de herfst aangeeft. Het is ook de oogsttijd bij de wijnbedrijven als ze de meeste van hun witte wijnen veilig in de kelder hebben weggestopt en de focus verschuift naar rode druiven. We zijn al bijna midden maart en klaar om op een significante manier de rode wijnen "in" te zien komen! Het koele weer in de aanloop naar de oogst ging door tot in de oogstperiode, behalve op de laatste dag van februari.


Dit had tot gevolg dat de oogst in een gelijkmatig en gestaag tempo vorderde, waardoor ze alle tijd hadden die ze nodig hadden om elk perceel fruit met de grootste zorg te behandelen. Men is heel blij met de kwaliteit van het fruit welket tot nu toe bij de wijnmakerijen zijn aangekomen, waarbij enkele van de oude Chenin blanc-percelen een uitzonderlijke belofte lieten zien. Van wat we zien en proeven in de wijngaarden, laat de rode druivenoogst een prachtig potentieel zien. De ongelijkmatige rijping, die eerder in het seizoen werd waargenomen, werd geëgaliseerd door het gematigde weer, dus ze voorzien geen noemenswaardige obstakels bij het binnenhalen van de rest van de oogst.







Volle bedrijvigheid bij Ernie Els


De wijnoogst bij Ernie Els Wine Estate is ondertussen reeds in volle gang.  De druiven worden handmatig geoogst en binnengebracht in de nieuwe kelderfaciliteiten van Ernie Els die tegen eind 2020 afgewerkt werden.. De capaciteit van de kelder werd verkleind naar 60 ton doordat de gistingstanks kleiner gemaakt (elk drie ton) werden.  Door een ​​kelder in boetiekstijl te creëren kunnen ze selectiever zijn met de componenten om hun topwijnen naar een hoger niveau te tillen.


Met de kleinere batches van 2500 liter gemaakt uit de kleinere fermentatietanks, hebben ze nu de beste kans om iets heel speciaals te maken. Hun gerenoveerde wijnkelder met zijn enorme ultramoderne betonnen tanks en rijen volle vaten vormt het levendige hart van deze wijnmakerij die een balans biedt tussen blijvende gastvrijheid en ultramoderne faciliteiten.


Een van de meest opvallende kamers is hun fermentatie-kelder, waar trots twee symmetrische rijen Nico Velo-tanks staan.

Het bekervormige model met ingebouwde basis werd uitgerust met alles erop en eraan is origineel, ergonomisch, dankzij zijn natuurlijke vorm die zorgt het voor een betere uitwisseling van most/ afvallen tijdens de gisting.  






Druivenoogst 2021 werd afgerond in Zuid Afrika


De oogst van 2021 in Zuid-Afrika werd in de maand april van dit jaar afgerond. De oogstperiode bleef geweldig - lang en koel, de hele tijd door. De wijnmakers zijn blij met het fruit dat ze in hun kelders hebben gehaald. Geen enkele oogst is ooit perfect, maar 2021 is redelijk dichtbij !


Met de koelte was er een mooie stijging van de zuurgraad gekomen - ongetwijfeld zullen de wijnen van deze vintage over de hele linie een grote frisheid vertonen. De meesten van hen zagen ook een toename in hoeveelheid, met een oogst die qua volume meer lijkt op de druivenoogst vóór de droogte van 2016. Ze zijn ervan overtuigd dat het streven naar kwaliteit doorgaat met Vintage 2021. In april begonnen veel van de wijnen aan hun malolactische gisting. Na de oogst zouden mei en juni rustmaanden zijn. De activiteiten in de wijngaarden zijn gekalmeerd en de wijnstokken krijgen een welverdiende slok water om hun groei vóór de winter te vergemakkelijken.


In de wijnkelders is het echter nog enorm druk. De wijnen zijn nu klaar met hun primaire (alcoholische) gisting, en nu is de malolactische gisting de belangrijkste gebeurtenis. De kelderteams werken aan pump-overs en transfereren veel van hun wijnen in hun vaten. Zodra alle fermentaties zijn voltooid en de wijnen zich op hun respectievelijke rijpingsplaatsen bevinden, zal er ongetwijfeld een collectieve zucht van verlichting zijn!