Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere landen Andere producten Exclusieve cuvees Kadotip  Wijn bestellen Home

Een goede wijn vind zijn oorsprong in gezonde, duurzaam gekweekte wijngaarden in de eerlijkheid van de bodem !

Gekweekt in nette aangelegde rijen tegen berghellingen of in clusters van valleien, bereiken wijnstokken hun levensdoel tijdens de oogst en bepalen ze het levens-onderhoud en de tradities van de gemeenschappen om hen heen.

Oogst 2023

Kleinere wijndruivenoogst, meerdere uitdagingen


In de aanloop naar de wijnoogst van 2023, die loopt van januari tot april, geeft de tweede van vier oogstramingen door wijnbouwers en kelderproducenten een kleinere oogst aan dan in 2022. De wijndruivenoogst is mogelijks zelfs de vierde kleinste oogst in 17 jaar.

Het seizoen werd gekenmerkt door overwegend gemiddelde koude-eenheden en minder sneeuwafzettingen op bergtoppen dan in voorgaande seizoenen. Het was echter nog steeds voldoende om aan de koude behoefte van de wijngaarden te voldoen. De wintertemperaturen waren meestal warmer in alle wijnproducerende regio's en de regenval was aanzienlijk minder, behalve in de Noordkaap.


Een warmer voorjaar en een droge bodem zorgden ervoor dat knopvorming eerder optrad. De gelijkmatigheid van de knopvorming was bevredigend, maar voor bepaalde cultivars, zoals Chardonnay, was de knopvorming in sommige gebieden ongelijkmatig. Bloei vond in de meeste wijngaarden eerder plaats dan normaal en er deden zich grote verschillen voor tijdens de reeks cultivars.


Tijdens de tweede week van december veranderde het seizoen met name toen stortbuien een welgekome verlichting brachten in het overwegend hete en droge seizoen. De regen verlichtte de druk op de irrigatieplanning, aangezien de grondwaterstanden onder normaal waren en telers de irrigatieplanning niet goed konden toepassen als gevolg van regelmatige uitval van de stroomvoorziening. Samen met de regen was er echter sporadische hagelschade in Paarl, Worcester en Robertson. Schimmelziektedruk, met name echte en valse meeldauw, werd verergerd door de natte omstandigheden en telers moesten de behandelingsprogramma's dienovereenkomstig aanpassen. Er ontstond daarenboven ook nog schade aan wegen en andere infrastructuur.


De daling van de schatting wordt voornamelijk toegeschreven aan het ontwortelen van wijngaarden, met name in de Noordkaap, de Olifantsrivier en Swartland. Bovendien zal de hoge ziektedruk, met name de resulterende echte meeldauwinfecties in de Noordkaap, Olifants River, Swartland, Paarl, Stellenbosch, Cape South Coast en Kaapstad, een negatieve invloed hebben op de grootte van de oogst.


Hittepieken in december en januari veroorzaakten ook zonnebrand, vooral in Swartland, Worcester en Breedekloof. In alle regio's, vooral in de intensief geïrrigeerde gebieden, zal het gebrek aan elektriciteit dat nodig is om irrigatiepompen te laten werken, een verdere negatieve invloed hebben op de grootte van de gewassen.

De productie van wijndruiven in de Klein Karoo zal naar schatting hoger zijn dan in het seizoen 2022 dankzij jonge wijngaarden die in productie komen en veelbelovende waterstanden.


.

 De eerste oogstraming voor 2023


De Zuid-Afrikaanse wijndruivenproducenten verwachten een goede, maar wat kleinere wijndruivenoogst voor 2023 na een gezond, maar droog seizoen. In dit zeer vroege stadium wordt de netto daling van de schatting voornamelijk toegeschreven aan al de teeltregio's die een droger seizoen hebben doorgemaakt, behalve de Noordkaap, die tijdens en na de oogst zijn eigen moeilijke omgevingsomstandigheden heeft gehad. Slechte bloei en zetting in verschillende gebieden, samen met het rooien van wijngaarden, hebben ook bijgedragen aan de daling van deze schatting voor de oogst van 2023.


In de Noordkaap, waar het seizoen werd gekenmerkt door ongewoon natte en regenachtige omstandigheden, bloeiden de wijnstokken op een minimale reservestatus en werden vanaf het begin minder trossen gevormd. Loof bloeide ook slecht en stopte in sommige gevallen zelfs tijdelijk.


In de overige regio's waren de bloeiomstandigheden goed tot uitstekend. Er deden zich weinig ziektes en plagen voor, maar de gemiddelde regenval was in de meeste regio's lager dan in 2021, wat een impact zal hebben op de grootte van de bessen, vooral in de droge gebieden, en dus de totale druivenproductie zal beïnvloeden. In de gebieden met intensieve irrigatie, zoals de Klein Karoo en Robertson, vormde het afschakelprogramma ook enorme uitdagingen vanwege de irrigatieschema's die moesten worden aangepast aan de beschikbaarheid van stroom.

 Proost op 364 jaar wijn in Zuid-Afrika

 

De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie viert op 2 februari 2023 maar liefst 364 jaar druivenwijnoogst.

Een fantastische reden om een glas met je favoriete wijnje te heffen en te proosten op deze belangrijke mijlpaal.


De wortels van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie zijn terug te voeren op de verkenningen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die een bevoorradingsstation vestigde in Kaapstad. De Nederlandse chirurg, Jan van Riebeeck, kreeg de taak het station te beheren en wijngaarden te planten om wijnen en druiven te produceren. Dit was bedoeld om scheurbuik onder zeelieden af te weren tijdens hun lange reizen langs de specerijenroute naar India en het Oosten.


De eerste oogst vond plaats op 2 februari 1659 (zoals genoteerd in het logboek van Van Riebeeck) zeven jaar na de landing in 1652. Simon van der Stel, die Van Riebeeck opvolgde als gouverneur van Kaap de Goede Hoop, probeerde de kwaliteit van de wijnbouw te verbeteren in de regio.

In 1685 kocht hij een groot landgoed van 750 hectare net buiten Kaapstad, waarmee hij het Constantia-wijnlandgoed oprichtte.


En de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis...De druivenoogst is op volle gang aan het komen


Februari is aangebroken in de wijnlanden van Stellenbosch, wat het begin van de oogst aangeeft. In de aanloop naar de zomermaanden is het een koel seizoen geweest, die meestal de start van de oogst uitstellen, maar dit jaar lijkt het erop dat enkele van de jongere blokken in de komende vroeger klaar zijn voor actie. De wijngaarden zien er gezond uit en de trossen aan de kleine kant, wat meestal duidt op een grote concentratie van smaak en aroma's. De komst van de Chardonnay-druiven voor de MCC’s heeft de oogst onofficieel op gang gebracht. We zijn erg enthousiast om je mee te nemen op deze reis van druiven naar bubbels.


De voortdurende inspanningen voor duurzame landbouwpraktijken samen met het protocol voor regeneratieve landbouw zijn een voortdurende inspanning. We zien een geweldige evenwichtige groei in de wijngaarden omringd door bloeiend fynbos. Dit symbiotische ecosysteem beïnvloedt de ontwikkeling van de verschillende wijngaarden en bevordert een bloeiende biodiversiteit langs deze wijngaarden. Het einddoel is om in harmonie met de natuur te telen en tegelijkertijd de vruchten te plukken van druiven van topkwaliteit.


Naarmate het seizoen vordert en de druiven langzaam rijpen, zullen de keldermeesters de wijngaarden en druiven nauwlettend in de gaten houden en streven naar optimale rijpheid, evenwichtige tannines en wat frisheid. Dit betekent veel druiven proeven, lange wandelingen maken in de wijngaarden en 's avonds genieten van wat wijn tot de oogst begint en de wijnmakerij een bijenkorf van drukte wordt.