Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Roussanne



Roussanne is een witte druivensoort die oorspronkelijk uit de Rhône-Vallei in Frankrijk komt. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Franse woord ‘roux’ (rood) omdat het verwijst naar de licht roodachtige kleur van de bessen als ze rijp zijn. Het is een druif die zuurheid, rijkdom en parfum toevoegt wanneer hij wordt gemengd met andere variëteiten zoals Marsanne/


De roussanne druivenklonen werden in 2000 geïmporteerd door Simon Barlow uit Rustenburg in Stellenbosch. Hij maakte ook de eerste enkele wijnvariëteit. Ongeveer 75 ha is aangeplant in Zuid-Afrika, met uitzondering van de regio's Noordkaap Robertson en Worcester. De voornaamste aanplantingen zijn onder andere in Paarl met 27 ha, Malmesbury met 16 ha en Stellenbosch met 11 ha.


De Roussanne druif heeft een droog zonnig klimaat nodig om volledig te rijpen en is een schuwe drager van 6-8 ton/ha zelfs onder optimale groeiomstandigheden. Het is een arbeidsintensieve cultivar. De druiven zijn erg gevoelig voor zonlicht. Het dunner houden van de bladeren om een gelijkmatige belichting van alle trossen te garanderen draagt ertoe bij om een gelijkmatige rijping te verbeteren. Door de variabele rijpheid moet de druiven meerdere keren met de hand worden geplukt. De druif is erg gevoelig voor echte meeldauw en vatbaar voor windschade die de opbrengsten kan beperken Roussanne is in het vroege seizoen net na Sauvignon blanc oogstrijp.


In Zuid Afrika is Roussanne verkrijgbaar als een enkele rassenwijn. Het wordt ook gecombineerd met Marsanne en Viognier om een witte blend te creëren die parfumachtig, kruidig en fruitig is. Het is vatbaar voor oxidatie. De combinatie van rijkdom, mineraliteit en zuurgraad van Rousannes leent zich goed voor veroudering, tot wel tien jaar. De wijn profiteert ook van houtbehandeling, hetzij vatgisting of rijping op eikenhout.

Wijnen gemaakt van roussane-druiven staan bekend om hun intense aromaten met steenfruit, noten, gebakken brood en kruiden. Het is geen erg fruitige variëteit, het wordt meer gewaardeerd om zijn zijdezachte textuur, maar er wordt vaak een peperig karakter opgemerkt. De neus kan soms tropisch zijn, met karakters van ananas en een vleugje melkachtige of wilde bloemen.




  home pagina    naar info archief