Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Sauvignon Blanc


De witte Sauvignon Blanc druif heeft een groene schil en vind haar oorsprong in zuidwest Frankrijk. In de 18e eeuw verspreide deze druif zich met emigranten naar o.a. Zuid Afrika. Deze druif wordt gebruikt om zowel droge als zoete wijn te produceren.  Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Op palet valt de smaak van groene appels, kruisbesseng, ananas en lychee. Over het algemeen heeft de wijn een frisse afdronk en is zacht van smaak. In een blend zijn voornoemde geur-en smaakcomponenten minder uitgesproken.

Sauvignon Blanc maakte in 1979 minder dan 0,5% van alle wijnstokken in Zuid-Afrika. Uit onderzoek in 1981 bleek dat de voorwaarden voor het telen van Sauvignon Blanc druiven zeer geschikt bleken te zijn.


In 1993 waren er reeds 12 miljoen Sauvignon wijnstokken aangeplant, maar overproductie en een naïeve benadering  bij het selecteren van hun locatie betekende dat de meeste wijnen simplistisch waren  en een korte duur kenden, wat sowieso een negatief imago creërde bij veel consumenten. Aandacht voor productkwaliteit  en een betere behoeftewaardering heeft Sauvignon in Zuid-Afrika verheven tot een enorm verhandelbaar en internationaal erkend merk. Bijna 10% van alle druivenaanplant is nu Sauvignon Blanc, zowat 10 000 hectare met 29 miljoen wijnstokken.  


Onderzoek toonde aan dat de Sauvignon wijnbouw in de koelere regio's, zoals de kustgebieden of op hoogte in het binnenland, de beste kans  biedt tot het behoud van de aroma’s.

Koel weer beperkt de afbraak van aroma's van de bessen en zorgt voor het behoud van pyrazinen (verbindingen welke groene peper produceren en kruidachtige geuren afbreken in warmte). Hoewel in  warme gebieden tropische fruitaroma’s in eerste instantie over pyrazinen domineren krijgt men bij de oogst openlijke tropische fruitprofielen. De oogst is ook erg lastig omdat men over een korte periode, zeer vroeg in het midden van februari,  beschikt. Het moet vroeg gebeuren om onaangename terpeen, zoals fenolenontwikkeling te vermijden.

In koelere regio's, kan men de oogst uitstellen en kan men door het evenwicht van uitdovende tropische aroma's en pyrazinen, een perfecte stijl kiezen. Dit betekent dat de wijnmaker over meer opties beschikt in een koele plaats en kan aldus een gewenst smaakprofiel bepalen.  Men kan de druif in warmere gebieden aanplanten maar men zal beperkt worden in productie. Een warm gebied heeft de neiging om u een wijngaard met beperkte mogelijkheden te geven. Echter een site met terroir dat voor een samenspel van bodem, klimaat en wijnmaker zorgt  biedt meer mogelijkheden in koelere gebieden.

Een beter begrip van het beheren van een soort luifel over de wijnranken  laat de wijnmakers toe om een ​​enorm scala aan Sauvignon stijlen te produceren. Een open kap rond de druiven maakt het mogelijk om openlijke pyrazinen met licht te degraderen in koele regio's ondanks periodes van hittegolven, bessentemperaturen blijven vrij constant en lijden weinig zonnebrand. Onderzoek heeft aangetoond dat ze de aromatische profiel van de druif door het analyseren van zijn schiltint kunnen voorspellen, (evenals suiker, tannine en zuurniveaus die op een andere manier gemeten worden). Groene schillen betekenen asperges, kruidachtige smaken en gele pigmenten tonen tropische fruitsmaken en dit geeft de wijnmaker een aantal opties.

Men moet in staat zijn om een ​​Sauvignonstijl te creëren met behoud van de schoonheid en de essentie van de cultivar in wat sommigen zien als een warmere omgeving.

Een betere kwaliteit is het resultaat van een goed begrip van de site, welke stijl men zoekt en de selectie van de onderstam en aangepaste kloon.

De afstand tussen de rijen en wijnstokken is cruciaal, bodemkracht en temperatuur bepalen de benodigde afstand (soms 1,2 tot zelfs 1,8 meter) voor elke wijnstok wat toelaat om zichzelf in evenwicht te brengen en later zeer weinig canopy beheer vereist. Hoeveelheid komt van de breedtes van de wijnstokrij, kwaliteit daarentegen komt uit de ruimte tussen wijnstokken.









  naar info archief     home pagina