Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Syrah of Shiraz


De Syrah is één van de wereldberoemde blauwe druiven, naast de Cabernet Sauvignon en de Merlot.

Syrah, ook in een aantal landen Shiraz genoemd, werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht.  Deze druif is typisch voor de noordelijke Rhône vallei en is over de hele wereld succesvol. De gemeente Hermitage wordt als zijn bakermat beschouwd. Eeuwenlang werd hij vooral gebruikt om blends van andere druiven meer diepgang, kleur en kruidigheid te geven.


Volgens historici zou de Syrah afkomstig zijn uit de stad Shiraz in Iran. Hij ontwikkelt zich goed op arme grond en in een heet klimaat.

Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken  groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid.  Indien dit niet zou gebeuren verliezen de druiven aan aroma, wat tot flauwe wijnen zou resulteren. Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine

De Syrah is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.

De Shirazdruif levert vaak elegante en levendige wijnen.  Zijn complexe aroma van viooltjes, zwarte kersen, rode en zwarte bessen, kruidig met zwarte peper, menthol, kaneel, anijs , pure chocolade, koffie, rozijnen en vanilletonen, humus en verschillende specerijen in combinatie met zijn volheid, kracht en fijne tannine maken vele wijnbouwers en wijndrinkers meer en meer enthousiast. De Syrah is een vroegrijpe druif, die zich goed laat mengen met Cabernet Sauvignon en Cinsaut.

Syrah groeit gemakkelijk in warme klimaten en de oogst is ten zeerste betrouwbaar en behoorlijk groot. De Syrah vormt een ware uitdaging voor wijnmakers als hij puur wordt gebruikt, moet deze wijn zorgvuldig gemaakt worden, liefst met rijping op eik.  
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig.

Een grote Syrah-wijn kan even lang leven, even complex en even duur zijn als de beste Bordeaux. De relatie met Bordeaux is erg oud : een eeuw geleden werd Hermitage gemengd met Bordeaux, om de Bordeaux meer kleur en smaak te geven.






  naar info archief     home pagina