Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA Bestellen     home pagina 

Het zal niemand verbazen als men stelt dat wijn en kaas een goed huwelijk is, maar laten we het brood niet vergeten. Een combinatie van deze drie ingrediënten, leidt meestal tot een eenvoudig en onverhoopt succes. Brood is de onvervalste bemiddelaar die sommige sterke smaken, zoals zout, zoet, pikant (tabasco) en zuur, neutraliseert.


Het is al lang voorbijgestreefd dat je per definitie enkel rode wijn schenkt bij kaas. Bij een kaastafel hoef je natuurlijk geen 8 verschillende flessen te openen maar wordt aanbevolen om een paar goede, stevig afsmakende wijnen te selecteren. Als je slechts één fles wil openen voor uw gasten moet je ook niet verder lezen want je kan immers niet één wijn vinden die past bij alle smaken van de verschillende kaastypes.


Het is een erkend feit dat tannines en kaas niet samengaan. Kazen smaken sterk of zacht, romig of zout, jong of belegen of hebben een blauw-, wit- of roodschimmel. Daarenboven heb je vele smaakverschillen tussen geiten-, schapen- of  koemelkkazen.


De denkpiste dat rode wijn en kaas altijd goed met elkaar te combineren zijn is enkel logisch als men kaas na een maaltijd eet terwijl men de witte wijn vóór de rode wijn serveert. Maar het is toch iets complexer daar sommige kazen helemaal niet passen bij rode wijn omdat ze qua structuur en smaak elkaar niet aanvullen. Dat heeft voornamelijk te maken met de zuurgraad en het zoutgehalte in de kaas en de zuurgraad en tannine in wijn.

Zuren en tannines reageren verschillend in de mond. Zuren worden in principe op de tong waargenomen en geven een samentrekkend, strak, verfrissend en opwekkend gevoel. Tannines daarentegen hebben een looiende eigenschap.

Als je voor rode wijn opteert, kies je dus best voor druivenrassen met minder tannines (zoals pinot noir en grenache), en voor wijnen die niet op nieuw eikenhout werden opgevoed. Rode wijnen uit warmere streken doen het meestal beter bij kaas, omdat ze veel fruit bevatten en de tannines zeer rijp zijn.


Witte wijn is doorgaans een nog betere keuze, vooral een witte sauvignon blanc voor geitenkazen of weelderige chardonnays tonen zich vaak van hun beste kant bij een kaasschotel. Kazen met een uitgesproken smaak en blauwgeaderde kazen vragen eerder om een wijn met wat restsuiker.


Kaas en wijn hebben vele verschillende smaakregisters, waardoor de combinatie van verschillende kazen met één wijn eigenlijk onlogisch is.

Een ‘meergangen’ kaasavond kan bijvoorbeeld starten met een selectie van geitenkazen met een witte sauvignon of chenin blanc. Daarna volgen zachte en halfzachte kazen van koemelk met een jonge rode grenache of merlot. Als afsluiter enkele sterker smakende kazen met een pinot gris of halfzoete riesling.


Wij adviseren U gaarne bij het maken van uw keuze van geschikte wijnen voor uw kaasfestijn !
 


 Kaas & wijn