Altydgedacht Estate
Altydgedacht Estate is gelegen op de heuvels van de Tygerberg vallei in Durbanville, een buitenwijk van Kaapstad. Altydgedacht Estate, 130 ha. Groot. Simon van der Stel, de toenmalige gouverneur, verleende in de late jaren 1691 de eerste titel aan de boerderij en noemde deze Tygerberg. Een ‘Tyger’ was de naam die door de vroege Nederlandse kolonisten gegeven werd aan een luipaard en de naam Tygerberg komt van de vlekken die men tijdens de hete zomermaanden ziet in de vegetatie.
Gouverneur van der Stel was onder de indruk van de vruchtbare en waterrijke bodem van de Tygerberg wees de boerderij aan voor de landbouw. De eerste eigenaar van het landgoed was Elsje van Suurwaarde wier echtgenoot, net als alle Nederlandse Oost-Indische Compagnie ambtenaren was niet toegestaan om eigen land te bezitten. Elsje was behulpzaam bij de bouw van de kelder in 1702, die tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik is en startte een ononderbroken wijntraditie. Ze was de hardwerkende matriarch van Altydgedacht en haar naam zal voor altijd verankerd blijven in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis, met de stad Elsies rivier, die naar haar vernoemd werd. Na de dood van Elsjes’, kwam de boerderij in de handen van verschillende eigenaars.
In 1816 huisvestigde de familie Liesching Graaf de las Cases - de secretaris van Napoleon -voor 3 maanden op het landgoed, terwijl hij een schip diende te wachten om terug te keren naar Europa. De Engelse autoriteiten vreesden blijkbaar een complot om Napoleon te redden van St. Helena. Op het moment van zijn verblijf had deze streek uitgestrekte fynbos- en renostervelden. Het duurde een halve dag met een ossewagen door de dichte vegetatie om van Kaapstad naar de boerderij te reizen. Een haan en een gewaardeerde stier werden toen trouwens naar Napoleon vernoemd.
Zes generaties van de familie Parker beheerden het landgoed is sinds 1852. George Francis Parker, toen 19 jaar oud, kwam als kolonist met zijn familie in 1819 naar de Kaap en bleef op de Kaap achter om handelaar te worden en later de boerderij te verwerven, terwijl de rest van zijn familie zich vestigden in Australië. Zijn doorzettingsvermogen legde de basis voor een nieuw tijdperk voor de boerderij. De Parkers ontwikkelden Altydgedacht en grote, grote kleinzonen George, John en Oliver blijven zorgen voor de ononderbroken familietraditie.
Hun wijnen zijn het resultaat van de gevarieerde bodemsoorten, microklimaten, verschillende druivenrassen en de wisselwerking tussen traditionele en nieuwe werkwijzen. De gemiddelde neerslag is 550 mm per jaar.. De dieprode Hutton en Clovelly bodems houden voldoende vocht vast opdat de wijnstokken de droge zomermaanden kunnen doorkomen. De wijnstokken worden daarom niet geïrrigeerd en voor de jaarlijkse oogst streeft men naar een opbrengst van niet meer dan 10 ton per ha.
John Parker - viticulturist - en Oliver Parker –keldermeester - hebben de dagelijkse leiding en worden geassisteerd door hun familie en wijnmaker Etienne Louw. Bij Altydgedacht verbouwd twaalf verschillende druivensoorten die groeien op gevarieerde bodemsoorten onder verschillende klimatologische omstandigheden. Altydgedacht is de pionier met de Italiaanse Barbera druif, waar zij per jaar een gelimiteerde opbrengst van slechts 500 dozen (3000 flessen) produceren.
Om een hoge kwaliteit te krijgen streeft men er naar om niet meer dan 10 ton per ha te oogsten. Meerdere wijnen van Altydgedacht hebben vaak hoge waarderingen gekregen in de befaamde Platter’s wijngids.
prijzen
Alcohol : 14 %
Ph : 3,58
Type : rood
Druif : barbera
Stijl : droog
Volheid : vol
Afsluiting : kurk
Proefnotities :
Donker rood van kleur, aroma's van rood fruit, aardbei, framboos met een kruidige afdronk
Gerechten :
vlees, mediteraanse gerechten, pasta, pizza, lasagne, osso bucco en wildgrechten
Alcohol : 13,5 %
pH : 3.22
Type : wit
Druif : sauvignon blanc
Stijl : droog
Volheid :
Afsluiting : draaistop
Proefnotities :
Geelgroene wijn. Complex op de neus met groene vijg en groene paprika, gecombineerd met toetsen van tropisch fruit
fruitige wijn met een mooie afdronk, frisse zuren en een vegetale finish.
Gerechten :
Sushi, schaal- en schelpdieren, zeevruchten, gegrilde vis, gevogelte, salade met geitenkaas, vegetarische schotels.
Alcohol : 12,7 %
Ph : 3.25
Type : wit
Druif : gewürztraminer
Stijl : droog
Volheid :
Afsluiting : draaistop
Proefnotities :
Geelgroen van kleur.
Elegante, geparfumeerde wijn met florale aroma's en aroma's van tropisch fruit (meloen, litchee, perzik, ananas. Mooie fruitige afdronk
Gerechten :
deaal bij aromatische gerechten met veel kruiden en specerijen, kreeft op Amerikaanse wijze, zalm met dille, kookkazen zoals Beaufort, kazen met uitgesproken smaak (Munster).