Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

De AA Badenhorst Family Wines worden verbouwd, gemaakt en gerijpt op de Kalmoesfontein boerderij in het Swartland gebied van Zuid-Afrika. De 28ha oude bushvines groeien in het Siebritskloof-deel van de Paardeberg.

In 2008 werd het 60ha grote landgoed aangekocht door de dynamische en goed uitziende neven Hein en Adi Badenhorst. Ze komen oorspronkelijk uit Constantia. Hun grootvader was 46 jaar lang de bedrijfsleider van Groot Constantia. Hun vaders werden daar geboren en werkten samen in Constantia, tijdens de dagen dat mensen nog steeds verse groenten en Hanepoot-druiven aten. Hein en Adi hebben er een verwaarloosde kelder gerestaureerd die het laatst werd gebruikt in de jaren '30 om natuurlijke wijnen op de traditionele manier te maken. Drie verschillende soorten graniet zijn hier te vinden, namelijk het Paardeberg-, Lammershoek- en Lemoenfontein-type plus verschillende ondergrondse geologie, waaronder klei, verweerde graniet en leisteen.

De wijngaarden met grotendeels oude bushvines werden in de jaren 1950 en 1960 aangeplant met Chenin Blanc, Cinsault en Grenache. De wijnstokken zijn niet-geirrigeerd en worden zo biologisch mogelijk bewerkt. De wijngaarden zijn geplant op hellingen op het noorden, oosten en op het zuiden met een enorme variëteit aan fruit. Fruit van andere geselecteerde sites binnen de appellation wordt ook gekocht om de laatste blends te voltooien.
Op Kalmoesfontein is het terug naar de basis, met behulp van traditionele wijnmakerij en oude cement kuipen. Ze maken wijnen met een enorm karakter door te gebruiken wat ze zich kunnen veroorloven.

Alle vruchten, rood en wit, worden in het hele trossen verwerkt, dus er vindt geen verplettering plaats. De witte wordt rechtstreeks overgebracht op oude vaten of in betonnen tanks voor vergisting en veroudering. De rode druiven worden gefermenteerd in betonnen tanks en open houten kuipen. De maceratie na de gisting duurt lang - tot 4 maanden - waarna de wijnen in vaten of 4000 liter foudres worden gebracht. Er worden geen toevoegingen gedaan aan de druiven behalve dan zwavel voor en na de fermentatie.
Hun inspiratie is te vinden in de grote oude wijnen van Zuid-Afrika en de afgedankte soorten, waarvan de flessen te vinden zijn in de vergeten hoekjes van de oudere kelders voordat moderne methoden en roem de smaak van de wijnen hebben veranderd.


Brak Kuil Barbarossa       


De Brak-kuil boerderij ligt net ten noorden van een klein stadje genaamd Dwarskersbos in de St. Helena Bay area. De wijngaarden zijn eigendom van de Wimpie Bouwer en zijn familie die een diepe liefde en respect heeft voor dit unieke deel van de Westkust. De wijngaarden, zijn bevinden zich in zandgronden, maar hun wortels verankerden zich stevig in pure kalksteen. Gelegen aan de westkust, op 2 km van het strand, op puur wit zand met kalkrijke ondergrond. De exacte leeftijd is onbekend, maar men verondersteld dat zij ouder zijn dan 60 jaar. Adi Badenhorst werd aangezocht om van de Barbarossa druiven een wijn te maken.


Badenhorst’s Brak-Kuil Barbarossa, is volgens SAWIS - Zuid-Afrikaanse wijn regelgevende instantie - de enige nog bestaande wijngaard met aanplantingen van geverifieerde Barbarossa druiven. De Barbarossa wijngaard in St Helena Bay, op de noordpunt van Swartland, is eigendom van boer Wimpie Bouer. Aanvankelijk dacht ment dat dit Cinsault druiven waren maar uit analyse door het Nietvoorbij proefstation nabij Stellenbosch is gebleken dat men wel degelijk Barbarossa druiven gevonden had.

Hoewel het nog niet bekend is hoe de meer dan 50 jaar oude wijnstokken Barbarossa wijnstokken hun weg vonden naar het noorden van Swartland, maar Adi Badenhorst stelde dat ze misschien oorspronkelijk geplant werden in Constantia daar er daar een boerderij bestond met Barbarossa als naam.

Barbarossa is een Italiaanse druif . Aangezien de DNA profilering van de Barbarossa druiven nog niet voltooid is, wordt deze vooral geassocieerd met Ligurië, Piemonte en, in mindere mate, Emilia Romagna.


Dassiekop Steen


De Dassiekop Steen (Chenin Blanc) wijngaard ligt hoog op de Paardeberg in Swartland en werd begin jaren zeventig op steile terrassen aangeplant door de vader van Adi's buurman Pierre Rossouw op de Uitkyk boerderij. Het zou de beste chenin blanc wijngaard van het Zuid-Afrikaanse Swartland zijn. De wijngaard levert ongeveer 2 ton per ha op. De druiven worden geperst en afgevoerd naar oudere vaten voor fermentatie en veroudering. Het levert een gestructureerde wijn op met frisheid en concentratie. Deze wijn wordt niet ieder jaar geproduceerd.


Raaigras Grenache


De Raaigras Grenache wordt geproduceerd uit de opbrengst van de oudste Grenache-wijngaard in Zuid-Afrika. De 12 lange rijen zijn te vinden op de Kalmoesfontein boerderij. De wijnstokken zijn prachtig en laag dragend. De druiven worden nauwkeurig gesorteerd tijdens de pluk in de wijngaard en in kleine plukdozen naar een gekoelde container getransporteerd waarin ze een nacht verblijven om af te koelen. De trossen worden gedesinfecteerd en gefermenteerd in een oude foudre terwijl ze eenmaal per dag worden overgepompt. Wanneer de gisting bijna is voltooid, wordt het ingedrukt en wordt de most gedurende 14 maanden naar 600 liter vaten verplaatst De bodem wordt prachtig weerspiegeld in de wijn.Ramnasgras Cinsault


De Ramnasigras Cinsault wordt geproduceerd uit de opbrengst van de oude Cinsault-wijngaard van Siebritskloof  in de Paardeberg op druivenstokken die zijn aangeplant in 1956 ! Ze geven lage rendementen, maar met een uitzonderlijk hoge kwaliteitDe druiven worden nauwkeurig gesorteerd tijdens de pluk in de wijngaard en in kleine plukdozen naar een gekoelde container getransporteerd waarin ze een nacht verblijven om af te koelen. De hele trossen worden gefermenteerd in een oude houten vaten van 4000 liter en worden eenmaal per dag overgepompt. Wanneer de gisting bijna is voltooid, wordt het ingedrukt en wordt de most gedurende 14 maanden naar andere vaten over geplaatst.                                                          

  onze selectie


- Brak-Kuil Barbarossa

- Dassiekop Steen

- Raaigras Grenache

- Ramnasgras Cinsault
Alcohol :  13,5 %

Ph:  3,7

Type :  rood

Druif :  Barbarossa

Stijl :  droog

Volheid :  medium

Afsluiting :  kurk

Brak - Kuil Barbarossa

  prijzen 

Alcohol :  13,9 %

Ph:  3,38

Type :  wit

Druif :  Chenin Blanc

Stijl :  droog

Volheid :  medium

Afsluiting :  kurk

Dassiekop Steen

Alcohol :  12,8 %

Ph:  3,76

Type :  rood

Druif :  Grenache

Stijl :  droog

Volheid :  medium

Afsluiting :  kurk

Raaigras Grenache

Alcohol :  11,8 %

Ph:  3,72

Type :  rood

Druif :  Cinsault

Stijl :  droog

Volheid :  medium

Afsluiting :  kurk

Ramnasgras Cinsault

Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere landen Andere producten Exclusieve cuvees Kadotip  Wijn bestellen Home