In Hongarije gebruikt men ‘bor’ als zijn eigen woord voor wijn. Dit betekent dat de oude Magyaren al meer dan duizend jaar geleden contact hadden met druiven en wijn. Het klimaat en de bodem zijn perfect voor wijnbereiding in Hongarije met zijn 22 wijngebieden, elk met een ander microklimaat dat verschillende smaken en stijlen produceert.
Zoals alle wijnproducerende landen in Oost-Europa is Hongarije nog steeds bezig met het herstructureren van zijn wijnbedrijven in het postcommunistische tijdperk. Tot 1989 werd wijn beschouwd als een eenvoudige handelswaar zoals graan of aardappelen die volgens lange termijn economische plannen moesten geleverd worden aan Hongaren en, met name, Russen. Het staatsmonopolie handelde over alle wijnverkoop en -distributie en hoewel veel van de wijngaard in particuliere handen bleef, werden veel wijnstokken geplant in ongeschikte gebieden. Hoeveelheid was de prioriteit. Kwaliteit werd als subversief beschouwd.
De Hongaarse wijnbouwers en wijnmakers hebben nu een nieuwe aanpak. De Russische markt is verdampt, de binnenlandse markt is embryonaal en de exportmarkten zijn nog nooit zo concurrerend geweest. Alles bij elkaar genomen doet de Hongaarse wijn het niet slecht.
Hongarije ligt in het midden van het Karpatenbekken, omringd door hoge bergen. Het groeiseizoen kan opmerkelijk lang zijn.
Kovacs Nimrod Winery bevindt zich in zeven doorlopende kelders aan de historische straat Verőszala in de stad Eger. In de 18e eeuw waren er honderden en honderden wijnpers-huizen in Eger, net zoals deze, die boven hun respectievelijke kelders werden gebouwd om de druiven op locatie te verwerken. Nadat het druivensap was gefermenteerd, werden de wijnen opgeslagen in vaten in de koele kelders eronder. Geleid door deze traditie, blijven ze op een vergelijkbare manier wijn maken, maar geholpen door de huidige technologie
De essentie van fijne wijn is geworteld in het unieke terroir, waar de druiven worden geteeld. Ze hebben het geluk om drie van de beste terroirs in het wijnbouwgebied van Eger te bezitten.
Omdat Eger een koele klimaatregio is, vergelijkbaar met Bourgondië of koelere klimaten in Californië, hebben ze variëteiten geplant die zich erg thuis voelen en in staat zijn wijnen van wereldklasse te produceren. Naast deze internationale variëteiten, waaronder Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Merlot en Cabernet Franc, zijn ze ook trots op traditionele Hongaarse variëteiten zoals Furmint en Kékfrankos.