Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

Wijnen van het “donkere continent” ?  Is dat niet raar ?


Eigenlijk zijn er wijngaarden verspreid over heel Afrika. Algerije en Marokko maken al eeuwen wijnen en moderne wijnbouwtechnieken werden opgezet in Kenia en Zimbabwe.

Maar het is in de Kaapprovincie, helemaal ten zuiden van Afrika, waar klimatologische en topografische condities uitzonderlijk zijn en waar de beste wijnen van het continent geproduceerd worden. Vandaag behoren de beste Zuid-Afrikaanse wijnen tot de belangrijke spelers, terwijl ze voor de “easy drinking’ categorie niet te verslaan zijn.

Historie heeft een band met wijnen, de Kaapse wijncultuur, welke terug gaat tot méér dan 350 jaar in de tijd,  reflecteert de beroerende koloniale tijd en de apartheid uit het verleden.  Maar ze schittert met het potentieel en de verwachting van de moderne wijnwereld.

Uit het lange verleden komt de wijntraditie van smaken en stijlen met hun oorsprong uit de klassieke ‘Oude Wereld’ van Frankrijk, Duitsland en Italië. Maar er is ook een niet te versmaden bewustmaking van de eigentijdse consument zoals deze omschreven wordt in de ‘Nieuwe Wereld’ van Zuid Amerika, Californië en Australië.

Het werd al meermaals gezegd dat Zuid-Afrikaanse wijnen beschikken over een unieke combinatie van beide werelden. Ze kunnen de wereld van de wijndrinkers een hele reeks van nieuwe smaakervaringen aanbieden.

Na het afsluiten van de apartheidsperiode in 1994, keerde de Zuid-Afrikaanse wijn terug in de wereldarena met een belangrijke impact en dit nog steeds met een jaarlijkse belangrijke groei.


Wijnstokken gedijen het best in arme grond.  Hun wortels doordringen tot verschillende meters in de grond op zoek naar water. Wijnstokken op slecht gedraineerde of ondiepe grond zullen geen goede druiven leveren en op te vruchtbare grond juist weer teveel. In de Westkaap worden nog steeds onderzoeken gedaan opdat de verschillende druivenrassen optimaal opbrengstresultaat zouden geven.  Daarenboven  ontwikkelt men er nieuwe klonen en onderstokken die beter gedijen  in bepaalde bodemsoorten en onder specifieke klimaatomstandigheden.

De samenstelling van de bodemsoorten in de wijngebieden kunnen zelfs verschillen binnen één bepaalde wijngaard. De bodem in de Coastal region varieert er van de Table Mountain zandsteen in het westen tot graniet op de hellingen  naar het oosten toe. In Klein Karoo overheerst er leisteen. De bodem van de valleien bestaat er hoofdzakelijk uit grind en zand. Hoe hoger men de heuvels intrekt zijn er meer stenen in de ondergrond.


Vanaf de maand  september begint in de wijngaarden de arbeid en worden de overtollige uitlopers van de stokken gesnoeid. De bloei van de wijnstokken start meestal in november en de groei van de druiven begint ongeveer medio december. De wijnstokken worden vaak getopt om de luchtcirculatie rondom de druiven te bevorderen en de kans op schimmel of rotting in te perken. De rijping van de druiven begint eind december. Eens de verhouding tussen suiker en zuur optimaal is, kan men met de pluk van start gaan.  Vele druiven worden vanaf midden januari met de hand geplukt. Na de pluk worden de druiven gevinifieerd.  Naast de werkwijze op traditionele manier worden er ook moderne productietechnieken toegepast, waardoor er een gevarieerd aanbod voorkomt.  De alomgekende ‘Vonkelwijn’ ofte Mousserende wijnen worden volgens de Methode Cap Classique geproduceerd door verschillende wijnhuizen.

Kaapse wijnhuizen

Kaapse wijnhuizen

  home pagina 

Afrikaans

Allée Bleue

Almenkerk

Altydgedacht

Badenhorst Family Wines

Bartinney

Beeslaar

Bellingham
Capensis

Catherine Marshall

Creation Wines

De Toren

Douglas Green

Ernie Els

Fairview

Graham Beck

Guardian Peak  

Kruger Family wines

Lismore Estate

Louisvale

Meerlust Estate

Morgenster Estate

Old Road Wine co

Oude Kaap

Oudeskip

Overhex wines Intl.

Ridgeback

Rijks Private Cellar

Rust en Vrede Estate

Schoone Gevel

Somerbosch

Survivor

The Fishwives Club

The Stellenbosch Reserve

The Vinoneers

Vilafonté

Vondeling

Warwick

Waterford Estate