Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere landen Andere producten Exclusieve cuvees Kadotip  Wijn bestellen Home

Een goede wijn vind zijn oorsprong in gezonde, duurzaam gekweekte wijngaarden in de eerlijkheid van de bodem !

Gekweekt in nette aangelegde rijen tegen berghellingen of in clusters van valleien, bereiken wijnstokken hun levensdoel tijdens de oogst en bepalen ze het levens-onderhoud en de tradities van de gemeenschappen om hen heen.





De wijndruivenoogst in Westkaap is wat later



Het begin van een nieuw jaar staat synoniem voor de druivenoogst in de Kaapse Wijnlanden en het begin van een nieuwe oogst. Met nog maar een paar weken te gaan tot de eerste druiven in de kelder arriveren, kijken we wat de druivenoogst van 2022 in petto heeft. De opwinding loopt hoog op op de wijnboerderijen terwijl ze zich voorbereiden op de oogst.

De oogst van dit jaar ziet er veelbelovend uit en iedereen in de Kaapse wijnlanden is ongelooflijk optimistisch over de kwaliteit van de oogst van dit jaar. Ze hadden een hele goede winter- en nazomerregen, wat de groei van de druiven stimuleerde, wat essentieel is voor een gunstige oogst.


Door de koude wintertemperaturen, vooral in mei, konden de wijnstokken rusten, wat een belangrijke invloed heeft op de bloei en vegetatieve groei van de wijnstokken in de lente. Koelere zomeromstandigheden, met name in december, resulteerden in later ontluiken en een vertraagde oogst. De langere, langzamere rijpingstijd van de druiven zorgt voor een gelijkmatige rijping en een betere geur-, fruit- en smaakontwikkeling.


Ze verwachten meer complexiteit en elegantie, rijpere tannines en een gunstige zuur/suiker balans. De omstandigheden tot nu toe zijn perfect voor gezonde druiven van topkwaliteit en met een beetje geluk zullen ze de komende maanden geen extreme hittegolven meemaken.


Veraison - kleurverandering van de druivenbessen - in de wijnbouw is het begin van de rijping van de druiven. De kleurverandering is een paar weken later opgestart.

Veraison vertegenwoordigt de overgang van bessengroei naar bessenrijping, en veel veranderingen in de ontwikkeling van bessen vinden plaats mede door het groen oogsten in de wijngaarden waarbij men met extra druiventrossen verwijdert van de wijnstokken, met als doel het bladoppervlak en het vruchtgewicht in evenwicht te brengen voor een gewas om een betere rijpheid te bereiken.


Ze beleven momenteel een aantal mooie zomerdagen, wat perfect is voor de wijngaarden, maar ook voor alle mensen die nog steeds genieten van hun vakantie in de wijnlanden. Er is ondertussen al volle bedrijvigheid in de wijnkelders daar men al het materiaal piekfijn in orde wil plaatsen om in de komende weken de druivenoogst te ontvangen.  De oogst is weliswaar nu nog niet opgestart maar zal zeker een paar weken duren, maar met het huidige warme weer rijpen de druiven erg mooi.




 











Oogst 2022

Vrees dat recente koude, natte temperaturen de oogst voor 2022 nog steeds kunnen beïnvloeden


De druiventelers hebben tot nu toe een relatief gunstig en gezond seizoen gehad in de aanloop naar de wijndruivenoogst van 2022, maar ze vrezen dat de koude en natte temperaturen tijdens de bloei negatieve effecten kunnen hebben. De bloei in de meeste regio’s verliep relatief gelijkmatig na een late herfst dan normaal, na goede koude omstandigheden en de opeenhoping van regenwater in de dammen in hun wintermaanden.


De meestal koele lente en natte bodemomstandigheden leidden tot knopbreuk die over het algemeen zeven tot veertien dagen later dan normaal optrad, maar de knopvorming was constant goed en gelijkmatig. Hoewel de aanvankelijke groei traag was als gevolg van relatief koele omstandigheden, versnelde het warmere weer in november de groeisnelheid en konden de meeste wijngaarden hun achterstand inlopen tijdens de bloei, die ongeveer vijf dagen later plaatsvond dan normaal.


Eerdere cultivars bloeiden goed, maar bepaalde late cultivars zoals Cabernet Sauvignon bloeiden onder koele, natte en winderige omstandigheden, wat een negatief effect kan hebben op de zetting van de bessen. Vanwege de aard van de geografische spreiding van de wijnindustrie, worden er verschillen in gewasgrootte waargenomen tussen de respectieve regio's. De netto daling in de schatting wordt voornamelijk toegeschreven aan het ontwortelen van  een aantal wijngaarden, evenals aan onder gemiddelde aantallen en maten van trossen in bepaalde regio's.

Het seizoen ziet er alvast veelbelovend uit, maar in de aanloop naar de oogst kan er nog  veel veranderen.











Wijndruivenoogst in volle gang


Ze hebben op sommige plaatsen in de Westkaap de temperaturen met meer dan 40 graden zien stijgen, wat de rijping versnelde - en de oogst in de Westkaap is nu officieel in volle gang !

Een goede maar iets kleinere wijndruivenoogst weerspiegelt zich op de meeste wijnboerderijen.


Door het koele voorjaar en de relatief koele maanden in november en december begon de oogst in Stellenbosch van Chardonnay druiven bestemd voor Cap Classique tegen eind januari. Sindsdien zijn ook de eerste Chenin blanc en Pinot Noir van het seizoen geoogst en nog wat Chardonnay. De wijngaarden zijn gezond en de uitstekende druivenkwaliteit belooft een uitzonderlijke oogst !


Door de waarde van nuttige insecten geloven ze hartstochtelijk in het zoveel mogelijk duurzaam en biologisch-dynamisch boeren, en dat betekent werken met de natuur in plaats van er tegenin te gaan. Ze doen hun uiterste best om het gebruik van pesticiden en herbiciden te vermijden en gebruiken liever bodembedekkers en natuurlijke vijanden om plagen te bestrijden.

Dit omvat het gebruik van het leger van nuttige levensvormen van de natuur, waaronder insecten om wolluis te bestrijden, om wijngaarden gezond te houden en om de productie van kwaliteitsdruiven en een gezonde oogst voor vele jaren te verzekeren.







 











Kleinere wijndruivenoogst verwacht in Zuid Afrika


Als gevolg van een afname van de wijngaarden, hoge ziektedruk en hittegolven in bepaalde regio's blijken uit de tweede oogstraming door wijnbouwers en producentenkelders in de derde week van januari, dat ze ze een kleinere wijndruivenoogst dan in  2021 verwachten .

De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie is verspreid over verschillende teeltgebieden in de West- en Noord-Kaap, elk met vaak uiteenlopende klimatologische omstandigheden. Vanwege deze variatie wordt de oogst in de respectievelijke regio's naar boven en andere naar beneden geschat. De oogst is naar schatting kleiner in de meeste wijnbouwregio's, behalve in Stellenbosch, de Kaapse Zuidkust en Klein Karoo.


De algehele achteruitgang van de oogst van wijndruiven in 2022 is deels toe te schrijven aan de ontworteling van wijngaarden in de regio's Noord-Kaap, Olifantsrivier en Robertson, alsook aan de hoge infecties met valse meeldauw en echte meeldauw in sommige van deze regio's. De rijpingsperiode was koeler dan normaal, maar een aantal hittegolven in december en januari zorgden voor een overrompeling van enkele wijngaarden, waardoor de druiven door zonnebrand beschadigd raakten.


Voor de rest beleefden de wijndruivenproducenten een uitzonderlijk seizoen. De winterse omstandigheden waren uitstekend, gekenmerkt door meestal bovengemiddelde koude eenheden - zoals weerspiegeld door frequente sneeuwval op bergtoppen - samen met meer dan normale regenval die de grondwaterstanden aanvulde. Vanwege een koele, natte lente was de ontluiking over het algemeen zeven tot veertien dagen later dan normaal, maar alsnog goed en gelijkmatig. Het koele weer vertraagde ook de initiële groei, maar de meeste wijnstokken liepen deze in tijdens de bloei, die ongeveer vijf dagen later plaatsvond dan normaal.
Ondertussen werden de eerste Pinot Noir en Chardonnay druiven al op 17 januari in alle vroegte geoogst voor Graham Beck zodat ze daar al begonnen zijn met het persen van het sap voor het maken van hun wereldvermaarde Méthode Cap Classique wijnen.






 











Wijndruivenoogst in volle gang


Na een langzame start is de oogsttijd in volle gang, aangezien meer dan 65%  van de wijndruivenoogst van 2022 in Zuid-Afrika al in kelders is opgenomen. De tien wijnproducerende regio’s hebben al een ​​aanzienlijke hoeveelheid druiven geoogst. Dit geeft een goede indicatie van de volumes waaruit we kunnen afleiden dat de oogst nog steeds kleiner zal zijn dan in 2021, maar groter dan het vijfjarig gemiddelde.


De druivenkwaliteit ziet er in dit stadium ook goed uit, wat betekent dat we uitzonderlijke wijnen kunnen verwachten van de oogst van 2022. De kuststreken hebben bijna hun laatste druiven geoogst, terwijl de meeste in het binnenland de helft gepasseerd zijn. Koeler weer leidde tot latere rijping Het seizoen 2022 werd gekenmerkt door koelere weersomstandigheden van de winter tot half december vorig jaar, wat resulteerde in later dan normaal ontluiken, bloeien, veraison en rijpen. Warme perioden in december en januari versnelden de rijping, maar het oogstprogramma voor de meeste cultivars liep nog zo'n zeven tot tien dagen vertraging op.


Hoewel er variatie is in de oogstraming per regio, zal de totale oogst naar verwachting kleiner zijn vanwege de geografische diversiteit van de respectieve regio's.

De regio Noord-Kaap beleeft een van de meest uitdagende seizoenen in jaren. De regio tekende sinds januari een ongekende regenval op, waardoor de wijngaarden te kampen hadden met hoge ziektedruk en rot. Door wachttijden voor bepaalde chemicaliën was het ook vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld valse meeldauw te bestrijden, wat zorgde tot bladval en vertraagde rijping en de gewasgrootte beïnvloede. Het seizoen was over het algemeen twee weken later dan normaal, waarbij de telers maar rond medio maart de oogst van Chenin Blanc en Colombar konden afronden.


In de regio's Swartland, Paarl en Robertso had men dan te kampen met een aantal hittegolven die zonnebrand in de wijngaarden veroorzaakten.

Anderzijds hebben gunstige groeiomstandigheden, effectieve schimmel-ziektebestrijding en voldoende irrigatiewater tot nu toe bijgedragen aan een grotere oogst in Stellenbosch en de Kaapse Zuidkust.


Ondertussen is de oogst van de verschillende rode cultivars al voorbij kruissnelheid gekomen en verwacht men de laatste aanvoer van de Syrah en Cabernet Sauvignon druiven in de wijnkelders zodat de oogst 2022 kan afgerond worden en het rijpingsproces van deze in de volgende dagen kan opstarten.