Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

Informatie archief - druivensoorten

Ben je op zoek naar weetjes omtrent de verschillende druivensoorten dan kan u op deze pagina terecht voor wat extra informatie.


Algemene info  naar onze producten    home pagina 

John Platter’s wijngids editie 2022


De Platter's Wine Guide 2022 van Diners Club South Africa werd op vrijdag 19 november 2022 voorgesteld met de wijnproducenten die in deze 42e editie de maximale 5-sterrenrating behaalden.

Deze editie van de wijngids bevat meer dan 900 wijnproducenten, handelaars en merken, waaronder 36 nieuwe, meer dan 8000 lokaal geproduceerde wijnen, evenals brandewijnen, gedistilleerde dranken en sherry-achtige wijnen.

Deze uitgave bevat ook 229 hoogst aanbevolen wijnen, die met een beoordeling van 94 op de 100-puntenschaal - op één puntje na de vijf sterren misten, maar desalniettemin buitengewoon fijn en verzamelbaar zijn.


De beschrijvingen en beoordelingen werden samengesteld in samenwerking met een team van vooraanstaande experts, waardoor men gemakkelijk de juiste wijn voor elke gelegenheid kan vinden. Rode en witte wijnen die bewaarpotentieel hebben, worden gemarkeerd door middel van het Cellar Worthy-pictogram, terwijl wijnen die volgens de proevers de moeite waard zijn, omdat ze interessant, aantrekkelijk, uniek, representatief voor een belangrijke trend of gewoon buitengewoon drinkbaar zijn, worden gemarkeerd met de Verborgen edelstenen icoon.


De wijnen die de gewilde vijfsterrenclassificatie kregen, ondergingen een rigoureus proces van ziende en blinde beoordeling door een team van ervaren experts. Bottelingen die worden beoordeeld als "Superlatief, een Zuid-Afrikaanse klassieker" krijgen de hoogste score van vijf sterren, gelijk aan 95 punten of beter op de 100-punten beoordelingsschaal. De 234 wijnen die dit onderscheid behalen, bestrijken het volledige spectrum van wijnbereidingsstijlen en -benaderingen in 28 verschillende categorieën. Rode en witte blendwijnen vertegenwoordigen de grootste klassen, net als in eerdere edities, met respectievelijk 46 en 27 individuele labels. Chenin Blanc, die de afgelopen jaren opmerkelijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van kwaliteit, is de op één na grootste categorie, met 27 uitzonderlijke wijnen. Chardonnay doet het dit jaar ook bijzonder goed, met 19 bottelingen die afkomstig zijn uit verschillende gebieden. De andere sterke is Cabernet Sauvignon, met 15 wijnen, waarvan de overgrote meerderheid uit het Stellenbosch-gebied komen.


Weerspiegeld in het vijfsterrenaanbod zijn veel van de belangrijkste trends die de Zuid-Afrikaanse wijn vandaag de dag vormgeven, zoals de heropleving en herinterpretatie van traditionele variëteiten zoals Cinsault en Colombard - rode wijnen met lichtere texturen en minder alcohol alsook het gebruik van vaten van klei en beton als alternatief voor eikenhout voor vergisting en/of veroudering.

Een andere relatief recente ontwikkeling, die medeverantwoordelijk is voor het stijgende aantal vijfsterrenwijnen, is ‘deconstructie’, waarbij verschillende klonen van hetzelfde druivenras apart worden gebotteld. Soms worden niet alleen verschillende klonen, maar ook verschillende locaties binnen een landgoed geproduceerd en afzonderlijk vrijgegeven om het terroir te laten zien.


Warwick’s White Lady Chardonnay 2020 werd zoals hun vorige edities bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide 2022. Daarnaast behaalden Bartinney Hourglas Chardonnay 2019, Creation Art of Pinot Noir 2020 en hun Pinot Noir Reserve 2020, Crystallum Cuvée Cinéma 2020 en hun Mabalel 2020, Ernie Els Signature 2015, Rust en Vrede Cabernet Sauvignon Single Vineyard 2018, Rust en Vrede 1694 Classification 2018, Rust en Vrede Estate 2018, Ridgeback HMC Signature S 2018, Warwick Blue Lady 2018 en hun Cabernet Franc 2018 alsooNaar informatie over eerdere uitgaven van Platter’s wiingids