Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Merlot


De Merlot-druif is iets groter dan de Cabernet Sauvignon druif.en heeft een dunnere schil  De Merlot is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, weliswaar met minder tannines.

Merlot is een populaire wijn, zowel als een enkele variëteit als voor het mengen met andere druivensoorten. De wijn heeft meestal  een donkere paarse of blauwe kleur, en heeft een frisse en fruitige smaak, vol met donkere bessen. De Merlot wijnstok heeft de neiging om vroeg in het seizoen veel sneller dan andere rode druiven te rijpen en deze druif wordt vaak samen geblend met wijnen die meer tijd nodig om te rijpen, zoals Cabernet Sauvignon.


Het doel van het mengen van de wijn als deze is de tannines af te verminderenvan de andere wijn, en de flexibiliteit van Merlot als zowel een blender en een enkele cepagewijn maakt deze druivensoort zeer populair bij de wijnbouwers.

De wijnstok is voorstander van grond in een koud klimaat, in het bijzonder kleigronden, maar de wijnstok is nog steeds kwetsbaar voor vorst en rot, wat betekent dat het relatief warm en droog moet zijn.  Men heeft geprobeerd om een gulden middenweg te vinden bij het kweken van deze druiven in Zuid-Afrika door het telen van de druiven binnen de gebieden van Paarl en Stellenbosch, en op landgoeden  in koudere gebieden. Hierdoor kan de druif kiemen en  fruit produceren in relatief warme omstandigheden, terwijl de totale kilte van het gebied voorkomt dat de druiven te vroeg rijpen. Vele wijnbouwers in dit gebied  combineren Merlot wijnstokken met een andere wijnstok om twee oogsten te krijgen, wat ervoor zorgt dat sommige druiven in ieder geval overleven.


Merlot wijn is erg afhankelijk van wanneer de druiven werden geoogst om zijn smaak te bepalen. De druiven die rijper waren als ze geplukt werden hebben een betere zuurgraad, en hebben de neiging om langer te houden voordat de wijn ondrinkbaar wordt.

Druiven die later geplukt werden hebben een kortere maturiteit in de fles nodig, maar hebben wel een vollere smaak, alsook een diepte van fruit  in de hele fles tot op het einde .

Hoewel een grote wijn kan worden geproduceerd uit de vroege pluk,  zal het landgoed in de meeste gevallen een goedkope, drinkbare Merlot produceren die niet zo veel zal verschillen als zijn beetje late broers en zussen.

Merlot wijnen van de beste kwaliteit zijn meestal redelijk paars van kleur, alsook goed afgerond door de toevoegingen van andere vruchten en smaken.

Hun rijkdom heeft de neiging om ze ongeschikt te maken als een namiddag drankje, en dienen daarom genuttigd te worden met vlees en pasta gerechten om zo best tot hun recht te komen.

De mindere Merlot wijnen zijn geweldige middag metgezellen, ideaal voor een zondagse lunch zonder al te fruitig of zurig te zijn.

 







  naar info archief     home pagina