Survivor
De correlatie tussen het Survivor Wines-assortiment en de inheemse Nguni runderen kan worden gezien door de diversiteit van hun selectie van cultivars op specifieke terroirs, wat wordt weerspiegeld in het unieke karakter van elke Nguni-huid.
De geschiedenis van het Nguni-vee zit diep in de bodem van Zuid-Afrika gegrift. Een reeks grote migraties van Nguni-sprekende mensen (waar dit vee hun naam aan ontleende) bracht deze uniek identificeerbare soort meer dan 2000 jaar geleden Zuid Afrika binnen. Ze staan synoniem voor rijkdom en status en spelen een centrale rol in veel Zuid-Afrikaanse culturen. Het is deze eerbiedwaardige traditie en het verhaal van een bepaalde Nguni-koe, reizend door het Swartland op de achterkant van een vrachtwagen, op weg naar een veiling, herkende deze koe een prachtige wijngaard en sprong ze eraf. Ze kreeg de toepasselijke naam ‘Survivor’ toen de teler haar in zijn wijngaard zag grazen.
Net als zij beginnen deze wijnen met een sprong in de wijngaard en in ware Nguni-spirit worden hun druiven nu niet alleen uit het Swartland gehaald, maar ook uit de Elgin Valley, Stellenbosch, Darling, Tradouw en Hemel-en-Aarde, om de unieke complexiteit en diversiteit van de wijnen in de Survivor Range. Hun wijnmaker debatteerde intensief over welke regio's de perfecte balans hadden tussen regenval, klei, leisteen en graniet, zodat je bij het openen van een fles ‘Survivor’ de essentie van deze terroirs kunt ervaren. Deze wijn zijn net zo uitgesproken Zuid-Afrikaans als de Nguni-koe die hen inspireerde.
De druiven voor hun wijnen worden geogst volgende regios :
- Swartland – Chenin Blanc, Pinotage, Syrah
- Elgin – Chardonnay, Sauvignon Blanc
- Stellenbosch – Cabernet Sauvignon
- Darling – Cap Classique
- Tradouw – Cabernet Franc / Merlot, Chardonnay
De veelgeprezen wijnmaker Pierre Wahl - lid van de zeer gerespecteerde Cape Winemakers Guild en ontvanger van de 2016 Diners Club Winemaker of the Year Award – is de Cellar Master voor Survivor Wines.
Binnen de branche wordt Cellar Master Wahl liefkozend de 'Paus van Pinotage' genoemd, als erkenning voor zijn expertise met deze unieke variëteit.