Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

Wijnselectie bij risottogerechten


Het Risotto rijstgerecht vindt zijn oorsprong in het Italiaanse Piemonte, waar de rijst in bouillon gekookt wordt samen met andere ingrediënten, zoals groenten, paddenstoelen en kruiden. Risotto is op zijn best wel een uniek en smaakvol rijstgerecht. Vaak smeuïg en romig en soms aan de pittige kant. Dit romige gerecht laat zich graag combineren met een heerlijk wijntje.

Niet alleen drink je wijn bij risotto, ook kunnen we wijn gebruiken om de mooiste variaties mee af te blussen.


Marco Polo zou rijst uit China naar Italië  hebben meegebracht. Anderen beweren dat rijst in de 10de eeuw in Sicilië door de Arabieren werd geïntroduceerd.  Het woord risotto lijkt etymologisch sterk op het Italiaanse woord voor rijst: riso.

Feit is dat ongeveer 500 jaar later in Piemonte, voornamelijk in de Povlakte begonnen werd met het verbouwen van rijst. De cisterciënzermonniken van het Lucedio klooster in de buurt van het plaatsje Trino, ontdekten hier in 1400 de juiste omstandigheden voor de rijstbouw. Waarschijnlijk zijn het echter de Spanjaarden die de bereidingswijze (inclusief het gebruik van boter) voor risotto naar Italië brachten. Vervolgens hebben weliswaar de Italianen het zelf geperfectioneerd.


De basis van ieder risottorecept is rijst en bouillon. De bijkomende ingrediënten zijn eindeloos  voor de recepten met kaas, vis, paddenstoelen, groente en/of truffel. Dat heeft weliswaar een grote invloed op de wijnkeuze. Risotto’s komen immers in talloze smaken, accenten en geuren waardoor er zich iedere keer opnieuw een ander wijntje opdringt. Over het algemeen wordt aangeraden om de wijn af te stemmen op de smaak van het meest uitgesproken ingrediënt.

Zolang de rode, witte of rosé wijn vol en romig overkomt en niet te veel scherpe zuren of harde tannines heeft, maakt de kleur eigenlijk niet zoveel uit. Het gaat voornamelijk om de balans in de wijn tussen zoet, zuur en bitter die overeen moet komen met de balans in het gerecht.


Truffelrisotto

Risotto met verse truffel is - afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte truffel - middelzwaar van gewicht, smeuïg, hartig en rijp van smaak. Bij truffelrisotto past zowel een witte als een rode wijn en derhalve bevelen we volgende wijnen aan:

Wijnselectie :

Meerlust chardonnay

Kruger Family Wines Walker Bay chardonnay

Waterford chardonnay

Altydgedacht Barbera


Risotto met kaas

In risottogerechten wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende soorten kazen.  Afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde Parmezaanse kaas, kan deze risotto zwaar van gewicht zijn alsook smeuïg, romig, rijp en hartig van smaak.
Witte of Rosé wijn dient voornamelijk zacht en fris te zijn, om het heftig karakter van de risotto te counteren.  Een fruitige Chardonnay met een zacht botertje is bijvoorbeeld een goed idee.

Wijnselectie :

Louisvale chardonnay

Kruger Family Wines Klipkop chardonnay

Warwick White Lady chardonnay

Middelvolle rode wijnen geven de beste combinaties met voldoende complexiteit

Louisvale Bordeaux blend

Ferro Hacker (Sangiovese)


Risotto met paddenstoelen

Deze risotto is een middelzwaar gerecht, smeuïg, hartig en rijp van smaak. Zowel witte als rode vollere wijnen zijn mogelijk, waarbij ze iets lichter van stijl zullen zijn dan bij truffel.

Wijnselectie :

Kruger Family Wines sans chêne chardonnay

Louisvale chardonnay unwooded

The Fishwives Club  chardonnay

Rode wijn past heerlijk bij een risotto met aardse smaken. Denk hierbij aan een risotto met een bouillon van haas. Met de smaak van donker fruit of aardse tonen, zoals tabak, komen de wijn en het gerecht goed tot hun recht.

Kruger Family Wines Pearly Gates Pinot noir

Altydgedacht Barbera

Bubbles

Ferro The Boss

Graham Beck Blanc de Blanc


Risotto met schaaldieren of vis

Bij een lichtere risotto met bijvoorbeeld schaaldieren en/of  vis mag de wijn ietsje frisser.  Het gaat immers om gerechten met lichte tonen die zich al even zacht laten begeleiden.

Wijnselectie :

Ferro The Lady (pinot grigio)

Gorgeous pinot noir/chardonnay

The Fishwives  Rosé Pinotage

Een gekoelde rode  kan ook lekker zijn, maar dan wel een lichte met weinig tannines.

De Toren Délicate

Bubbles

Ferro Link

Graham Beck Brut N/V
We wensen jullie alvast veel genot !

Risottogerechten  en wijn  home pagina