Bubbels vertegenwoordigen een belangrijke plaats in op de wereldmarkt van de wijnen. De verschillende soorten schuimwijn onderscheiden zich in hun vinificatiemethode en de manier waarop ze koolzuurgas opnemen. Ongetwijfeld is de Méthode traditionelle (de vroegere Méthode Champenoise) de bekendste. In Zuid Afrika is deze sinds meerdere jaren gekend onder de benaming Méthode Cap Classique.
De niet gekneusde druiven worden zeer zacht geperst om een klassieke witte wijn te maken. Dit is noodzakelijk bij het persen van blauwe druiven zodat deze geen kleur aan de most zouden afgeven. In de Franse champagne streek geldt een strikte wetgeving die zegt dat uit 4.000 kg druiven maximum 2.550 liter most mag geperst worden. Deze 2.550 liter komt dan in aanmerking om champagne te maken (2050L "cuvée" en 500L "taille"). Na de persing gebeurt een sulfitage, een statische klaring en de gisting. De gisting gebeurt hedendaags voornamelijk in temperatuur gecontroleerde inox vaten. Tegenwoordig wordt er meestal een melkzuurvergisting uitgevoerd omdat men hierdoor een minder zure wijn verkrijgt. Een schuimwijn zonder malolactaatgisting zou volgens sommigen meer frisheid en karakter hebben en aldus veel beter verouderen.
De bekomen stille witte wijnen hebben een alcoholgehalte tussen de 7 en 9 %. De assemblage (samenstelling) van de cuvée kan aangevat worden. Men mengt de witte wijnen van verschillende druivenrassen, verschillende wijngaarden en soms van verschillende klassen. Hierbij worden niet enkel de wijnen van de voorbije oogst gebruikt, maar kan men deze ook mengen met wijnen afkomstig van voorgaande jaren. Deze horizontale en verticale mix doet men vooral om een continuïteit van de smaak te garanderen. Wijnen van verschillende jaren gebruikt men enkel bij de non-vintage schuimwijnen. Bij Millésimés of vintage bubbels gebruikt men enkel de wijnen van dat specifieke oogstjaar op voorwaarde van een goede oogst met druiven van een uitstekende kwaliteit.
De assemblage wordt geklaard en gefilterd en bij het bottelen wordt een mengsel van suiker (24 à 26 gr/l) en in wijn opgeloste gistcellen toegevoegd. De fles wordt meestal onmiddellijk afgesloten met een gewone metalen kroonkurk.
De flessen worden in de kelder geschrankt gelagerd op latten. De toegevoegde gistcellen zetten de suiker om in alcohol en koolzuurgas. Aangezien het koolzuurgas niet kan ontsnappen uit de fles, integreert deze zich in de wijn en ontstaan de belletjes. De druk in de fles bedraagt 5,5 tot 6 bar. Deze tweede gisting kan enkele maanden duren. Nadat de gisting uitgewerkt is, ontstaat er een bezinksel van dode gistcellen. De schuimwijn zal dan verder rijpen op het bezinksel waardoor de wijn rijker en complexer wordt.
De duur van de lagering op latten varieert in tijd voor de verschillende soorten.
Wanneer de wijnen voldoende op fles gerijpt zijn, plaatst men deze horizontaal in speciale rekken. De flessen worden regelmatig een kwartslag gedraaid en iets hoger geplaatst zodat de fles beetje bij beetje verticaal komt te staan en het bezinksel zich aan de kurk vastzet.
Wanneer het bezinksel zich in de hals van de fles heeft verzameld, worden de flessen enkel met de bovenkant van de hals in een vriesbad van ongeveer -30° C gestopt zodat de inhoud van de hals (de prop met dode gistcellen) bevriest. Daarna wordt de kroonkurk hetzij machinaal hetzij manueel verwijderd (dégorgeage). Door de druk schiet het ijsklompje eruit. Op dat moment wordt de druk terug 1 bar (omgevingsdruk), maar bevat de schuimwijn nog steeds grote hoeveelheden koolzuurgas.
De vrijgekomen ruimte wordt hierna snel opgevuld met een mengsel van wijn en suiker in uiteenlopende hoeveelheden. Deze dosage zal bepalen of de schuimwijn droog (brut) of zoet zal zijn.
De definitieve kurk wordt geplaatst met daarop een ijzeren plaatje, met over het geheel een ijzeren muilkorfje. Dit is nodig omdat het koolzuurgas de druk in de fles terug opbouwt tot 6 bar en te voorkomen dat de kurk uit de fles schiet.
Graham Beck Brut N/V
Een heel fijne schuimwijn van een blend van Pinot Noir en Chardonnay, die volgens de Méthode Cap Classique nog 24 maanden gistte op fles. Een mooi resultaat, met een boeket dat wel op een authentieke champagne lijkt. Helder strogeel, met een uitbundige witte schuimkraag en kleine belletjes die naar de bovenkant van je glas wervelen. Een Cap Classique boordevol frisheid en finesse. Uitstekend met zeevruchten en bij lichte maaltijden.
Eenheidsprijs : 18,75 Euro
(bij aankoop van minimum 6 flessen)
Ook beschikbaar in magnum
Eenheidsprijs : 43,65 Euro per fles
Eenheidsprijs : 40 Euro per fles (minimum afname 4 flessen)
Graham Beck Blanc de Blancs
Deze Mcc wijn maakt deel uit van het exclusieve gamma van vakkundig gemaakte superieure mousserende kwaliteitswijnen in de eeuwenoude traditie, gebruik makende van specifieke technieken die resulteren in wijnen met de hoogste finesse, volmaakte elegantie en oneindige aantrekkingskracht.
Geproduceerd uit 100 % Chardonnay, combineren deze heerlijke en veelzijdige bubbels rijke romige aroma's met toetsen van verse limoen op de neus. In de mond kan je een spannende maar fijne mousse met een explosie van sappige mandarijnen verwachten. Grote brioche en gistcomplexiteit verbreedt het gehemelte en leidt tot een lange, elegante afdronk.
De vruchten van deze wijn werden met de hand geselecteerd uit de kalksteen wijngaarden op het Robertson landgoed van Graham Beck. Deze wijnstokken profiteren van het hoge natuurlijke kalkgehalte in de bodem, die zorgt voor een lage pH en een hoge natuurlijke zuurgraad garanderen in jonge basiswijnen. Eenmaal in de state-of-the-art Methode Cap Classique kelder zorgt het persen van volledige trossen voor een nog fijnere bubbel..
Eenheidsprijs : 27 Euro
(bij aankoop van minimum 6 flessen)
.
Graham Beck Brut Rosé
Met een charmante zilver bleke oranje roze kleurcombinatie heeft een uitstekend karakter van een Cap Classique voor degenen die mousserende drank met flair weten te waarderen. De krachtige expressie van de Pinot Noir met een krijtachtige frisheid, steenvruchten en aalbessen.
Een verfijnde aanzet waarbij de koolzuurweelde heel goed verweven zit en op een discrete wijze loskomt. Uitstekend gestructureerde materie met een perfecte balans. Zeer aantrekkelijk als aperitief of als verkwikkend glas buiten de maaltijd. Deze MCC wijn is goed te combineren met salade & visgerechten.
Eenheidsprijs : 18,75 Euro
(bij aankoop van minimum 6 flessen)
Graham Beck Brut Zero Mcc
Een gegeven onder deskundigen is dat zelfs de droogste onder de schuimwijnen een hoeveelheid (minuscuul) suiker bevatten. Bij deze Brut Zero, ziet men af van de praktijk van een dosering bij het afvullen van de Mcc met een suiker gegoten mengsel.
Een naar eigen zeggen 'fanatieke' zero dosering. Pieter Ferreira, keldermeester bij Graham Beck Wines Robertson, greep de kans om een dergelijke wijn te maken, op het ogenblik dat de druiven het vereiste smaakprofiel en superieure kwaliteit bereikten.
Het maken van deze stijl van schuimwijn is een uitdaging daar er is geen ruimte is voor fouten in een zero dosering wijn. Daarom zijn er zo weinig zijn van deze avant-gardistische stijl.
Het doel van de dosering in een Méthode Cap Classique wijn is de kleine hoeveelheid wijn die verloren gaat tijdens disgorgement bij te voegen. Het is het suikergehalte in de dosering die de categorie van de wijn zal bepalen waarbij ‘zero dosering’ wijnen de droogst mogelijke zijn.
Deze zero gedoseerde wijn is lager in calorieën dan haar suiker doordrongen tegenhangers. Een geweldig alternatief voor wie op zijn lijn let en degenen die genieten van lichtere stijl wijnen.
Graham Beck Brut Zero is een perfecte aanvulling op zout, smakelijke voedsel zoals sushi en in het bijzonder gerechten met schaaldieren. Het voegt zich bij de weinige bestaande nul dosering wijnen - een categorie die groeit in populariteit onder chefs, sommeliers en voedsel liefhebbers.
Eenheidsprijs : 27 Euro
(bij aankoop van minimum 6 flessen).
.