De oogstverwaching voor 2025
De oogst van 2025 zal naar verwachting een merkelijke verbetering zijn ten opzichte van de lage opbrengst van 2024. Vroege voorspellingen geven een oogst aan die gelijk is aan de oogst van 2023 van 1,183 miljoen ton, de op één na kleinste oogst in de afgelopen twee decennia.
De verbeterde weersomstandigheden en de opbouw van waterreserves sinds de winter hebben wijnproducenten echter gepositioneerd voor een stabielere en veelbelovende opbrengst. Het groeiseizoen heeft geprofiteerd van gunstige winterregenpatronen en een gematigde lente, die een gelijkmatige uitbotting en gezonde groei van de wijnstokken hebben ondersteund. Hoewel het nationale wijngaardareaal blijft afnemen, blijft de veerkracht van producenten en verbeterde klimatologische omstandigheden wijzen op een oogst van hoge kwaliteit.
Het aanpassingsvermogen van de industrie en de afwezigheid van extreme weersverstoringen dit seizoen hebben een positief vooruitzicht gecreëerd. De voorraadniveaus in de industrie zijn in evenwicht en komen overeen met de vraag van de wereldwijde en binnenlandse markten. Als de huidige omstandigheden aanhouden, zal Zuid-Afrika een oogst van zowel kwantiteit als kwaliteit leveren, waarmee het zijn positie in wijn zal versterken.
De oogst is in volle gang !
De meest opwindende tijd in de Kaapse Wijnlanden is aangebroken daar ondertussen de oogst in de verschillende teeltgebieden van start is gegaan. Het is zo'n tijd van energie en enthousiasme en hoewel de wijngaard- en wijnmakersteams gewend zijn aan vroege ochtenden en lange dagen. De kwaliteit is veelbelovend met prachtige smaken in de wijngaarden - vooral voor Sauvignon Blanc. De opbrengst lijkt weer lager, vooral voor Chenin Blanc. Hoewel de geoogste Pinot Noir top was, is het nog te vroeg om te veel te zeggen over de andere rode variëteiten! De wijngaarden houden van een koude en natte winter en dat is wat ze kregen.
De omstandigheden na de oogst in 2024 waren vrij gunstig met warme omstandigheden die de planten iets langer actief hielden, een koude winter voor een goede rustperiode en veel regen om het grondwater en de reservoirniveaus aan te vullen. De lente was koel met late bloei, behalve de uitzonderlijke hitte vlak voor Kerstmis en daarna weer eind januari. De vroege zomer was vrij koel en droog, wat resulteerde in een iets vertraagde véraison, maar gezonde druiven. Hoewel de oogst van 2025 naar verwachting kleiner zal zijn dan de gemiddelde oogst van Zuid-Afrika, zal deze naar verwachting groter zijn dan in 2024 en vergelijkbaar met 2023. Met verouderende wijngaarden en minder oppervlakten onder wijnstokken, zijn er kleinere oogstvolumes te verwachten, maar het kan positief zijn voor de kwaliteit.
Het aanbod van Zuid-Afrikaanse wijntoerisme is enorm verbeterd en hoewel je misschien nog steeds hier en daar je voeten vuil kunt maken tijdens druivenstampwedstrijden. De wijnmakerijen hebben een interessant aanbod van ervaringen ontwikkeld die zich richten op alles wat dit seizoen zo speciaal maakt. Een verscheidenheid aan oogstervaringen, evenementen en festivals nodigen toeristen uit om meer te leren over wijnmaken, om alles te proeven, van de rijpe druiven tot het fermenterende sap (most) en natuurlijk de populaire seizoensgebonden mosbolletjie-bak. Door bezoekers uit te nodigen in de wijngaarden en kelders, geven oogstervaringen wijntoerisme een unieke kans om de trend van authentiek toerisme aan te vinken.
De wijngaarden zijn zwaar met rijpende druiven

De oogst van 2025 begon met Pinot Noir en Chardonnay voor Cap Classique mousserende wijnen medio januari. De oogst van Chenin Blanc begon in de laatste week van januari en de oogst is nu in volle gang.
Ondanks een natte, koude winter in 2024 en een koelere zomer tot nu toe, ontwikkelde het fruit zich goed en bereikte het op tijd optimale suikerniveaus. Het milde weer heeft bijgedragen aan een uitstekende gezondheid van de wijngaard en trosontwikkeling, waarbij keldermeesters de indrukwekkende conditie van de oude erfgoed Chenin Blanc-wijngaarden opmerkten.
Chardonnay en Sauvignon Blanc worden binnenkort geoogst, terwijl rode variëteiten zoals Shiraz, Cabernet Sauvignon en Cinsault de veraison hebben voltooid. Groene oogst is geïmplementeerd om de smaakconcentratie te verbeteren naarmate de druiven de fenolische rijpheid naderen.
Rijk’s estate in Tulbagh
Bij Rijk's Wine Estate begon de oogst officieel op 23 januari. De oogst van dit jaar is extra betekenisvol omdat ze het voorrecht hebben om niet alleen een nieuwe oogst te verwelkomen, maar ook een historische mijlpaal te eren: 100 jaar Pinotage. Pinotage, een variëteit die het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw draagt, is de enige rode wijn die ze produceren en het is een eer om een eeuw van deze speciale variëteit te vieren.
Hun team plukt zorgvuldig de druiven met de hand onder het zachte licht van koplampen in de stilte van de nacht. Ze oogsten uitsluitend 's nachts, niet alleen om de kwaliteit van de druiven te beschermen, maar ook om een koelere, comfortabelere omgeving te bieden voor hun hardwerkende team in de intense zomerhitte van Tulbagh. Dankzij de toewijding van Daniel en zijn team en een fantastisch groeiseizoen zien de wijnstokken er sterk uit en zijn de trossen in geweldige staat. Met een drukke weg voor de boeg, staan Adriaan en het kelderteam te popelen om deze uitzonderlijke oogst tot leven te brengen.
De teams en de kelders zijn klaar voor de oogst
Veel wijnen zijn uit de vaten gehaald en in tanks of flessen gedaan, waardoor er broodnodige ruimte is ontstaan voor het binnenkomende fruit. Bakken zijn opgestapeld, kratten schoongemaakt en snoeischaren geslepen om klaar te zijn. Elk detail, hoe klein ook, is van vitaal belang om een soepele start van het seizoen te garanderen.
Dit is een tijd van voorbereiding, rustige zenuwen en gretige opwinding - een mix van emoties terwijl ze wachten tot de wijnmakers het startsein geven voor de oogst. Achter de schermen werken de wijngaardteams onvermoeibaar. Door hun cruciale rol zorgen ze ervoor dat de wijnstokken in topconditie zijn. Ze houden nauwlettend de irrigatie in de gaten om de wijnstokken gehydrateerd te houden en staan klaar om op elk moment te handelen, of ze nu het bladerdakbeheer aanpassen of in de vroege uurtjes spuiten als er slecht weer is. Vooral regen kan een uitdaging vormen, waardoor waakzaamheid en snelle besluitvorming essentieel zijn. Nu het aftellen naar de oogst begint, is het een herinnering aan de artisticiteit en precisie die wijnmaken vereist. De beslissingen die nu worden genomen, van de verzorging van de wijngaard tot de timing van de eerste snede, zullen de wijnen van 2025 vormgeven.
Goede oogst voor 2025 verwacht !
Wijnproducenten zijn optimistisch over de oogst van 2025, aangezien de meeste wijnregio's bovengemiddelde winterregenval hebben ervaren, met verbeterde koude-eenheidaccumulatie en minimale vorstschade. Dit is volgens oogstvoorspellingen die zijn samengesteld door Vinpro en de SA Wine Industry Information en volgt op een uitdagend seizoen in 2024 dat werd gekenmerkt door extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, vorst en harde wind.
De afgelopen winter had recordregenval gebracht in veel regio's van het land, waardoor de dammen vol raakten. De wijnstokken hebben ook redelijke koolhydraatreserves opgebouwd dankzij een lagere ziektedruk en gunstige groeiomstandigheden na de oogst en telers snoeiden over het algemeen later om het risico op vorstschade te verminderen, wat, in combinatie met de lenteomstandigheden, zorgde voor een gelijkmatigere knopvorming. Hoewel sommige wijngaarden nog steeds herstellen van overstromingsschade, en de effecten van het afnemende nationale wijngaardareaal en de toename van de gemiddelde leeftijd van de wijngaard een rol spelen, wordt er voor 2025 een oogst van goede kwaliteit in alle regio's verwacht.
De lente is begonnen !
De Westkaap heeft in de winter een aantal welkome regenbuien meegemaakt. De regen ging gepaard met ijzige temperaturen, waardoor de thermometer bij veel ochtendgloren op het vriespunt bleef staan, terwijl de nabijgelegen bergen een laagje sneeuw kregen.
Deze winterse omstandigheden hebben geleid tot een prachtige lente. De wijnstokken zijn schitterend in hun smaragdgroene scheuten en bladeren, de groenbemesters zijn dicht en de grond gloeit van gezondheid. De oogst van 2025, wordt waarschijnlijk een week of twee later verwacht dan die van dit jaar. Binnenkort zullen de verkoelende winden van de zuidelijke oceanen de wijngaarden beginnen te bewaaieren. In de kelder van de verschillende wijnhuizen worden de tanks geledigd en de vaten voorbereid.