Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika
Een goede wijn vind zijn oorsprong in gezonde, duurzaam gekweekte wijngaarden in de eerlijkheid van de bodem !
Gekweekt in nette aangelegde rijen tegen berghellingen of in clusters van valleien, bereiken wijnstokken hun levensdoel tijdens de oogst en bepalen ze het levens-onderhoud en de tradities van de gemeenschappen om hen heen.
Proost op 365 jaar wijn in Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie viert op 2 februari 2024 maar liefst 365 jaar druivenwijnoogst.
Een fantastische reden om een glas met je favoriete wijnje te heffen en te proosten op deze belangrijke mijlpaal.
De wortels van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie zijn terug te voeren op de verkenningen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die een bevoorradingsstation vestigde in Kaapstad. De Nederlandse chirurg, Jan van Riebeeck, kreeg de taak het station te beheren en wijngaarden te planten om wijnen en druiven te produceren. Dit was bedoeld om scheurbuik onder zeelieden af te weren tijdens hun lange reizen langs de specerijenroute naar India en het Oosten.
De eerste oogst vond plaats op 2 februari 1659 (zoals genoteerd in het logboek van Van Riebeeck) zeven jaar na de landing in 1652. Simon van der Stel, die Van Riebeeck opvolgde als gouverneur van Kaap de Goede Hoop, probeerde de kwaliteit van de wijnbouw te verbeteren in de regio.
In 1685 kocht hij een groot landgoed van 750 hectare net buiten Kaapstad, waarmee hij het Constantia-wijnlandgoed oprichtte.
En de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis...
Geest van optimisme over het Zuid-Afrikaanse wijnoogstseizoen 2024
Na een kleinere oogst in 2023 zijn wijndruivenproducenten ervan overtuigd dat het huidige seizoen veelbelovend is.
Ideale winteromstandigheden en bovengemiddelde regenval in alle teeltgebieden vormen een veelbelovende oogst in 2024. Dit blijkt volgens Etienne Terblanche, hoofd van de adviesdiensten van Vinpro dat er in dit vroege stadium een geest van optimisme kan worden waargenomen.
De koele, natte omstandigheden die tijdens de oogst van 2023 heersten, hielden aan tot in de herfst. Deze omstandigheden brachten de broodnodige verlichting tijdens de kritieke periode waarin de wijnstokken zich herstelden na de oogst. In de context van de klimaatverandering vormen stijgende wintertemperaturen en sporadische warme periodes in de winter vaak uitdagingen voor de wijnstokfysiologie.
In tegenstelling tot deze trend kenden de Zuid-Afrikaanse teeltgebieden echter een uitstekend winterseizoen, gekenmerkt door aanhoudend lage temperaturen en bovengemiddelde regenval. Door de hoge neerslag in juni raakten de bodemprofielen, kleinere boerderijdammen en grotere stroomgebieddammen op peil toen het winterseizoen begon. Lage temperaturen zorgden voor een effectieve accumulatie van koude-eenheden en alle waarnemingen bevestigen dat de wijnstokken vroeg in de winter aan hun koudebehoefte voldeden. Kustgebieden, traditioneel bekend om hun gematigde wintertemperaturen, verzamelden ook voldoende koude eenheden.
De lente brak vroeg aan, waarbij de eerste knopuitbraak twee weken eerder plaatsvond dan in het voorgaande seizoen. Het aantal uitkomende knoppen waren constant hoog en bijzonder gelijkmatig, wat een bewijs is van de uitstekende winteromstandigheden. Gedurende de rest van de lente heersten er koele en natte omstandigheden. Hevige regenbuien en harde wind eind september en de daarmee gepaard gaande overstromingen beschadigden de infrastructuur en maakten wijngaarden aan de rivieroevers onbegaanbaar. De omvang van de schade en de impact op de productie zal pas later in het seizoen duidelijk worden, maar ze zijn er zich terdege van bewust dat sommige regio's veel zwaarder getroffen zijn dan andere.