Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


 


 Wijnadvies bij  gerechten


Wijnlijst Zuid Afrika Home

De combinatie van wijnen met gerechten is niet eenvouding. Een lekker gerecht kan best feestelijk en smakelijker worden met een bijpassende wijn.

De wijnmythe dat je witte wijn met vis drinkt en rode wijn als je vlees eet is een grote misvatting. Wat goed past, is smaak: welke kruiden heeft je gerecht, hoeveel zout, de vetheid van het eiwit en zelfs de bijgerechten tellen allemaal mee. Het gaat niet alleen om het hoofdonderdeel.

Wijn staat erom bekend de smaak van een gerecht tot tien keer intenser te kunnen maken. Door rekening te houden met de menukeuze en de voorkeuren van uw tafelgezelschap wordt de wijn zorgvuldig uitgekozen zodat de smaken van je gerechten niet verdoezeld of verpest worden.


De volgende eenvoudige tips kunnen u wellicht helpen om de ideale wijn uit te kiezen.


Veel wijnen worden gekozen aan de hand van de ingrediënten die het gerecht ‘domineren’. Zo passen er bij visgerechten, gerechten met kaas, gerechten met groente en gerechten met vlees steeds andere wijnen.

Als je iets pittigs hebt raden we een wijn aan die lichter is in alcohol, of als je iets zouterig op je bord hebt, dan werkt een wijn met een hoog zuurgehalte beter. Rood vlees dat  mager is of geen vet bevat, kan goed worden gecombineerd met lichtere rode wijnen - net als vis, terwijl droge mousserende wijn goed past bij vette of eiwitrijke gerechten.

Er zijn eindeloze combinaties en zelfs de meest obscure combinaties zouden het beste werken.


Dessert

Een zachte en fruitige wijn past best bij fruitsalades , fruittaarten  of mousses. Zoete rode wijnen zorgen voor een aangenaam contrast met het bittere van cacao of koffie. Ten slotte verhullen dan wat zoetere chenin blanc wijnen weer zeer goed de smeuïgheid en de finesse van een karameldessert of crème brûlée.


Kaas

Wijn en kaas combineren is een perfect idee, en beter nog is het om je wijnen en kazen op elkaar af te stemmen. Bij een kaasplank kan u gerust een fles rode en een fles witte wijn op tafel zetten. Zo kan iedereen naar hartenlust combineren.  


Pasta

De keuze van wijnen bij pasta hangt af van de gebruikte kruiden, specerijen en garnituur van uw gerecht. Boter, room en zeevruchten passen perfect bij een witte droge , maar volle en zachte wijn zoals de chardonnay. Ook een lichte roséwijn kan overheerlijk zijn  bij pastagerechten. Ze verzachten pikante bereidingen en lessen de dorst.


Rood Vlees

Ieder stukje vlees , zij het rund, lam, kalf of hert, heeft zo zijn eigen perfecte wijnmatch.

Rood vlees gaat best samen met zeer uitgesproken, volle en intense rode wijnen. Serveer je wijn op kamertemperatuur en laat hem indien nodig decanteren in een karaf. Geef je de wijn de kans om enkele minuten voor het degusteren te laten ademen, zodat het pallet aan smaken u kan verrassen!


Vis en zeevruchten

Bij zeevruchten of vis serveer je best een witte wijn. Verse oesters combineer je met overheerlijke Cap Classique,  Champagne of een zeer droge schuimwijn. Indien je witte wijn gebruikt in uw gerechten, gebruik dan dezelfde wijn als deze die je serveert bij je maaltijd. Dit zorgt voor de perfecte match. Rode wijnen gaan trouwens ook heel goed samen met gegrilde vis.


Wild

Vliegend en lopend wild hebben allebei een uitgesproken smaak waarbij een krachtige wijn bij hoort. Gevogelte zoals kwartel of fazant smaken op hun best in combinatie met een volle, gestructureerde rode wijn met zachte tannines. Groot wild zoals hinde, hert of everzwijn  komt het best tot zijn recht bij krachtige, aromatische wijnen.


Wit vlees

Kip en gevogelte bereid je op allerlei manieren. Gebraden, gebakken of gefrituurd, sterk gekruid of juist niet brengt weer een hoop verschillende smaken en structuren met zich mee. Bij deze verschillende smaken passen verschillende witte én rode wijnen.

Licht en fijn gevogelte en konijn laten zich het liefst vergezellen door een Pinot Noir, een Pinotage Rosé of een witte chenin blanc gemaakt van wijnstokken geteeld op zanderige, kleiachtige bodem en grind. Deze soorten bodems bieden wijnen met verschillende karakters en wijnen van uitzonderlijke kwaliteit. Voor een rode blendwijn kan een Cabernet Sauvignon worden geassembleerd met Cabernet Franc.