Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oude baan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA Bestellen     home pagina 

Een mooi vleeswarenbord is een van de gemakkelijkste manieren om zelfs het meest hedonistische en hebzuchtige gehemelte te bevredigen.


Een plankje fijne vleeswaren met Belgisch buikspek en salami, paté, Franse charcuterie, Italiaanse Salumi met o.a. Prosciutto, Bressaola, Finocchiona, Mostardella alsook Spaanse Serrano of Iberico ham wordt gekenmerkt door zijn lekkere smaken, flinterdunne sneetjes met een bijpassend glaasje wijn om het geheel tot z’n recht te laten komen. Hoewel charcuterie officieel verwijst naar bewerkt varkensvlees, zie je vaak een mix van ham, worst en spek.

Het stukje brood - al dan niet met tapenades - dat deze vleeswaren begeleidt, zorgt voor een perfecte afwerking


Met zout, vet en kruiden zijn er genoeg smaken om rekening mee te houden bij het vinden van een wijn die bij je vleeswarenbord past. Tannine, hout en donkere lederachtige smaken vinden het moeilijk om geëvenaard te worden door de delicate smaken van fijne vleeswaren.  Zoals bij de meeste combinaties, zouden we altijd proberen om vlees met lichtere smaken te matchen met lichtere wijnen.


Gezien het hoge zoutgehalte in vleeswaren, is versheid de sleutel bij het kiezen van een wijn. Zout in voedsel verzacht de zuurgraad van wijn, dus kies een hogere zuurgraad. Aangezien vet en zout samen vrij dominante factoren zijn bij het proeven werkt zuurgraad goed om het gehemelte op te frissen..

Denk erover na of de smaak van uw vleeswaar erg vlezig is of iets subtielers. Of het nu bewerkt, sterk gekruid of licht gekruid is. De kruidigheid kan je combineren met een pittige wijn. Bij een pittge salami kies je voor een iets sappige en lichtere wijn. Zeer aromatisch vlees (bv. venkelsalami) past vaak goed bij pittige rode wijnen. Bij zoute charcuterie kan je enerzijds gaan voor een fruitige, frisse rode wijn. Doordat deze weinig tannines bevat, overklast de wijn de fijne vleeswaren niet. Serveer de rode wijnen licht gekoeld om de smaken van je soorten fijne vleeswaren te respecteren.


Geniet een wit wijntje uw voorkeur dan is frisheid het codewoord. Vet vlees heeft luchtbellen en zuur (citrus) nodig. Een zeer grasrijke Sauvignon Blanc past uitstekend met salami of sauccison.  Al kan je ook opteren voor een witte wijn die een bloemige geur en smakenpallet heeft zoals een chenin blanc of een frisse riesling bijvoorbeeld. Die zomerse toets past niet alleen bij de zomerse temperaturen, maar laat de volle smaken van de fijne vleeswaren tot hun recht komen.
Wij adviseren U gaarne bij het maken van uw keuze van geschikte wijnen voor uw fijne vleeswaren festijn !
 


 Fijne vleeswaren  & wijn