Wijnselectie bij gerechten met hopscheuten
Hopscheuten worden ook wel eens ‘het witte goud van Poperinge’ genoemd. Dit erkend streekprodukt en fijne delicatesse uit de Westhoek is maar héél kort en beperkt verkrijgbaar.
De hopplant kent nog verschillende andere toepassingen. In het Hopmuseum kom je o.a. te weten waarom Poperinge dé hoppestad is en hoe de hop vroeger werd geteeld.
Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Een beperkt aantal hopboeren uit Poperinge oogst in maart met de hand de witte scheuten op hun veld. Hopscheuten worden best dezelfde dag nog gegeten. Hopscheuten hebben een subtiele aardse smaak en zijn ietwat bitter zoals witloof.
De subtiele nootachtige smaak van deze delicatesse brengt in de maand maart bij de restaurantchefs meteen de lente op uw bord. Ze gebruiken meestal het krokante gedeelte.
Net voor een scheut van de hopplant aan de hopdraad wordt aangelegd, kan het teveel aan scheuten worden geoogst. De teler legt eerst de wortelblok bloot en kraakt er vervolgens de jonge witte scheuten met de hand af. Een arbeidsintensief werk dat meteen de hoge prijs van deze lenteprimeurs verklaart. De weersomstandigheden bepalen bovendien wanneer de oogst op het veld kan beginnen en hoe lang deze kan duren.
Voor wie hopscheuten zelf wil bereiden zijn er tal van gerechtjes.
Waar moet men voornamelijk op letten met hopscheuten ?
- Verse hopscheuten zijn wit en krokant
- Bewaar de hopscheuten niet langer dan 3 dagen in de koelkast
- Reinig de hopscheuten door het achterste vezelachtige gedeelte van de hopscheut af te kraken
- Neem alle aarderestjes weg door de hopscheuten te wassen door ze overvloedig te spoelen met koud water
- Kook onmiddellijk de hopscheuten in licht gezouten water (3x hoeveelheid van de hopscheuten) met het sap van een halve citroen
- Na enkele minuten koken direct onder ijskoud water brengen zodat ze krokant blijven.
- De hopscheuten steeds afdekken tegen het licht na het blancheren en zorg dat ze vochtig blijven, want hopscheuten drogen zeer vlug uit
- Voorkom verkleuring door de hopscheuten te kort verwarmen in room en nootmuskaat
- Warm hopscheuten nooit twee- of meermaals op anders blijven ze niet meer krokant
Bij hopscheuten serveert men een frisse wijn met veel aroma’s en smaak die doen denken aan rijp zoet fruit, zoals abrikoos of perzik, mango of meloen.
- Bellingham - Hand picked viognier (Zuid Afrika) aan 15,10 €/per fles
- Creation - Viognier (Zuid Afrika) aan 11,90 €/per fles
- Ridgeback - Viognier (Zuid Afrika) aan 16,85 €/per fles
- Ridgeback Lion Hound white - Sauvignon Blanc Viognier (Zuid Afrika) aan 11,45 €/per fles
- Bellingham Pear Tree - Chenin Blanc - Viognier (Zuid Afrika) aan 7,60 €/per fles
- Douglas Green - Chardonnay - Viognier (Zuid Afrika) aan 6,90 €/per fles
We wensen jullie alvast veel genot met uw hopscheuten !