Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Pinotage


De in 1925 door Abraham Perold, professor in de wijnbouw aan de universiteit van Stellenbosch, ontwikkelde blauwe Pinotage druif is een unieke Zuid-Afrikaanse druivensoort. De Pinotage druif werd dan ook de nationale trots van Zuid-Afrika. Cinsaut werd vroeger in Zuid-Afrika 'hermitage' genoemd. ‘Hermitage’ in combinatie met de Pinot Noir heeft de druif zijn naam Pinotage gegeven. Het aandeel van de Pinotage aanplanting is beperkt tot 6% maar door zijn unieke status speelt hij toch een belangrijke rol. Pinotage is echter wel een verplichte component in verzamelingen die als Cape blend aangeboden worden.


De Pinotage gedijt het best in wijngaarden met gematigde klimatologische omstandigheden. Deze druif  heeft een uitgesproken aroma en haar stijlen kunnen variëren van modern fruitig en houtvrij, via traditioneel kruidig en leerachtig, tot klassiek geconcentreerd, houtgerijpt en met rijpingspotentieel.


De Pinotage is een bijzonder veeleisende druif. Wie er in de wijngaard en in de kelder te losjes mee omspringt, krijgt gegarandeerd wijnen met onaangename bijsmaakjes en vluchtig zuur.

Voor de wijnmaker is de Pinotage niet de gemakkelijkste druif om mee te werken. Hij heeft veel aandacht nodig om hoge kwaliteitswijn te bekomen. Het beperken van de opbrengst is een noodzaak evenals een zorgvuldige vinificatie en een optimale rijpheid van deze druiven. De beste resultaten geeft hij echter wanneer het voorgaande gecombineerd kan worden met oude wijnstokken en een ontwikkeling in eiken houten vaten.

Goede Pinotage geurt en smaakt als geen andere wijn. Dat maakt hem net zo uniek. Een perfecte Pinotage kan kruidig zijn met accenten van zwarte peper, munt en eucalyptus. Fruitige toetsen van moerbei, bramen en pruimen worden vrijgegeven. Zelfs een vleugje lava, soms licht verbrand rubber en de diepe smaak van gestoofde zwarte vruchten. De uitdaging voor de wijnbouwer bestaat er echter in de agressieve tannine in te tomen en de wijn een goede vinificatie te bezorgen. De Pinotage kan een heel pallet aan smaken en een arsenaal aan geuren naar boven laten komen.

Op zijn best geeft Pinotage krachtige, gestructureerde wijnen met stevige tannines die zich na rijping op eiken vaten verder goed op fles kunnen ontwikkelen.

Bonsella gcv kan voor U een ‘Pinotage proefpakket’ samenstellen zodat U kennis kan maken met deze bijzondere wijn, die gemaakt wordt van de Pinotage druif.






  naar info archief     home pagina