Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


John Platter’s wijngids editie 2020


De Platter's Wine Guide 2020 van Diners Club South Africa werd op 8 november 2019 voorgesteld in het Table Bay Hotel van Kaapstad met de wijnproducenten die in deze editie voor 2020 de maximale 5-sterrenrating behaalden. Een onderscheiding die gereserveerd is voor die "Zuid-Afrikaanse klassiekers" wijnen en 95 of meer punten scoorden op de internationaal erkende 100-puntenschaal.

De Platter’s gids - die aan zijn 40e editie toe is - is de uitgebreide, actuele en toonaangevende gids voor wie ‘wie is’ en wat ‘wat’ in de wijnlanden.

Deze gids die de informatie van een 8000 wijnen verzameld, behaalde trouwens al prijzen voor Best Wine Guide Worldwide.
Alle wijnen worden geproefd door een aantal voorname smaakpapillen, met details van proefnotities over duizenden individuele wijnen.

In de 2020-editie behaalden in totaal 125 wijnen en één brandewijn de felbegeerde 5-sterren. Ze vertegenwoordigen het hoogtepunt van de Zuid-Afrikaanse wijnen, omdat ze allemaal in de eerste beoordeling zeer gewaardeerd werden en vervolgens een tweede proefronde begonnen waarbij ze blind werden beoordeeld door hun collega's.


Warwick’s White Lady Chardonnay werd zoals vorige edities bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide 2020. Daarnaast behaalden Rust en Vrede Cabernet Sauvignon Single Vineyard 2016, Rust en Vrede Single Vineyard Syrah 2016, Rust en Vrede 1694 Classification 2016, Rust en Vrede Estate 2016, Ridgeback Viognier 2018, AA Badenhorst Dassiekop Steen 2018, Fairview La Beryl Blanc 2018 en Boplaas Cape Vintage Reserve 2017 eveneens een 5 sterren status.

John Platter’s wijngids editie 2021


De Platter's Wine Guide 2021 van Diners Club South Africa werd op 11 november 2020 voorgesteld in het Table Bay Hotel van Kaapstad met de wijnproducenten die in deze editie voor 2021 de maximale 5-sterrenrating behaalden. Een onderscheiding die gereserveerd is voor die "Zuid-Afrikaanse klassiekers" wijnen en 95 of meer punten scoorden op de internationaal erkende 100-puntenschaal.


De Platter’s gids - die aan zijn 41e editie toe is - is de uitgebreide, actuele en toonaangevende gids voor wie ‘wie is’ en wat ‘wat’ in de wijnlanden.

Deze gids die de informatie van meer dan 8000 wijnen verzameld, behaalde trouwens al prijzen voor Best Wine Guide Worldwide.


Alle wijnen worden geproefd door een aantal voorname smaakpapillen, met details van proefnotities over duizenden individuele wijnen. In de 2021-editie behaalden in totaal 210 wijnen en één brandewijn de felbegeerde 5-sterren. In editie 2019 waren dat nog maar 125. Ze vertegenwoordigen het hoogtepunt van de Zuid-Afrikaanse wijnen, omdat ze allemaal in de eerste beoordeling zeer gewaardeerd werden en vervolgens een tweede proefronde begonnen waarbij ze blind werden beoordeeld door hun collega's.


Warwick’s White Lady Chardonnay werd zoals vorige edities bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide 2021. Daarnaast behaalden Crystallum Cuvée Cinéma 2019 en Mabalel 2019, Meerlust Rubicon 2017, Morgenster Estate Reserve Sauvignon Blanc 2019, Rust en Vrede Cabernet Sauvignon Single Vineyard 2017, Rust en Vrede Single Vineyard Syrah 2017, Rust en Vrede 1694 Classification 2017, Rust en Vrede Estate 2017, Ridgeback Viognier 2019, AA Badenhorst Raaigras Grenache 2019, Fairview La Beryl Blanc 2019, Vondeling Babiana 2019, Warwick Blue Lady 2017 en Cabernet Franc 2017 alsook Boplaas Cape Vintage Reserve 2018 eveneens een 5 sterren status.


John Platter’s wijngids editie 2022De Platter's Wine Guide 2022 van Diners Club South Africa werd op vrijdag 19 november 2022 voorgesteld met de wijnproducenten die in deze 42e editie de maximale 5-sterrenrating behaalden.

Deze editie van de wijngids bevat meer dan 900 wijnproducenten, handelaars en merken, waaronder 36 nieuwe, meer dan 8000 lokaal geproduceerde wijnen, evenals brandewijnen, gedistilleerde dranken en sherry-achtige wijnen.

Deze uitgave bevat ook 229 hoogst aanbevolen wijnen, die met een beoordeling van 94 op de 100-puntenschaal - op één puntje na de vijf sterren misten, maar desalniettemin buitengewoon fijn en verzamelbaar zijn.


De beschrijvingen en beoordelingen werden samengesteld in samenwerking met een team van vooraanstaande experts, waardoor men gemakkelijk de juiste wijn voor elke gelegenheid kan vinden. Rode en witte wijnen die bewaarpotentieel hebben, worden gemarkeerd door middel van het Cellar Worthy-pictogram, terwijl wijnen die volgens de proevers de moeite waard zijn, omdat ze interessant, aantrekkelijk, uniek, representatief voor een belangrijke trend of gewoon buitengewoon drinkbaar zijn, worden gemarkeerd met de Verborgen edelstenen icoon.


De wijnen die de gewilde vijfsterrenclassificatie kregen, ondergingen een rigoureus proces van ziende en blinde beoordeling door een team van ervaren experts. Bottelingen die worden beoordeeld als "Superlatief, een Zuid-Afrikaanse klassieker" krijgen de hoogste score van vijf sterren, gelijk aan 95 punten of beter op de 100-punten beoordelingsschaal. De 234 wijnen die dit onderscheid behalen, bestrijken het volledige spectrum van wijnbereidingsstijlen en -benaderingen in 28 verschillende categorieën. Rode en witte blendwijnen vertegenwoordigen de grootste klassen, net als in eerdere edities, met respectievelijk 46 en 27 individuele labels. Chenin Blanc, die de afgelopen jaren opmerkelijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van kwaliteit, is de op één na grootste categorie, met 27 uitzonderlijke wijnen. Chardonnay doet het dit jaar ook bijzonder goed, met 19 bottelingen die afkomstig zijn uit verschillende gebieden. De andere sterke is Cabernet Sauvignon, met 15 wijnen, waarvan de overgrote meerderheid uit het Stellenbosch-gebied komen.

Weerspiegeld in het vijfsterrenaanbod zijn veel van de belangrijkste trends die de Zuid-Afrikaanse wijn vandaag de dag vormgeven, zoals de heropleving en herinterpretatie van traditionele variëteiten zoals Cinsault en Colombard - rode wijnen met lichtere texturen en minder alcohol alsook het gebruik van vaten van klei en beton als alternatief voor eikenhout voor vergisting en/of veroudering.

Een andere relatief recente ontwikkeling, die medeverantwoordelijk is voor het stijgende aantal vijfsterrenwijnen, is ‘deconstructie’, waarbij verschillende klonen van hetzelfde druivenras apart worden gebotteld. Soms worden niet alleen verschillende klonen, maar ook verschillende locaties binnen een landgoed geproduceerd en afzonderlijk vrijgegeven om het terroir te laten zien.


Warwick’s White Lady Chardonnay 2020 werd zoals hun vorige edities bekroond met de felbegeerde 5 sterren in de Platter's Wine Guide 2022. Daarnaast behaalden Bartinney Hourglas Chardonnay 2019, Creation Art of Pinot Noir 2020 en hun Pinot Noir Reserve 2020, Crystallum Cuvée Cinéma 2020 en hun Mabalel 2020, Ernie Els Signature 2015, Rust en Vrede Cabernet Sauvignon Single Vineyard 2018, Rust en Vrede 1694 Classification 2018, Rust en Vrede Estate 2018, Ridgeback HMC Signature S 2018, Warwick Blue Lady 2018 en hun Cabernet Franc 2018 alsook Creation Art of Chardonnay 2020 en hun Chardonnay Reserve 2020 eveneens een 5 sterren status.


  home pagina    naar info archief  


John Platter’s wijngids editie 2023


De 43e editie, met een verbluffend omslagontwerp, van Zuid-Afrika's favoriete Platter’s wijngids 2023  van Diners Club werd op donderdag 17 november 2022 geïntroduceerd tijdens een op maat gemaakt evenement in Stellenbosch. Deze wijngids bevat meer dan 900 producenten, handelaren en merken, waaronder 37 nieuwe, en meer dan 8.000 lokaal geproduceerde wijnen, evenals brandewijn, gedistilleerde dranken en sherry-achtige wijnen.


Wijnen die de felbegeerde vijfsterrenclassificatie in Platter's krijgen, moeten een rigoureus proces van ziende en blinde beoordeling ondergaan (d.w.z. met en zonder zicht op het etiket) door een team van ervaren experts. Bottelingen die worden beoordeeld als "Superlative, een Zuid-Afrikaanse klassieker" krijgen de hoogste beoordeling van vijf sterren, gelijk aan 95 punten of beter op de 100-punts beoordelingsschaal.


Zuid-Afrika blijft indruk maken op wijnliefhebbers en -verzamelaars over de hele wereld met zijn uitstekende kwaliteit, samen met diversiteit, karakter en interesse. Het feit dat veel topwijnen in deze gids worden bestempeld als waar voor hun geld, is een enorm pluspunt voor consumenten in moeilijke economische tijden.  Ook opmerkelijk zijn de 291 hoogst aanbevolen wijnen en brandewijnen, die net vijf sterren misten, maar desalniettemin buitengewoon goed en verzamelbaar zijn, met een beoordeling van 94 op de schaal van 100 punten. De beschrijvingen en beoordelingen van de gids, samengesteld in samenwerking met een team van vooraanstaande experts, maken het gemakkelijk om de juiste wijn voor elke gelegenheid te vinden, terwijl de goede waarde-indicatoren die bottelingen benadrukken die in alle landen bijzonder budgetvriendelijk zijn


Rode en witte wijnen die potentieel hebben om te worden bewaard, worden gemarkeerd door middel van het pictogram Kelderwaardig, terwijl wijnen die volgens proevers bijzonder de moeite waard zijn om op te merken, omdat ze interessant, aantrekkelijk, uniek of representatief voor een belangrijke trend zijn, worden gemarkeerd met het Verborgen edelstenen pictogram. In deze editie werden de Superquaffers geherintroduceert, wijnen die uitzonderlijk drinkbaar en goed geprijsd zijn. Deze uiterst betaalbare en gemakkelijk drinkbare bottelingen zijn te herkennen aan het smileypictogram.


Met 28 vijf sterren zet Chenin Blanc zijn opmerkelijke prestatie van de afgelopen jaren voort en, in een belangrijke ontwikkeling, evenaart het nu niet alleen het aantal vijfsterren Red Blends, maar overtreft het ook de 21 maximale beoordelingen van de categorie White Blends. Samen blijft de Blended-klasse (rood en wit) echter een krachtpatser van kwaliteit, verantwoordelijk voor een kwart van alle vijfsterrenbeoordelingen. Een andere categorie die voortbouwt op een verbeterde basis is Chardonnay, die drie beoordelingen van 95+ toevoegt aan de 19 van vorig jaar. Andere sterke presteerders zijn Shiraz/Syrah en Cabernet Sauvignon, met respectievelijk 16 en 12 wijnen.


Weerspiegeld in de line-up met vijf sterren zijn veel van de belangrijkste trends die de Zuid-Afrikaanse wijn vandaag vormgeven, zoals de heropleving en herinterpretatie van traditionele variëteiten zoals Cinsault en Semillon, en de acceptatie van hittetolerante variëteiten zoals Grenache Noir; rode wijnen met lichtere texturen en minder alcohol; vaten van klei en beton als alternatief voor eikenhout voor fermentatie en/of veroudering; en ‘deconstructie’, waarbij verschillende locaties en zelfs klonen van dezelfde druivensoort apart worden gebotteld. “Een andere relatief recente ontwikkeling die in de kijkcijfers wordt weerspiegeld, is het uitbrengen van minuscule speciale bottelingen van experimentele aard, soms letterlijk één vat, bedoeld om een ​​bepaalde druivensoort, locatie en/of wijnbouwtechniek te verkennen, of soms gewoon om de persoonlijke visie van de wijnboer uit te drukken.Eerdere uitgaven van John Platter’s wijngidsen

John Platter’s wijngids editie 2024


De 2024-editie van de oorspronkelijke wijnadviseur van Zuid-Afrika, Platter's Guide, werd onlangs in  november voorgesteld, met ruim 900 producenten, handelaren en merken, waaronder 31 nieuwe, en meer dan 8.000 lokaal geproduceerde wijnen.

De beschrijvingen en beoordelingen van de gids, samengesteld in samenwerking met een team van vooraanstaande experts, maken het gemakkelijk om de juiste wijn voor elke gelegenheid te vinden.


Met zijn 720 pagina’s tellende uitgave bevat deze Platter's 2024 ook uitgebreide informatie over waar te gaan en wat te doen in het wijnland. Het selectieteam van 15 proevers voor 2024 bestond uit Winnie Bowman, Greg de Bruyn, Tim James, Ndaba Dube, Keize Mumba, Nomonde Kubheka, Malu Lambert, Angela Lloyd, Cathy Marston, Fiona McDonald, Christine Rudman, Penny Setti, Dave Swingler, Cathy van Zyl and Meryl Weaver.


Zoals altijd wordt de gids voorafgegaan door een inzichtelijk en tot nadenken stemmend overzicht van belangrijke ontwikkelingen en trends in Zuid-Afrika en de bredere wijnwereld. Een langverwacht kenmerk van de gids is de onthulling van de omslagkleur. Dit jaar is het een stijlvolle combinatie van paars en goud, die het team van Platter ‘Refined Opulence’ noemde. De kleur werd gedeeltelijk gekozen als een elegant contrapunt voor de langgevraagde en goed ontvangen witte omslag van de vorige editie, genaamd ‘Elemental’.


In deze editie krijgen 226 wijnen, brandewijnen en gedistilleerde dranken vijf sterren, wat neerkomt op 95 of meer op de internationale schaal van 100 punten.

Van de met 5 sterren bekroonde wijnen ontvangen de hoogst scoorders binnen elke categorie de felbegeerde onderscheiding Wijn van het Jaar. Dit keer zijn er 31 categoriewinnende wijnen. Ook opmerkelijk zijn de 424 Zeer Aanbevolen wijnen, die ternauwernood vijf sterren missen, maar desalniettemin buitengewoon goed zijn en op zichzelf al verzamelbaar zijn, met een beoordeling van 94 op de schaal van 100 punten; 192 rode en witte wijnen die een bijzonder bewaarpotentieel vertonen; 104 Hidden Gems, wijnen die volgens proevers bijzonder de moeite waard zijn omdat ze interessant, aantrekkelijk, uniek of representatief zijn voor een belangrijke trend; en 53 Superquaffers, uitzonderlijk drinkbare en goed geprijsde wijnen.


De drie prestigieuze Winery of the Year-prijzen zijn de hoogste onderscheidingen die Platter's toekent. De best presterende wijnmakerij van het jaar gaat naar de wijnmakerij die na de jaarlijkse laatste proeverij de meeste vijf sterren behaalt.


Dit jaar is de ontvanger Sadie Family Wines, Platter's best presterende wijnmakerij bij drie eerdere gelegenheden, dit keer met zeven maximale beoordelingen.

De Editor's Award Winery of the Year-prijs beloont een wijnbouwer of -team die, op basis van de prestaties in de huidige editie en hun staat van dienst, ambassadeurs bij uitstek zijn voor Zuid-Afrikaanse wijn. Dit jaar gaat de prijs naar Bosman Family Vineyards, vanwege hun prestaties op het gebied van wijnproductie en hun uitmuntende bijdragen op het gebied van sociale empowerment, zorg voor het milieu en de ontwikkeling van de wijnindustrie in bredere zin.


De Newcomer Winery of the Year wordt toegekend aan een producent die dit jaar debuteerde in Platter’s en de hoogste scores behaalde. De welverdiende ontvanger van deze onderscheiding is Edouard Labeye, met een verbluffende Grenache Blanc van 94 punten.
Naar informatie over eerdere uitgaven van Platter’s wiingids