Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA


Viognier


De Viognier is een niet veel voorkomende witte kwaliteitsdruif, maar die niet altijd makkelijk te cultiveren of vinifiëren valt. Wijnen van de Viognier druif zijn de laatste jaren erg populair geworden, omdat deze een goed alternatief kunnen bieden voor de frisse, droge Sauvignon Blanc en de zachte, soepele Chardonnay wijnen.

De oorsprong van de Viognier was lang niet zo duidelijk, hoewel  men de mening onderschrijft dat de Romeinen hem vanuit Dalmatië naar de Rhône zouden gebracht hebben. Hij wordt verbouwd in de noordelijke wijngebieden van de Rhone, zowat 50 kilometer onder Lyon, in de AOC’s Cote Rotie, Condrieu en Chateau Grillet alsook in de Languedoc en de Provence. Sinds een aantal jaren wordt Viognier ook steeds meer aangeplant in wijnlanden zoals Californië, Chili en Zuid-Afrika.

Het is onduidelijk waar haar naam vandaan komt, maar het  lijkt dat de naam van de Romeinse voorpost Vienne afkomstig zou zijn.  Sommigen denken dat de naam afgeleid zou zijn van het Hebreeuwse Gehennae (de weg naar de hel) vanwege de moeilijke groei-eigenschappen.

Logischer is dat Viognier gewoon een variant is van Vigne, de Franse naam van de plant die - druiven als vruchten geeft. Latijn: Vitaceae


De druif verkiest een lang groeiseizoen, doch gedijt ook goed in koelere gebieden

De druif houdt van een arme, kalkrijke, granieten bodem en dient googst te worden zodra het suikergehalte een potentieel alcoholgehalte van 13% kan opleveren. De Viognier druif is relatief moeilijk te verbouwen, heeft een betrekkelijk lage opbrengst en is gevoelig voor meeldauw. Het heeft onregelmatige oogsten en de mooie goudgele druiven kunnen alleen maar geplukt worden als ze precies volledig rijp zijn.  Zit die timing fout, dan blijven de aroma’s achterwege (= te vroeg geplukt), ofwel wordt de wijn te vettig en geparfumeerd (= te laat geplukt).

Uit DNA onderzoek in 2004 is gebleken dat de druif aan de rode Freisa-druif verwant is.


De kleur van Viognier wijn is vaak strogeel. Een stuk geler dan bijvoorbeeld de meeste Chardonnay of Sauvignon Blanc. Viognier wijn wordt gekenmerkt door zijn boeket van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en is vrijwel altijd droog. De wijn ruikt naar abrikoos, perzik, munt, honing, bloemen, anijs en jasmijn. In de mond komt het fruit van abrikoos, mango, perzik heel sterk naar voren. Daarvoor heeft de Viognier geen houtrijping nodig; trouwens eikenhout en Viognier houden niet zo van elkaar. De Viognier levert een behoorlijk neutrale wijn die zich op fles goed ontwikkelt en bij een veelzijdigheid aan gerechten laat aansluiten. Doorgaans wordt deze wijn jong gedronken hoewel bepaalde appelations langer kunnen worden bewaard. In Zuid Afrika wordt de Viognier druif ook gebruikt om wijnen te blenden met o.a.  Chenin Blanc, Chardonnay, Mourvèdre  of Shiraz.


Vanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met kruidige Aziatische gerechten, rijstschotels en curries.

Door zijn subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering zou het de sake bij sushi kunnen vervangen.

De wijn kan je drinken als aperitief en past zeer goed  bij gerechten van zeevruchten, vis (o.a. zeetong ,forel)  gegrilde kip of salades.  Gaat ook uitstekend samen met belegen sterke kazen.








  naar info archief     home pagina